Top 3 biljna izvora omega-3 za lepu kosu

Ova ulja sadrže više omega-3 masnih kiselina nego riba.

Nije tajna da za lepu i gustu kosu morate da unosite dovoljno zasićenih i nezasićenih masti iz hrane, kao i da u ishranu uvrstite hranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje se, inače, nalaze ne samo u ribi, već i u nekim biljnim uljima.

Stoga, ako niste u mogućnosti da jedete plodove mora i ribu svaki dan, pokušajte da dopunite dnevni unos omega-3 masnih kiselina koristeći alternativne izvore – biljna ulja.

LANENO ULJE

U pogledu količine omega-3, laneno ulje ima dvostruki sadržaj u odnosu na riblje ulje i druga biljna ulja: na primer, udeo omega-3 u lanenom ulju je više od 40%, dok maslinovo ulje sadrži samo 1%. Laneno ulje je takođe bogato raznim vitaminima: grupa B, vitamini A, F, E, cink, lecitin, magnezijum, kalijum, selen. Ukus proizvoda je blago gorak, ali ako ga dodate salatama od povrća, glavnim jelima, onda se ova gorčina praktično ne oseća. Važno je samo zapamtiti da laneno ulje nije predmet toplotne obrade, stoga se dodaje samo gotovim jelima i čuva se u frižideru ne duže od mesec dana.

ULJE KONOPLJE

Još jedna lekovita vrsta biljnog ulja sa visokim sadržajem masnih kiselina, uporediva sa ribljim uljem i poznatim sortama crvene ribe. Veruje se da je ovo jedino ulje koje telo 100% apsorbuje. Po izgledu, ulje konoplje ima svetlo zelenkastu nijansu, blago je kiselkastog mirisa. Iako se nekome može učiniti da proizvod nejasno podseća na ulje od orašastih plodova i suncokreta. Takođe se može koristiti u salatama, grickalicama i toplim jelima. Čuvajte ulje u tamnoj posudi i na hladnom mestu do 12 meseci.

ULJE DIVLJEG LANA

Ulje kameline, takođe se naziva i „lažni lan“. Proizvod sadrži linolnu (14-22%), eikozadiensku (1-2%) polinezasićene masne kiseline omega-6, koje utiču ne samo na lepotu i zdravlje kose, već i na reproduktivni sistem žene, poboljšavaju funkciju jetre, sprečavaju rizik od artritisa i artroza.