Kako odabrati tečni puder: Saveti koji su nam bili potrebni!

Najbolji saveznik za postizanje ujednačenog, lepog tena svakako je puder. Kada ste u žurbi i nemate dovoljno vremena za šminkanje, tečni puder na vašem licu obaviće pola posla. Puder treba da ujednači ten i sakrije nedostatke, a da se sačuva prirodnost. Zato je važno odabrati onaj koji odgovara vašem tipu kože i boji tena, jer neodgovarajući puder može istaći sve mane koje imate na licu.

Ustanovite koji vam je podton kože na osnovu poređenja lica sa belim papirom. Ukoliko vam koža deluje žućkasto, imate topli podton (preporuka su puderi sa oznakom W (warm). Hladni podton imaju dame čije je lice plavkasto ili crvenkasto (za njih je puder sa oznakom C (cool). Za neutralni ton, najbolji izbor je puder sa oznakom N (koža lica je između rozikaste i žućkaste). Prilikom nanošenja, budite štedljivi jer se većina tečnih pudera lepo razmazuje i nije potrebno nanositi veću količinu. Ukoliko je gušća tekstura možete ga pomešati sa kremom.

Nekada uvreženo mišljenje da puder začepljuje pore i nanosi štetu koži, potpuno je prevaziđeno. Moderne tehnologije učinile su puder višenamenskim proizvodom koji osim što ujednačava ten, čuva kožu lica od vetra, pa i hidrira. Tokom zimskih dana potrebno je koristiti pudere sa srednjom ili jakom prekrivnom moći. 

ŠTA JE SVE VAŽNO DA BI PUDER BIO EFIKASAN

1. ODGOVRAJUĆA NIJANSA – Odaberite nijansu koja odgovara vašoj prirodnoj boji lica, eventualno jedan ton svetliji ili tamniji. U suprotnom vaše lice će izgledati veštački, dobićete efekat maske. 

2. BIRAJTE PUDER PREMA TIPU KOŽE – U zavisnosti od svojstava vašeg epiderma odaberite i puder. Danas postoji mnogo formulacija prema tipu i potrebama kože (suva, dehidrirana, osetljiva, masna, problematična koža).

3. PILING – Nijedan puder neće izgledati lepo na suvom licu koje prethodno niste tretirali pilingom i time uklonili mrtve ćelije sa površine kože. Radite piling redovno – vaše lice ne samo da će biti potpuno glatko i spremno za nanošenje pudera, već će učiniti da proizvodi za negu lica deluju efikasnije. 

4. PRAJMER – Uvek koristite prajmer pre nanošenja pudera. On će stvoriti savršenu podlogu za dalju šminku pa će vaše lice izgledati nežno i baršunasto, a šminka će trajati duže. Prajmeri takođe mogu da pomognu u matiranju lica.

5. PUDER U PRAHU KAO FINAL TOUCH – Puder u prahu je ključ za dugotrajni makeup, a posebno je važna njegova upotreba kod dama sa masnom kožom. On će matirati kožu i učiniti da vaše lice izgleda nežno i baršunasto, zadržaće šminku na mestu, a idealan je kao podloga za nanošenje bronzera i rumenila.

6. NE NANOSI SE SVAKI PUDER NA ISTI NAČIN – Važno je zapamtiti da različite formule pudera zahtevaju i različite tehnike nanošenja. Neke je najbolje nanositi prstima, dok je za druge od izuzetne važnosti nanositi ih sunđerom ili odgovarajućom četkicom za puder. Najbolje je zatražiti savet od stručnjaka pri kupovini pudera ili ukoliko ste u mogućnosti, sami isprobajte sve tehnike pa odredite koja vam najviše odgovara. 

Foto: Unsplash