Rešavamo dilemu: Kako zaista da odaberete pravi puder

Puderi za lice imaju ključnu ulogu u održavanju kože zdravom i sjajnom, efikasno prikrivaju nedostatke i osnova su za fiksiranje šminke. Kako da odaberete pravi?

Univerzalni make-up

Davno je prošlo vreme kada se smatralo da puderi začepljuju pore i ne dozvoljavaju koži da diše. Današnja tehnologija učinila ih je neizostavnim kozmetičkim proizvodom, jer benefiti pudera su mnogostruke. Štite lice od spoljašnjih negativnih uticaja, ujednačavaju ten, hidriraju, upijaju višak masnoće, prikrivaju nepravilnosti i pomažu da make-up što duže traje. Upravo od pravilno odabranog i nanetog pudera zavisi da li će vam šminka biti na mestu i posle nekoliko sati posle nanošenja. Sigurno ste se zapitali kako da odaberete pravi, budući da ih je na tržištu mnogo.

VRSTE PUDERA – Kada je reč o sastavu pudera, uglavnom sadrže hranljive sastojke koji pored kamuflažnog efekta, sadrže negujuće supstance koje koži obezbeđuju dovoljno vlage, ne isušuju je, a neki imaju i zaštitni faktor protiv štetnih sunčevih zraka. Što se tiče njihove teksture mogu biti tečni, u prahu, kompaktni, takozvani puderi u kamenu ili u obliku raznobojnih kuglica. Mogu biti mat, svetlucavi, svilenkasti. Prozirni puder je bistar i dolazi u univerzalnoj nijansi koja odgovara svim tonovima kože. Matirajući upija višak ulja, sprečava da koža sija. Efekat matiranja daje šminki prirodan finiš. Svetlucavi obezbeđuje svež, blistav ten zahvaljujući česticama koje reflektuju svetlost. Pogodan je i kao svetlucavi finiš za celo lice i za isticanje pojedinih delova.

TIP I PODTON KOŽE – Prilikom izbora pudera neophodno je da obratite pažnju da li je puder za suvu ili masnu kožu, kao i na podton vaše kože. Razlikujemo topli, hladni i neutralni podton, koji ćete ćete ustanoviti po boji vena vašeg ručnog zgloba. Ukoliko su vene pretežno zelenkaste spadate u topli, ako su plave onda ste hladniji tip. Ukoliko imate miks plavih i zelenih, reč je o neutralnom podtonu, što će vam olakšati izbor. Tople nijanse vuku na žućkasto, hladne na rozikasto.

PRAVILNO NANOŠENJE – Prilikom nanošenja pudera uvek vodite računa o tome da ga ne koristite previše, inače će bore da budu naglašene. Tečni puder je najbolje naneti prstima, a kao finiš možete upotrebiti korektor. Ukoliko želite maksimalno pokrivanje, kao finiš, na kraju utapkajte malo pudera u kamenu.

KOMBINACIJA SA PRAJMEROM – Za maksimalne rezultate, pre pudera nanesite prajmer. On zaglađuje kožu i savršena je priprema za nanošenje pudera, produžava postojanost šminke, upija višak masnoće, pomaže u regulaciji lučenja sebuma, kontroliše upijanje pigmenata i talka iz pudera i tako sprečava isušivanje kože. Puderi imaju tendenciju da oksidiraju i menjaju boju kada dođu u kontakt sa kožom i sebumom. E, tu nastupa prajmer za lice. On stvara barijeru – vodootporni, zaštitni (UV) i hidratizirajući film između kože i šminke, popunjava pore, ožiljke od akni i sitne bore, i čini da površina lica bude glatka, a ten maksimalno prirodan.

puder
Giorgio Armani Beauty Desiner Cream, tečni puder sa efektom zatezanja kože, 7.810 dinara
Chanel Illuminating Powder Duo, svetlucavi puder, cena na upit
puder
Collistar Impeccable Compact Powder Refill, puder u kamenu, 3.400 dinara
puder
Diego dalla Palma Stay On Me No Transfer Foundatio, tečni puder, 4.539 dinara
puder
Estée Lauder Double Wear Stay In Place Matte Powde, mat puder u kamenu, 7.440 dinara
puder
Shiseido Synchro Skin Radiant Lifting Foundation, hidratantni tečni puder, 7.800 dinara
puder
Sisley Phyto-Teint Ultra Eclat, tečni puder, 10.380 dinara

Tekst: Snežana Milošević

Fotografije: promo