Kukuruzni skrob kao neobična, ali efikasna zamena za suvi šampon

Za koju nismo ni znali da nam je bila potrebna!

Prve asocijacije na kukuruzni skrob verovatno su vam kuhinja i priprema nekog zanimljivog recepta, ali verovali ili ne, ovaj sastojak može biti i deo vaše beauty rutine. Zahvaljujući svojoj formulaciji, kukuruzni skrob zapravo može biti neobična, ali efikasna alternativa šamponu za suvo pranje kose za koju nismo ni znali da nam je potrebna!

Ovaj fini prah nastao od kukuruza, koji se u kuvanju obično koristi kao zamena za brašno ili zgušnjivač, za kosu može imati brojne benefite, od uklanjanja viška masnoće pa sve do podsticanja volumena. No, hajdemo malo detaljnije.

Stručnjaci za negu kose navode da fina, praškasta tekstura kukuruznog skroba deluje kao sunđer, lepeći se za ulja koja čine da vaša kosa izgleda masno, a izuzetna svojstva upijanja pomažu i u kontroli viška sebuma.

Dalje, kukuruzni skrob može da vam pomogne i u ublažavanju iritacije i svraba kože glave, što ga čini pogodnom opcijom ukoliko imate osetljivo vlasište ili skalp sklon peruti.

Kada se nanese na kosu, kukuruzni skrob takođe formira zaštitnu barijeru koja “zaključava” vlažnost, čime se zadržava hidriranost kose i sprečava njeno isušivanje i oštećenje. Osim toga, kukuruzni skrob je odličan za tanku kosu bez volumena jer se njegovim nanošenjem dlaka diže iz korena čime dobijate na bujnosti i gustini kose.

Na kraju, zbog svega prethodno navedenog, kukuruzni skrob je najprirodnija, a definitivno i najefikasnija zamena za suvi šampon zahvaljujući kojoj produžavate vreme između dva pranja kose.

Ne postoji posebna vrsta kukuruznog skroba namenjenog nezi kose, tako da slobodno možete da isprobate onaj koji već imate negde u svojoj kuhinji. No, imajte na umu da ovaj sastojak nije pogodan za baš svaki tip kose. Idealan je za tanku, beživotnu kosu koja se brzo prlja i generalno sve tipove kose kojima nedostaju volumen i definicija.

Ukoliko je vaša kosa suva, kao i vaša koža glave, kukuruzni skrob vam verovatno neće odgovarati zbog mogućnosti dodatnog isušivanja. Ukoliko se farbate, moguće je da će se prah više videti na vašoj kosi, a ukoliko imate izuzetno gustu, kovrdžavu kosu, verovatno je da nećete moći ravnomerno da ga rasporedite.

Kukuruzni skorb možete, dakle, koristiti umesto suvog šampona – očešljajte se i onda ga postepeno nanosite na kosu, uz nežnu masažu, kako bi se upio višak sebuma. Za podsticanje volumena – malo kukuruznog skroba dodajte u balzam za kosu i upotrebite ga kao i inače. Možete ga upotrebiti i kao masku za kožu glave tako što ćete napraviti “pastu” od kukuruznog skroba i vode, naneti na skalp, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, a potom kao i inače oprati kosu.

Foto: Unsplash

Tekst: Grazia Srbija