Iskreno o viralnim skin-care mitovima

Evo šta kažu dermatolozi...

Činjenica je: svi želimo lepu, zdravu i negovanu kožu, no, ironično je što uprkos toj želji retko kada se okrećemo stručnom mišljenju već savete delimo i sakupljamo po društvenim mrežama. Upravo tako su i nastali mnogi mitovi o nezi kože koje danas, zajedno sa dermatolozima, razbijamo.

Da li šminkanje utiče na stvaranje bubuljica?

Odgovor može biti i potvrdan i odričan, ali hajde da objasnimo. Šminka sama po sebi ne izaziva nastanak bubuljica osim ukoliko ne sadrži sastojke koji vašoj koži ne prija. Pa ipak, isti slučaj može biti i sa kozmetikom odnosno negom. Uvek pažljivo pročitajte sastojke kako kada kupujete proizvode za negu, tako i kada kupujete makeup proizvode. Vodite računa o nezi koja prethodi šminkanju, vodite računa o detaljnom uklanjanju šminke i na kraju, vodite računa o tome da vam četkice i sunđeri uvek budu čisti i redovno menjani.

Mogu li vežbe za lice u kućnoj varijanti dati željene rezultate?

Ovaj mit je u velikoj meri upravo to – mit. Svi smo pogledali gomilu TikTok videa o masaži lica gua sha kamenom koja za rezultat ima, hajde da kažemo, mršavljenje lica i njegovo zatezanje, ali stvar je u tome da masaža samo dovodi do toga da vaše lice bude manje otečeno (što je, recimo, normalna pojava nakon spavanja). Što se tiče bora, masaža ne može da ukloni bore. Pa ipak, kao i svaka masaža, i masaža lica prija i zato i volimo da je praktikujemo bez obzira na efekte (one neželjene svakako nema).

Da li su hemijski pilinzi u kućnoj varijanti efikasni?

Iako postoje hemijski pilinzi koje je u redu koristiti i kod kuće, preporuka dermatologa je da ovakvu vrstu pilinga ipak prepustite profesionalcima kako ne biste oštetili površinski sloj kože radeći nešto na svoju ruku.

Možemo li da koristimo ulja za lice ako imamo masnu kožu?

Iako zvuči kontradiktorno, čak i masna koža voli ulja (ne samo za negu već i za čišćenje lica), ali ponovo je važno obratiti pažnju na ostale sastojke i odabrati nekomedogena ulja kako ne biste izazvali začepljenje pora te nastanak bubuljica.

Da li su prirodni proizvodi uvek dobri za kožu?

I da i ne – zavisi od onoga što vašoj koži prija i nije neverovatno da će vama “clean” kozmetika oštetiti kožnu barijeru, dok ona koja to nije neće. Zato, ponovo kažemo, proučite sastojke i odaberite proizvode na koje će vaša koža dobro reagovati.

Mogu li pore izgledati veće ili manje usled korišćenja određenih proizvoda?

Nijedan proizvod ne može zaista da smanji ili uveća pore jer su one, kao i većina stvari u vezi sa kožom, stvar genetike. Piling i dubinsko čišćenje lica mogu učiniti da pore izgledaju sitnije jer nisu začepljene, ali njihova fizička veličina uvek je ista.

Foto: Unsplash, Pexels