Da li vazelin može da učini naše obrve gušćim?

Rast kose, zajedno sa rastom obrva i trepavica, nalaze se na vrhu naše beauty must liste. Postoji mnogo prirodnih načina da ostvarimo ovaj cilj, ali kako kažu eksperti, teško je da bilo koji od njih zaista radi. Ulja, kao što su ricinusovo i kokosovo, jesu zdrava i zaista imaju neke benefite koji doprinose rastu, ali ne utiču direktno na njega što je važno znati. Isto važi i za vazelin – iako nam od njega obrve neće brže porasti, biće negovanije, a to je jedan od preduslova “bogatijeg” gušćeg izgleda. 

Poznato je da je vazelin proizvod na bazi petrolatuma koji kao takav podstiče duboku i intenzivnu hidrataciju “zaključavajući” vlažnost u koži. No, isti efekat može imati i na kosu, a kada je reč konkretno o obrvama, učiniće ih neverovatno hidriranim, a kada se one stilizuju vazelinom, izgledaće daleko punije, čak i ako su tanke i retke. Podsećamo, negovana i hidrirana dlaka otpornija je na lomljenje te će uspeti da poraste duža i jača. 

Dakle, iako ne postoje dokazi koji bi potvrdili da će obrve rasti gušće i jače ako se neguju vazelinom, vizuelni efekat je neosporan. Ne samo da će vazelin obaviti svaku dlačicu čineći je debljom, već se može koristiti i umesto gela za obrve koji će ih držati na mestu. 

Pre nego što nanesete vazelin na obrve, začešljajte ih odgovarajućom četkicom, a potom njom zahvatite malo proizvoda i nanesite ga potezima nagore. 

Vazelin je uglavnom bezbedan za korišćenje, ali važno je pronaći onaj koji je najčistiji, budući da ipak govorimo o derivatu rafinacije ulja. Takođe, ukoliko imate osetljivu kožu oko očiju, koristite vazelin bez mirisa i vodite računa o tome da proizvod ne dospe u kontakt sa očima. 

Budući da vazelinom stvarate fizičku barijeru na koži kako ona ne bi izgubila vlažnost, može se desiti da dođe do začepljenja pora koje će dalje izazvati pojavu bubuljica, naročito ukoliko imate masnu kožu te je važno najpre testirati ovaj trik, ali i odustati od njega ukoliko primetite da vam jednostavno ne prija.

Foto: Pexels

Priredila: I. T.