LEPOTA / Make up

Make up

Šminka za svaki dan: 10 lakih koraka do savršenog no-makeup makeup-a

Da li vam se dešavalo da vidite ženu koja izgleda kao da nije našminkana, a ipak, ten joj je perfektan, lice blistavo, jagodice i usne rumene… Prosto fenomenalno! Možda do sada niste mogli da dokučite o čemu je reč, ali sada verovatno već znate – to je moć no-makeup makeup-a!

I dok nam je svima u teoriji jasno kako takva šminka treba da izgleda, u praksi i dalje ne uspevamo da postignemo baš *taj* efekat. Hajde da probamo ponovo!

U nastavku vam otkrivamo nekoliko lakih koraka kako da se našminkate tako da izgledate kao da niste našminkani, samo još malo bolje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MERIT (@merit)

Koža je na prvom mestu – poenta ovakvog look-a je da koža izgleda sveže i blistavo, a da bi tako izgledala, ona takva treba i da bude. Osim što redovno vodite računa o nezi (nadamo se!) pre šminkanja počastite kožu hranljivom, hidratantnom maskom za lice.

Ne zaboravite prajmer – kada je šminka minimalna, prajmer igra ključnu ulogu. Na ovaj način ćete dobiti “blurovan” ten koji izgleda odlično bez mnogo “maskiranja”.

Ne preterujte sa puderom – ili, još bolje, puder zamenite BB ili CC kremom kako biste postigli prirodniji efekat. Uz to, nemojte šminkati celo lice, već samo one delove koje želite da korigujete (podočnjake, crvenilo i slično).

Birajte lagani korektor – zapravo, sva šminka treba da bude lagane teksture, a korektor koristite samo za prekrivanje sitnih nesavršenosti (bubuljice). 

Koristite kremaste proizvode – kremasta šminka se mnogo lakše “kontroliše”, lako ju je blendovati i naneti na način koji vam je potreban. Kod no-makeup makeup-a upravo kremasti proizvodi daju taj željeni, minimalistički, prirodni efekat.

Hajlajter je vaš najbolji prijatelj – ali, isključivo kremasti, sa providnom osnovom. Nanesite ga gde i inače stavljate hajlajter i uživajte u blistavom tenu. 

Kao i kremasto rumenilo – kada je reč o rumenilu, važi isto pravilo. Kremasto, u prirodnoj nijansi i maloj količini.

Začešljajte obrve – prirodna šminka zahteva prirodne obrve, a za to je najbolje da upotrebite olovku u boji dlake kako biste popunili praznine i providan gel kojim ćete obrve začešljati nagore. 

Maskara može ali ne mora – ukoliko ne volite da nosite maskaru, ne morate je nositi, ali ako želite, odlučite se za braon boju. U oba slučaja, trepavice obavezno uvijte!

Rumene usne – kod ovakvog načina šminkanja, usne treba da budu u svojoj prirodnoj nijansi, sa malo dodatnog sjaja. Zato, upotrebite ruž/sjaj u nijansi usana, balzam u boji ili, isprobajte TikTok trik koji otkriva da je naša savršena nijansa ona koja uključuje olovku za obrve kojom uokvirujemo usne, rumenilo koje nanosimo na sredinu i utapkavamo, a zatim look završavamo providnim sjajem koji će sve to povezati. (P.S. Mi smo isprobali i stvarno deluje!)

Foto: Instagram

Priredila: Ivana Tomić