LEPOTA / Make up

Make up

7 beauty pravila kojima nas je mama pogrešno naučila

Mama nekad ne zna najbolje.  

Neki saveti u svetu lepote su bezvremenski, poput onih na koja mesta treba da kapnemo parfem i koliko je važno skinuti šminku pred spavanje – a neke prosto vreme ne samo pregazilo, već se i vratilo unatrag da ih dokjrači. Takve savete smo uglavnom pokupili od naših mama i baka, čija je šminka uvek mirisala na Pariz, a koža na bejbi puder. Ipak, mnogo toga se promenilo otada, pa samim tim i neke mamine savete treba potpuno da odbacimo, a u nastavku pročitajte i koje.

1. Izbegavajte puder u prahu ako imate suvu kožu

Pre tečnih pudera, prajmera BB i CC krema i ostalih podloga – postojao je samo puder u kamenu. Njega već decenijama prati glas da nije pogodan za suvu kožu jer je još više isušuje, ali to nije tačno, pogotovo ne u modernim vremenima. Oni ne samo da imaju sjajnu moć pokrivanja jer su mineralizovani, već i sadrže najmanje alergena, što ih čini mnogo boljim rešenjem za suvu i osetjivu kožu od tečnog pudera. A pritom, taj miris koji nas preplavi kada otvorimo kutijicu nas čini nostalgičnim za erom u kojom nismo ni živeli.

2. Ili naglasite oči ili usne – nikako oba

Serija “Euphoria” ili postojanje Lady Gage nam dokazuju da to više nije istina. Šminka nam ne služi više samo da nešto naglasimo, već i da se izrazimo. Vreme kada uz crveni ruž ne smemo da naglasimo oči je toliko davno je ostalo u pluskvamperfektu, i sada možemo da opustimo ruku čak i kada prilika nije svečana.

3. Usaglasite parfem sa godišnjim dobom

Nismo još uveli izraz “babske priče”, ali sada je savršeni trenutak. Sve mame ovog sveta imaju dva parfema: Slatke i citrusne letnje tonove sa jeseni gotovo uvek zamene teški drvenasti mirisi koje neće “oduvati” vetar. Parfem je najintimnija stvar koju stavljamo na sebe, on ponekad govori umesto nas, ostaje u prostoriji dugo pošto je mi napustimo, a i ritual stavljanja je vrlo ličan. On se ne kroji po godišnjem dobu, već po nama – i nikako drugačije.

4. Ne koristite proizvode na bazi ulja ako imate masnu kožu

Ulja za lice su sve popularniji trend u svetu lepote, a pogotvo za one koji imaju masnu kožu. Zvuči neverovatno, ali jeste tako. Koža sama proizvodi ulja koja su joj potrebna da bi ona bila zdrava, sjajna i mladolika, ali svim preparatima za negu koje koristimo mi to ulje skidamo. Ona potom šalje signal lojnim žlezdama da je „gola“ i da joj je potrebna pomoć – i samim tim posle agresivnih proizvoda ona bude još masnija. Zato, posle čišćenja lica, na masnu kožu treba staviti ulje jer ona onda više neće imati potrebu da proizvodi svoje. Pritom, nije svaka masnoća loša – pogotovo ne ona koja se nalazi u uljima.

5.Plava senka ističe plave oči

Ne. Retko ko uopšte može da iznese plavu senku. Plave oči ističu zemljani tonovi poput bakarne, koralne i bronzane. Što su boje toplije, to će biti komplementarnije sa plavom. Smokey eyes zato odlično stoji svim plavookim devojka, ali čak i pravi ton pink nijanse može da izgleda šik i moderno. U suštini, sve sem plave.

6. Samo skupi anti-age proizvodi su kvalitetni anti-age proizvodi

S godinama naučimo da kada dođemo u period kada treba da koristimo antiage kremu, već je kasno. Zapravo je period kada smo u našim dvadesetim godinama vreme kada možemo da utičemo na to kako ćemo izgledati sa 40. Najbolja anti – age zaštita je, verovali ili ne, SPF faktor. UV zraci mogu ozbiljno da uzrokuju fotostarenje, što će izazvati da vrlo brzo počnemo da izgledamo mnogo starije nego što se osećamo. Zato, je krema ili puder za SPF faktorom must- have svake sezone.

7. Pasta za zube isušuje bubuljice

Svi smo u tinejdžerskim danima išli kroz stan sa belim tačkama na glai kao da imamo boginje, jer je neko nekad rekao da to isušuje bubuljice. I pogrešio. Koža je jedna od najosetljivjih delova našeg tela, dok su zubi najčvršći – logično je da se ne mogu tretirati istim proizvodom. Pasta može poremetiti pH ravnotežu kože i jako je iritirati, a sem toga, pasta sadrži triklosan, koji je već godinama “proteran” iz sveta lepote zbog njegove upitne bezbednosti.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Shutterstock