Ena Jović za magazin Grazia otkriva male tajne nanošenja makeup-a

Foto: Filip Šobot

Jedna od naših najboljih šminkerki, u svoj profesionalni put utkala je mnogo ljubavi i strpljenja, što je rezultovalo uspehom. Ena Jović je primer kako se upornošću i neprestanom edukacijom snovi ostvaruju. Za magazin Grazia, ona nam otkriva sa kojim izazovima se suočavala i šta je sve inspiriše, kao i male tajne nanošenja make-upa, koje nam mogu biti korisne.

Lepota vam je u domenu interesovanja, a i sami ste veoma lepi. Reklo bi se da je to vaš usud. Kako biste opisali pojam lepog?

Veliko vam hvala na komplimentu. Mnogo lepih osoba sam šminkala, i sa namerom kažem osoba. Pojam lepog, za mene, proizilazi iz nečije duše, energije, osmeha, mirisa, načina govora… Trudim se da u svakoj osobi pronađem ono nešto lepo i time se vodim prilikom inspiracije za make-up.

Vaš profesionalni put je veoma inspirativan, budući da ste veoma mladi postali uticajna ličnost u beauty svetu, čije mišljenje se uvažava i ceni. U čemu je tajna?

Pretpostavljam da je u pitanju autentičnost. Ne pokušavam da se prilagodim trendovima. Biram neki srednji put ili put koji nije mainstream. Možda jeste postao u poslednje vreme mainstream, a to je izgled lepo negovanih žena s akcentom na detalje.

Sa kojim izazovima ste se suočavali i kako ste prevazilazili eventualne neuspehe ili neodobravanja?

Ne mogu da kažem da nisam osetljiva i da nisam nailazila na spoticanja i neodobravanja. Veoma često sam se pitala i da li je to moj put, da li sam dobro uradila neki posao. Mnogo puta sam pomislila da samo mogla još bolje. Ali dobro je da imamo izazove. Na kraju dana, bez njih ne bi mogli da napredujemo. Zar ne?

Često možemo da čujemo da lepota dolazi iznutra, što se odnosi na duhovni i intelektualni sadržaj osobe, a može da se tumači i kao opravdanje za nemar o svom izgledu. Šta mislite o tome, u kakvoj su korelaciji ta dva poimanja?

Definitivno, duša i intelektualni sadržaj su imperativ i uz malo nege i brige daju potpunu lepotu jedne osobe. Zanemarivanje higijene bih ovde posebno podvukla kao nešto što baš ne mogu da tolerišem.

Čini se da je lepo lice lako ulepšati, a kako je sa onim manje privlačnim (problematičan ten, pigmentacija, neravnine, proširene pore). Šta vam je veći izazov?

S obzirom na to da sam od skoro počela da se bavim i tretmanima lica i sređivanjem takve kože, mogu reći da su mi oni veći izazov i inspiracija.

Smatrate li da šminkanje treba da bude deo naše svakodnevne rutine ili povremeni izlet, poput dugačke večernje haljine koju obučemo samo u specijalnim prilikama?

Tu nema pravila. Svakome preporučujem da radi onako kako se oseća i kako mu najviše prija. Ja, lično, ne nosim make-up svaki dan, jer mi je to oružje, kad se ne osećam dobro ili sebi ne izgledam lepo, koje iskoristim i boostujem ego. Svima preporučujem da se naviknu na sebe bez šminke i onda im samo malo treba da bi sinuli kada im to treba.

Koja tri proizvoda biste izdvojili kao neophodna u neseseru svake žene?

Make-up: uvijač za trepavice, maskara, labelo u boji. Kada je reč o nezi: hijaluronski serum ili krema, dvofazni čistač i SPF.

U koje proizvode još vredi investirati, kako sakriti podočnjake ali i još drugih profesionalnih saveta Ene Jović potražite u aprilskom izdanju magazina Grazia!

 

Foto: Filip Šobot

Tekst: Snežana Milošević