Makeup saveti za 45+

Od Džulijan Mur i Tandi Njuton do En Hatavej, Zoi Kravic i Selme Hajek, makeup umetnica Kaj Montano sarađuje sa poznatim ženama svih starosnih dobi što je čini i više nego adekvatnom sagovornicom o temi blistave kože u svim godinama. Baš zato, Montanova otkriva odlične savete kako da vaša šminka, a naročito ten, izgleda savršeno u svakom trenutku. 

Prilagodite makeup i skin-care rutinu

Želeli mi to ili ne, moramo da prihvatimo da koža sa 30 ne izgleda više onako kako je izgledala kada smo imali 20 i, što smo stariji, to su promene u pristupu neophodnije. Primera radi, tokom dvadesetih smo mahom koristili matirajuće proizvode, dok tokom tridesetih i četrdesetih shvatamo da nam takva tekstura i efekat više ne odgovaraju. Prvi korak je, dakle, pratiti promene i potrebe kože, te u skladu sa tim reagovati. 

Hidratacija je više nego obavezna

U redu, možda ste do sada uspevali da se “provučete” bez adekvatne količine vode ili proizvoda koji će “zaključati” vlažnost u koži, ali sada više nemate izgovor. Povećajte unos vode i pronađite hidrirajuće proizvode koji će učiniti kožu vidljivo svežom i blistavom. 

Nosite manje šminke

Ne, šminkom nećete sakriti godine – naprotiv. Bore i fine linije biće vidljivije sa puderom, kakav god da je on. Držite se laganih formula i ne preterujte sa količinom. I da, sada je odličan trenutak da podsetimo da je i te kako važno slaviti svoje godine, a ne truditi se da ih sakrijete.

Isprobajte masažu lica

Instant prija, ali dugoročno gledano, zaista možete vidljivo zategnuti kožu istrajnom masažom, kako odgovarajućim masažerima, tako i vežbicama koje predlaže joga za lice. Pokušajte, ako ništa drugo – uživaćete u ovom ritualu, naročito nakon dugog dana punog obaveza. 

Smanjite otok

Kada vam se čini da vam je lice otečeno, masaža će vam pomoći da “splasnete”, ali isto tako i hladna voda kojom treba da se umijete. Protiv generalne otečenosti tela, a samim tim i lica, možete isprobati čaj od maslačka. 

Vitamin C za sjaj

Mnogo je dokaza da vitamin C zaista posvetljuje ten i čini kožu blistavijom, zato, trk’ po serum! Serum sa vitaminom C možete nanositi ujutru jer će doprineti efikasnosti SPF-a, a ukoliko vam sve to deluje previše lepljivo da biste preko naneli šminku, papirnom maramicom jednostavno istapkajte lice i uklonite višak proizvoda (ali nakon što je prošlo malo vremena da ga koža upije). 

Manje je više

Šminku, dakle, treba nanositi samo i isključivo tamo gde je to apsolutno neophodno. Kao što smo već spomenuli, bilo bi dobro da puder izbegavate u širokom luku, dok je korektor i više nego dobrodošao. Naravno, držite se male količine i lagane formule, naročito oko očiju, kako ne biste dodatno istakli bore smejalice.

Trik za T-zonu

Kao što znamo, T-zona treba da bude mat, dok ostatak lica treba da blista – sve se vrti oko toga da treba napraviti balans između senke i sjaja. Kada je reč o T-zoni, matirajte je puderom u prahu ali izuzetno, izuzetno finim i laganim jer je manje vidljiv i “kredast”, a izgleda prirodnije i svežije. 

Kremasti proizvodi su must

Gde god je to moguće, koristite kremaste proizvode. Na primer, kremasto rumenilo savršeno će izgledati na starijoj koži i pružiti joj zadrav, mladalački sjaj.

Savet za šminkanje očiju

U ovim godinama, uvijač za trepavice čak je i važniji od maskare. Budući da se, kako starimo, trepavice sve manje vide, naročito ako imate svetlu kosu i ten, ukoliko ih uvijete i podignete, otvorićete pogled i doprineti svežini celokupnog lica. 

Foto: Profimedia

Priredila: I. T.