Za perfektne trepavice: Donosimo vam kompletan vodič za odabir odgovarajuće maskare

Jedan od omiljenih proizvoda većine žena je maskara. Svi je vole, bez obzira da li se u fulu šminkaju ili preferiraju diskretno naglašavanje očiju. Pronaći pravu maskaru nije baš lak posao, jer dve različite maskare mogu napraviti veliku razliku u pogledu nanošenja, vizuelnog efekta, osećaja na očima i dugotrajnosti. Kako bismo vam olakšali posao, a vaše oči zablistale, pojasnićemo vam na šta da obratite pažnju prilikom kupovine maskare.

1. Svakodnevna upotreba šminke i vremenski uslovi odlučiće da li ćete uzeti vodootpornu maskaru ili onu rastvorljivu u vodi. Izloženost toplom i vlažnom vazduhu dovodi do suzenja očiju, pa i do lakog razmazivanja šminke, te se preporučuje vodootporna maskara. To se dešava u letnjem periodu, ali i zimski uslovi, magla, kiša, sneg, nepovoljne su okolnosti za make-up, te je vodootporna adekvatan izbor. Ali, budući da se teže skida, najbolje je imati bar dve maskare, pa u zavisnosti od dnevnih aktivnosti, prostora u kom ćete boraviti, odlučite kad ćete koju staviti.

2. Boja vaših očiju i ton kože određuju koja boja maskare vam najviše odgovara, baš kao i boja obrva. Ako želite da istaknete oči, crna maskara će vam dati dramatičan i glamurozan izgled, dok je smeđa (braon) najbolja za prirodan izgled. Maskare u boji su takođe odličan izbor, ali su smelije i nekonvencionalnije, međutim, plava, na primer, odlično ističe smeđe oči.

3. Pronalaženje najbolje četkice – Kako želim da moje trepavice izgledaju nakon nanošenja maskare? Da, trebalo bi da postavite ovo pitanje sebi pre nego što odete u kupovinu. Četkica za maskaru je glavni alat pri određivanju izgleda vaših trepavica. Ravna i plastična četka sa čekinjama daje vam potpunu pokrivenost maskarom, doseže do najsitnijih trepavica i čini ih elegantnim i odvojenim, dok zakrivljena, pahuljasta i klasična četkica ostavlja vaše trepavice zadebljane i uvijene.

4. Šta ako imam tanke trepavice – Odaberite maskaru koja vam daje dvostruku zapreminu, sa dugačkim štapićem, jer daje deblju teksturu.

5. Za one sa kratkim trepavicama – Ako želite da vam trepavice izgledaju duže, izaberite maskaru sa dugačkom i tankom četkicom, takozvanu produženu maskaru.

6. Za one sa sitnim očima – Treba da izaberete vrstu maskare koja će vam pomoći da otvorite i definišete oči. Zato bi trebalo da uzmete onu sa zakrivljenom četkicom koja će vam otvoriti oči i stvoriti efekat podizanja.

7.  Ako imate ravne trepavice – Birajte maskaru sa zakrivljenom četkicom koja će, zajedno sa uvijačem za trepavice, lepo podići trepavice. Odaberite maskaru sa lakšom formulacijom, koja nije preteška, kako ne bi opteretili trepavice.

8. Maskara za osetljive oči – Ako nosite kontaktna sočiva ili imate osetljive oči, trebalo bi da se odlučite za veoma nežnu maskaru. Neke maskare mogu izazvati crvenilo, svrab i suzenje očiju.

9. Crna maskara odgovara svim vrstama šminke. Međutim, maskare u boji, poput plave ili zelene, preporučujemo da ih odaberete prema boji očiju ili nijansama šminke koje koristite.

Foto: Shutterstock