Kako zaštititi kosu od sunca?

Ruku pod ruku sa pričom o letu i odmorima ide i priča o zaštiti od sunca. Međutim, dok smo mahom fokusirani na zaštitu kože, kosu ostavljamo po strani iako se uticaj štetnih zraka i te kako može primetiti i na njoj. I dok obožavamo “beach waves” nikako ne obožavamo činjenicu da nam, usled neadekvatne nege, kosa liči na slamu.

U tom slučaju, kako spojiti lepo i korisno i izvući najbolje iz svoje kose čak i tokom leta? U nastavku vam donosimo nekoliko ključnih saveta.

  • Redovno se šišajte – sunce, hlor, so, sve ono u čemu uživamo tokom leta, našu kosu može učiniti suvom i beživotnom. Ukoliko uz to imate i prirodno suvu kosu, šteta je utoliko vidljivija. Savet je da se u ovom periodu šišate češće kako biste održavali zdrav izgled kose, idealno na 3-4 nedelje.
  • Nosite šešir – ne samo da je ovaj aksesoar u trendu, već na najočigledniji način štiti kosu, ali i kožu glave od sunca. Dakle, izgledate trendi, a uz to ste i zaštićeni – sjajno!
  • Pazite na boju – ukoliko se farbate, kosu treba dodatno zaštititi. Ne samo da je farbanje dodatno isušuje i oštećuje već i sama boja kose može da se promeni usled boravka na suncu. Potražite proizvode za negu kose namenjene isključivo farbanoj kosi kako biste zaštitili boju, ali i njeno zdravlje. 
  • Redovno koristite balzame i maske za kosu – ne samo da je važno pronaći one koji odgovaraju vašem tipu kose, već je važno i redovno ih koristiti. Dodatna nega uvek je poželjna tokom toplih meseci, zato se slobodno opustite kada je nega u pitanju. 
  • Budite pažljivi sa šamponom – ukoliko ne morate, nemojte prati kosu šamponom svakog dana. Čak i na moru, dovoljno je da kosu isperete slatkom vodom. Ukoliko pak ne možete da funkcionišete tako, koristite blage šampone koji se mogu svakodnevno koristiti.
  • Izbegavajte dodatno izlaganje toploti – bilo bi odlično da tokom leta zaboravite na fen, presu, figaro i druge dodatne izvore toplote – sunce je sasvim dovoljno! Sušite kosu prirodno, stilizujte je bez upotrebe toplih uređaja i smanjite dodatna oštećenja. 
  • Isprobajte noćne i tretmane koji se ne ispiraju – noćni i tretmani za kosu koji se ne ispiraju odličan su način da obezbedite svojim vlasima dodatnu negu. Bonus savet – koristite proizvode za kosu koji u sebi sadrže SPF za dodatnu zaštitu.
  • Pažljivo sa češljanjem – koristite češljeve sa širokim zupcima koji neće kidati kosu, a pre nego što se očešljate upotrebite sprej za lakše raščešljavanje. Potrudite se da se ne češljate kada vam je kosa sasvim mokra.
  • Prirodna nega je takođe dobrodošla – pomešajte 1 belance, 3 kašike jogurta i 3 kašike majoneza, nanesite na kosu i ostavite da odstoji pola sata. Ne samo da će ova maska zaštititi kosu od sunca, već joj obezbediti dovoljno potrebnih proteina. 
  • Ne kvasite kosu – znamo, ovo je najteže. Ali, ako možete, nemojte kvasiti kosu, bez obzira na to da li se kupate u moru ili bazenu. Na ovaj način ćete sačuvati prirodna ulja koja neguju kosu i nećete je dodatno oštetiti. Ukoliko vam ovo deluje nemoguće, makar pokušajte svakog drugog dana.

Foto: Pexels

Priredila: I. T.