Moodboard: Mija Knežević otkriva svoje viđenje sveta lepote i nege

Jedna od pionirki modnog blogovanja, Mija Knežević, devojka koja je osvojila svet (živi u Njujorku) i od svog autentičnog stila napravila svetski brend. Ona se ne plaši da iskorači iz ustaljenih okvira, sledi svoj unutrašnji glas i živi van današnjih estetskih postulata. Sarađivala je brojnim renomiranim svetskim brendovima i magazinima, proputovala svet i od svega uzela ono najbolje.

Kao sagovornik, otvorena, iskrena, zanimljiva, pre svega, drugačija, otkrila nam je svoje viđenje sveta lepote i nege.

Kojim kozmetičkim proizvodima i postupcima neizostavno započinjete dan, a kojim završavate? 

Ja sam jedna od onih koja smatra da što manje proizvoda koristite to je bolje i da dopustite koži da radi svoje. Skincare sam počela da koristim veoma kasno, posle trideset pet godine. Proizvode koje volim i vidim rezultat na sebi je Medik 8 retinol, koji koristim zimi i Perricone vitamin C. 

Na tržištu je takoreći bezbroj kozmetičkih brendova, poznatih i onih manje zvučnih. Kako birate preparate za negu i da li volite da eksperimentišete, isprobavate nove?

Jako volim da otkrivam nove nepoznate brendove i da pratim njihov rast. Svi brendovi u trenutku kada se prodaju velikim grupama više nisu isti, jer automatski je fokus prebačen na smanjivanje kvaliteta i povećanje marži. Mislim da je ključ otkriti nove brendove od starta i držati se njih pre nego što ih preuzmu veliki konglomerati.

Možete li nam preporučiti neke tretmane ili proizvode koji su vas toliko oduševili da ste im verni godinama ili one koje ste nedavno otkrili?

Svake zime radim tri, četiri hemijska pilinga. To je nešto u šta baš verujem I vidim dobre rezultate.

Pored hidratacije i neizostavnog spf faktora, koji još magični sastojak treba da sadrži vaša krema ili serum da biste ih uvrstili u rutinu nege?

Hyaluronic acid, vitamin C i peptidi. Mislim da budućnost savremenog anti-aging programa su oralni peptidi. Taj trend tek treba da se komercijalizuje. 

U kojim prilikama se šminkate i na čemu je tada fokus? Koje make-up proizvode preferirate?

Smatram da je šminka nešto najgore što možemo da koristimo u svakodnevnom životu i totalno nepotrebno. Zdravlje dolazi iz glave, koje isplivava na našem telu i licu. Umesto skupocene šminke i predstavljanja svog izgleda na jedan neprirodan i neiskren način, možemo se posvetiti sebi dobrim treninzima, kvalitetnim snom, zdravom ishranom i dobrom psihoterapijom.Skoro pa nikada se ne šminkam, možda par puta godišnje. Puder je nešto na šta se baš ježim. Mojoj koži to ne prija, jer nije navikla, a i ne ličim na sebe. Šminkam se jedino kada snimam editorijale u studiju. Mnogo puta sam sarađivala sa vrhnuskim brendovima na komercijalnim projektima, gde se uopšte nisam šminkala. Ali moram priznati, redovno sam skidala podočnjake u Fotošopu posle snimanja, to mi jedino smeta. 

Feniranje i šminkanje do besvesti, kao što to čini većina influensera, nije moj stil. Ujutru se probudim čupava, stavim kosu u rep i izađem neočešljana. To sam ja, ne mogu da se opterećujem sa tim stvarima. Mnogi su mi rekli da uradim botoks, imam trideset sedam godina i još uvek nisam probala. Ležem u krevet u deset sati uveče i od toga se odmah prolepšam.

Kako negujete kosu, budući da je raskošno kovrdžava i sigurno zahteva naročit pristup?

Korisitm dobre šampone, maske i skupe četke za kosu. Osim toga, ništa specijalno.
Ošišam se dva puta godišnje, uradim pramenove par puta godišnje, očešljam se jednom nedeljno. Što se tiče beauty rutine, preferiram minimalno proizvoda, manikiri, pedikiri, frizeri me strašno smaraju. Uživam da odem na tretman lica i masažu tela, e to baš volim. 

Uživate li u svakodnevnom vežbanju, treningu i koji deo tog procesa vam je najdraži, a koji najteži iliti ne tako drag?

Biti dosledan i motivisan za trening godinama nije lako. Ali moja najveća motivacija je da se dobro osećam i da imam jaka leđa, noge, ruke kako bih se bolje kretala. Ja sam posle treninga uvek puna dopamina, budem ceo dan nasmejana. Taj osećaj mi najviše prija.

Kako biste motivisali devojke da počnu da se bave fizičkom aktivnošću?

Žene koje ne treniraju posle trideset pete, jako brzo ostare u licu i telu. Najbolji antiaging za žene su treninzi sa tegovima. To je naučno dokazano, jer je vaš centralni nervni sistem budan i aktivan stalno. Čučanj sa opterećenjem je najbolja vežba koja postoji za dugovečnost, takođe naučno dokazano. Broj žena koje danas dižu tegove u teretani u odnosu na pre sedam, osam godina je neviđen. Veoma se radujem tim vežbama i uvek svima savetujem da treniraju sa tegovima.

Imate li univerzalni savet kako da budemo moderne, lepe, a drugačije, odnosno svoje?

Životna iskustva oblikuju individualni ukus i preferencije. Svi smo drugačiji, svi smo imali različitu životnu putanju, biti svoj bazirano je na tome. Biti moderan, za mene znači biti svestran, obrazovan i svetski putnik. Putovati na razna mesta i družiti se s ljudima iz različitih kultura, to je ono što proširuje vaš um.
Ja sam jako zahvalna što sam imala priliku da radim i studiram u inostranstvu. Ali gde god sam živela, uvek sam se družila sa strancima, nisam tražila jugoslovensku dijasporu, u Londonu ili Njujorku. Takođe, moje ozbiljne veze, odnosno svi partneri su bili stranci, što je definitivno doprinelo mom razvoju.

Što se tiče lepote, to je veoma subjektivno, jer je to opet bazirano na vašim iskustvima i okruženju. Nekom je Nastasja Kinski najlepša žena na svetu, a nekom Kim Kardašijan. Moja ljubav prema umetnosti, obrazovanju, modi i dalekim putovanjima dolazi iz moje kuće. Moji roditelji su bili jako moderni ljudi kad su bili mladi i to je imalo veliki uticaj na mene. Moj otac je putovao po Aziji još 80-ih, a mama je slušala Scorpions i gledala BBC iCanal +, kao i autorske filmove ceo život. 

Onda sam ja otišla od kuće u srednjoj školi i nastavila tim tokom, jer je moje društvo bilo moderno i veoma svestrano. Kad sam putovala kao mala u London uvek sam posmatrala ljude i govorila hoću ja da budem kao oni. Uvek sam imala fascinaciju onim što je strano i nepoznato, to je bio izazov za mene.

Razgovarala: SNEŽANA MILOŠEVIĆ

Foto: EVA K. SALVI