Kako da se same našminkate za svoje venčanje – poput profesionalca

Zvučalo kao kliše ili ne, venčanje zaista jeste najvažniji dan u vašem životu i samim tim je sasvim prirodno što želite da sve bude savršeno – koliko god bile “opuštena mlada”. Iako je svaki detalj bitan, da se ne lažemo, jako nam je važno da i same dobro izgledamo, a osim venčanice, visoko na listi prioriteta su nam šminka i frizura.

Da li ste nekada razmišljale o tome da se same našminkate za svoje venčanje? Da li je to rizik vredan upuštanja ili je to za vas sasvim normalna stvar? Lično, nikada nisam bila previše oduševljena profesionalnim šminkanjem jer kao neko ko na dnevnom nivou koristi samo gel za obrve i sjaj, svaki takav makeup mi je bio nekako previše, koliko god bio lep. Zato je meni ova opcija sasvim prihvatljiva jer – ja valjda znam kako želim da izgledam, a za to što ja želim, umeće i nije toliko važno.

U tome zapravo i jeste prednost samostalnog šminkanja – vi znate šta vam najviše odgovara i sa kakvom šminkom ćete se osećati najprijatnije. Ipak, mana ovakvog pristupa je ta da lako možete da pogrešite, naročito ukoliko pokušavate da izvedete nešto zahtevnije. Uz to, fotografije sa venčanja traju zauvek (bez pritiska)…

Uglavnom, ako ste spremne da rizikujete (mada, proba šminke pre venčanja je obavezna!) u nastavku pročitajte sve što treba da znate o DIY makeup-u za najvažniji dan u vašem životu.

Imajte na umu vremenske prilike, lokaciju i paletu boja

Šminka treba da bude u skladu sa vremenskim prilikama i mestom gde će se venčanje odigrati (ovde se najviše misli na vrućinu koju vaša šminka treba da izdrži), ali i u skladu sa tim koje boje će dominirati, kakva je vaša venčanica i kako želite da izgledate. Sve treba da bude izbalansirano i harmonično kako biste i godinama kasnije i dalje bile zadovoljne.

Ne odstupajte previše od svoje makeup rutine

Ukoliko ste već zadovoljne šminkom koju posedujete, nema potrebe da kupujete bilo šta novo. Čak, što više budete želele da isprobate nešto novo, to su veće šanse da ne postignete željeni rezultat. Držite se rutine i onoga što već poznajete. 

Suptilan smokey eyes makeup look je dobar izbor za mlade

Prosto, to je klasika. Ipak, vodite računa o izboru boja – nemojte koristiti tamne nijanse koje će i na fotografijama i uživo delovati prejako. Nežne nijanse će izgledati elegantno i romantično i uklopiće se u svaki stil mlade i ambijent. Isto važi i za ruževe – možda je bolje odabrati nude nijanse, a ne one jarke, crvene. 

Vežba je sve!

Obavezno, obavezno vežbajte kako ćete se našminkati. Tog dana treba da se šminkate skoro pa napamet jer ste prethodno apsolvirale. Ovo naročito važi za žene koje se retko šminkaju i koje se ne osećaju dovoljno sigurno u sebe i svoje makeup sposobnosti. 

Na sam dan venčanja odvojite makar sat i po za šminkanje

Bez obzira na to koliko vežbate, na sam dan venčanja ostavite sebi dovoljno vremena – i da se sredite i našminkate, ali i da paničite!

Šminkajte se pre oblačenja kako ne biste isprljale venčanicu

Najbolji redosled prilikom spremanja je sledeći – frizura ide prva kako bi imala vremena da se “slegne” dok se vi šminkate, a venčanicu obucite tek na kraju. Pritom, obavezno pokrijte lice kako ne biste isprljale venčanicu. 

Nikad dosta “blendanja”!

Jedna od najvećih grešaka koje nam se svima dešavaju, ne samo u svečanim prilikama, već i inače, jeste nedovoljno blendanje šminke. Zato, čak i kada pomislite da ste dovoljno izblendale puder ili senku – izblendajte još malo!

Redosled makeup proizvoda

Kada je reč o redosledu nanošenja makeup proizvoda, počnite od prajmera. Najbolji izbor je zapravo hidratantna krema koja u sebi već sadrži prajmer, kako biste izbegle onaj težak osećaj šminke na licu. Nanesite kremu/prajmer i ostavite da koža upije oko jedan minut. 

Sledi tečni puder koji mora da bude prilagođen vašem tipu kože. Takođe, bilo bi dobro da koristite onaj bez SPF-a kako vaše lice ispod reflektora i bliceva foto-aparata ne bi izgledalo previše sjajno. Osim toga, puder ne mora da bude težak, sa visokom pokrivnom moći i mat finišom – uvek je bolje izgledati sveže i prirodno. Ukoliko ćete ići na potamnjivanje tena na bilo koji način, imajte to na umu prilikom odabira pudera – vaš ten i vaš puder moraju da budu slične nijanse. 

Kameni ili puder u prahu je uvek poželjan. Najbolje je da koristite translucentne formule kako biste setovale šminku i blurovale sitne nedostatke, bez već pomenutog teškog osećaja na licu. Profesionalni šminkeri savetuju da na ovaj način zadržite postojanost šminke, a ne uz pomoć seting sprejeva – oni će pre osvežiti vaše lice, nego što će držati šminku na svom mestu. 

Sledeće je rumenilo. Ukoliko imate suvu kožu, odlučite se za kremasto rumenilo, dok će masnoj koži više prijati rumenilo u kamenu. Kao što znate, rumenilo se nanosi na vrhove jagodica. 

Konturisanje je uvek dobar izbor i ne dajte da vas ono zavara – moguće je izgledati prirodno i lepo, čak i kada konturišete lice, budući da je davno prošlo vreme teških i izraženih kontura. Kao i u slučaju rumenila, kremasti hajlajter je uvek bolja opcija u odnosu na praškasti. 

Kada je reč o obrvama, jako je važno da imate preciznu olovku u odgovarajućoj nijansi kojom ćete obrve popuniti malim linijama koje imitiraju prirodnu dlaku, kako biste postigle prirodan izgled. Nakon popunjavanja, sledi gel za obrve koji će ih dodatno oblikovati i fiksirati. Vodite računa da ne preterate sa šminkanjem obrva kako one ne bi izgledale neprirodno i previše iscrtano. 

Isto važi i za šminkanje očiju – manje je više! Opredelite se za senke neutralnih tonova, gel ajlajner i odgovarajuću maskaru. Kada su u pitanju veštačke trepavice, one nisu obavezne. Sve zavisi od vašeg ukusa, ali čak i da se odlučite za njih, potrudite se da budu što suptilnije. 

Na kraju – usne. Birajte nude i nijanse u boji usana koje uvek odlično izgledaju na mladama. Odaberite ruž u željenoj nijansi i to onaj dugotrajni – ipak se trebate poljubiti toliko puta!

Foto: Instagram / Dior

Priredila: Ivana Tomić