Da li su sulfati zaista toliko loši za kosu?

S obzirom na to da smo se do sada svi prilično edukovali u pogledu, pa, svega, znamo da su sulfati nešto što bi trebalo da izbegavamo. No, budući da postoje sulfati koji nisu toliko loši, postavlja se pitanje – šta je istina? Da li naši šamponi treba da sadrže sulfate ili ne, i šta se dešava kada ih isključimo iz svoje rutine nege? Pa, hajde da vidimo šta kažu stručnjaci.

Zašto šamponi sadrže sulfate?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je – da bi bili efikasni. Šamponi koji sadrže sulfate su odlični u čišćenju kose ne samo do svakodnevnih nečistoća i sebuma, već i od proizvoda za negu i stilizovanje koji se ne ispiraju. Međutim, problem nastaje kada su sulfati previše dobri, čitajte, previše grubi, što je i te kako problematično. Ovo se dešava zato što su mnogi sulfati u šamponima identični onima koji se nalaze u deterdžentima za pranje posuđa. Alarmantno? Alarmantno!

Onda, da li su šamponi bez sulfata zaista bolji?

Šamponi bez sulfata više će prijati pojedinim tipovima kose, ali to nikako ne znači da su oni sa sulfatima nužno loši. Jer, sulfati sami po sebi nisu štetni, ali štetno je kada se koriste u izuzetno visokom procentu – uostalom, kao i svaki deterdžent (jer sulfati to i jesu – deterdženti). Različiti sulfati imaju različita svojstva, a ona se najčešće ogledaju u kvalitetu i količini pene, kao i u samoj moći čišćenja. Uglavnom, ukoliko imate suvu, oštećenu ili kovrdžavu kosu, pokušajte da koristite šampone bez sulfata, dok će vam šamponi sa sulfatima verovatno odgovarati ako je vaša kosa tanka i sklona mašćenju. Naravno, morate pratiti reakciju svoje kose i u skladu sa tim postupiti prilikom kupovine i osmišljavanja rutine nege.

Da li sulfati “ispiraju” boju?

Ukoliko se farbate ili ste pak kosu tretirali keratinom, savet eksperata je da se držite formula bez sulfata kako biste duže zadržali željeni efekat. No, ima i onih koji smatraju da blaža koncentracija sulfata neće biti štetna i neće tako brzo poništiti rezultate farbanja ili tretmana. 

Da li su šamponi bez sulfata dobri za tanku kosu?

Kao što smo već spomenulil, tanka kosa sklona brzom mašćenju može bolje “reagovati” na šampone sa sulfatima nego na one bez, ali ovde naročito treba voditi računa o njihovoj agresivnosti. Ukoliko imate tanku, finu kosu, možda ste primetili da vam blagi proizvodi za negu više prijaju nego oni jaki, “hemijski”, ali to i dalje ne znači da u potpunosti treba izbegavati sulfate. Podsećamo, manja koncentracija istih ne bi trebalo da bude štetna. 

Da li treba koristiti šampon sa sulfatima?

S vremena na vreme – da. Ne morate svaki put prati kosu sa njim, naročito ako uzmemo u obzir sve prethodno navedeno, ali ponekad kosi treba priuštiti “dubinsko pranje”. Još jednom, ako je vaša kosa suva, oštećena, sklona lomljenju, ili ukoliko imate osetljivu kožu glave, izbegavajte agresivne sulfate čak i ovako povremeno, kako ne biste pogoršali stanje. U svim ostalim slučajevima – pokušajte i testirajte.

Zaključak

Da sumiramo – sulfati su dobri u čišćenju, ali formule bez sulfata mogu bolje ispunjavati potrebe vaše kose. Ukoliko imate tanku kosu sklonu mašćenju i koristite dosta šampona za suvo pranje i sličnih proizvoda za volumen i stilizovanje, jedini način da dubinski očistite kosu od svih njih jeste korišćenje šampona sa sulfatima. Makar i povremeno.

Ukoliko je vaša kosa suva, oštećena, sklona lomljenju, bojena, ili vam je koža glave osetljiva – izbegavajte šampone sa sulfatima. Ponovo ćemo naglasiti – sulfati kao takvi nisu problem, problem je u njihovoj koncentraciji. Pa ipak, na raspolaganju vam je toliko kvalitetnih čistih šampona da uopšte ne morate da koristite sulfate ukoliko ne želite. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.