Kako ojačati nokte nakon manikira sa gelom

Gel ili “tvrdi gel” može se naneti preko prirodnih ili lažnih noktiju. Veoma je praktičan, jer traje nedeljama bez krzanja i postojan je sve vreme. Međutim, zahteva odgovarajuću negu, naročito kada dođe vreme za njegovo uklanjanje. Kada se pravilno nanese i ukloni, kod profesionalca, gelovi ne bi trebalo da oštete nokte.

Većina oštećenja nastaje tokom procesa uklanjanja, ukoliko to radi nestručno lice ili vi sami. Uklanjanje gel laka oštećuje nokatnu ploču i čini je veoma krhom, naročito ukoliko imate slabe, tanke nokte. Bez obzira na eventualne probleme koji mogu nastati, povremeno bi trebalo napraviti pauzu, naročito tokom perioda oporavka, i ne stavljati bilo kakav drugi lak za nokte, već dozvoliti noktima da prodišu i prirodno se oporave. Naravno, uz vašu malu asistenciju.

Evo vodiča, korak po korak, kako da ih ponovo ojačate.

1. Skratite nokte

Duži nokti su skloniji lomljenju tokom svakodnevnih aktivnosti (poput pokušaja da skinete taj tvrdoglavi poklopac). Neka vam nokti budu kratki kako biste sprečili da se zakače za stvari i da se lome. Osim toga, bolje je početi sa kraćim noktima kako biste imali malo slobode dok rastu.

2. Neka budu zaokruženi

Gel lak može vremenom istanjiti nokte, što ih čini sklonim zaglavljivanju i lomljenju. Umesto šiljastih ili četvrtastih vrhova, opredelite se zaobljene, kako bi ostali jaki.

3. Nežno ih uglačajte

Lagano pređite turpijom preko neravnih ivica ili grebena da biste izgladili, izravnali površinu nokatne ploće. Ovo će pomoći u sprečavanju daljeg ljuštenja – posebno na vrhovima.

4. Često hidriranje

Nekoliko puta dnevno umasirajte ulje za zanoktice u nokte i kožu oko njih. Zatim sve zatvorite gustom kremom za ruke ili melemom. Ulja se bolje upijaju u ležište noktiju, a kreme stvaraju okluzivnu barijeru tako da vlaga ne izlazi.

5. Držite ruke suvim

Koliko god je to moguće, izbegavajte kontakt sa vodom. Naravno, nekoliko tanjira i čaša možete oprati golim rukama, ali sve preko toga iziskuje rukavice.

6. Tretmani za nokte i zanoktice

Napravite pauzu od lakiranja nekoliko nedelja i umesto toga nanesite tretman za jačanje noktiju. U tome će vam pomoći ulja na bazi vitamina E koji će ubrzati proces ozdravljenja i ojačati nokte. Osim toga, vitamin A i D, kao i eterična ulja veoma su efikasni za regeneraciju nokatne ploće, kao i zanoktica. Oduprite se želji da ih isečete ili obrežete. Zanoktice su tu da zaštite nove nokte koji rastu .

Tekst: S.M.

Foto: Pexels