grazia

Kosa

Zašto su francuske šiške fenomenalan izbor u 30, 40 i 50-im godinama dokazuju Monika Beluči, Žan Damas i Margo Robi

Ne, naravno da ovo nisu bilo kakve šiške, ali istini za volju nisu i ništa spektakularno posebno.

Dakle, o čemu se radi?

Francuske šiške su antiteza klasičnim, školskim, ravno podšišanim šiškama.

One su razigrane, padaju pomalo neravnomerno preko vaših obrva i suptulno se uklapaju u oblik vaše frizure. Njihov zaštitni znak je blagi razamak na sredini, koji može da bude tu i ne mora.

Šiške sečena na ovaj način nosile su Françoise Hardy i Brigitte Bardot. Razlog zbog koga su postale ikonične, a zahvaljujući društvenim mrežama i nenadmašnom stilu Francuskinja, ponovo su doživele veliku popularnost.

Lake su za stilizovanje, a ukoliko vam dosade, mogu lepo da se uklope u ostatak kose dok rastu, razlika neće biti značajno primetna.

“Ako imate dobrog frizera, male su šanse da vam ovaj tip šiški neće dobro pristajati. Sve je u obliku vašeg lica i tome na koje delove lica vam pada kosa. Da li pramenovi dodiruju jagodice, dotiču obrve ili vilicu. Šta želite da pokažete, istaknete, a šta da eventualno sakrijete. Sa klasičnim šiškama svakako ćete skrenuti pažnju na središte lica, ali sa francuskim šiškama možete postići mnogo više. Jedan od razloga zašto su ih zavolele žene u 50-im godinama, jeste i taj što sakrivaju doboke bore na čelu. Dakle, ne treba vam ni botoks!”, kroz smeh zaključuje Joel Goncalves, art direktor popularnog londonskog salona Nicola Clarke at John Frieda.

Goncalves preporučuje da se francuske šiške definitivno nose nakon 30-ih, jer čine da izgledate mlađe, ženstvenije i daju licu posebnu dozu mekoće i putenosti.

“Frizer u jednom vrlo šik pariskom salonu naučio me je na koji način se ovat tip šiški stilizuje tako da uvek izgleda razigrano, a uredno. Standardno osušite kosu, a onda posebno sušite šiške, prvo levu stranu, potom desnu. Zaboravite na četku i nipošto ne dozvolite frizeru da uvija vaše šiške jednom od onih velikih četki. Francuske šiške se nameštaju prirodno, prstima”, objasnio je Goncalves.

Mi obožavamo kako je ovaj tip šiški iznela Margot Robbie tokom pojavljivanja na dodeli Oskara 2021.. Zatim, naravno Monica Bellucci koja je nakon decenija stilizovanja kose na isti način transformisala izgled skrativši kosu i šiške i na kraju: neprevaziđena Jeanne Damas kao ultimativni sinonim modernog doba za francuske šiške.

Priredila: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

Fitnes

Opsesija zdravom hranom

Fokus na navodno zdrave namirnice može se pretvoriti u suprotnost i dovesti do ortoreksije, sve češćeg problema koji ugrožava zdravlje

Nega kože

Sve većoj popularnost LED maski za lice svedoči i "Emili u Parizu"

Poznati je toliko vole, da je prenose i na svoje likove.

Kosa

11 navika koje oštećuju kosu

Proverite li da pravilno negujete kosu.

Nega kože

Volimo hijaluron u anti-age nezi! Znate li zašto?

Možda to zvuči kao preterivanje, ali zaista postoji mnogo razloga zbog kojih je hijaluron postao najtraženija supstanca u borbi protiv bora bilo da je u pitanju nega i ili tretmani...