Kako našminkati oči kada nosite naočare?

Ako mene pitate, postoji nešto neodoljivo zavodljivo u naočarima za vid – prošlo je vreme kada se smatralo da su one namenjene isključivo štreberima (uzgred, nemam baš ništa protiv njih). Naočare za vid su postale isto što i sunčane naočare – aksesoar koji može savršeno da upotpuni vaš stil. 

Pa ipak, za razliku od naočara za sunce, naočare za vid ne nosimo “po potrebi”, već svakodnevno, i baš zato je važno da ih pažljivo odaberemo. Ali, dok je prilično lako pronaći okvir koji pristaje našem licu i uklapa se u naš uobičajeni način odevanja, šminkanje očiju ovde može da predstavlja problem. Donosimo vam nekoliko saveta:

Uklopite šminku sa okvirom naočara

Dakle, okvir naočara treba da se uklopi uz vašu odeću, frizuru, a u odnosu na njega treba osmisliti i makeup look. Stil je ovde ključna reč, a da bi vam bilo jasno šta treba da uradite, daćemo vam primer – cat eye look u duhu 60-ih pre će se slagati sa jednako retro okvirom, nego sa modernim okruglim naočarima u duhu Harija Potera. Znači, neka sve na vama bude usklađeno.

Definišite oči šminkom

S obzirom na to da stakla mogu da “zamagle” vaše oči, potrebno ih je istaći i definisati na adekvatan način. Ključno pravilo, prema savetima makeup artista jeste – manje je više! Opredelite se za ajlajner, koji ćete izvući malo iznad linije trepavica, uvijte trepavice uvijačem i nanesite maskaru, ne za volumen, već onu za produžavanje trepavica. Izbegavajte previše različitih boja i držite se klasike – suptilnost i prirodnost treba da vam budu u fokusu, ali na malo odvažniji način. 

Odaberite svetlije nijanse 

Iako većina misli da, kada nosite naočare za vid, šminka treba da bude jača, ali to nije pravilo. Naprotiv. Okviri naočara mogu da učine da vaše oči izgledaju tamnije i da se oko njih stvara senka. Zato, izbegavajte tamne senke za oči, a naročito smokey eyes look. Ovakva tehnika šminkanja jedino je dozvoljena kada birate senke u boji kože ili pak pastelne nijanse jer, želimo da izgledamo prirodno, a ipak efektno.

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić