Kako da se rešite nekvalitetnog sna?

Da bi telo bilo zdravo i funkcionisalo kako treba, našem organizmu je potreban san. Vreme odmora tokom spavanja služi za regeneraciju svih telesnih funkcija i neophodan je deo svakodnevice. Kada se on poremeti, poremeti se i naše opšte raspoloženje i stanje organizma, kako fizičko, tako i psihičko.

INSOMNIJA

U dva sata posle ponoći vaša glava pršti od misli i upadanje u san je nedostižna misao. Biće da, nažalost, spadate u jednu petinu ljudi koji imaju problema da zaspe ili zadrže čvrst san, i vaša dijagnoza vrlo lako može biti neki oblik insomnije. To naravno zavisi od mnogo faktora: nivoa stresa, vaših životnih navika, dnevne rutine… Ukoliko, ipak, profesionalac zaključi da imate insomniju, prepisaće vam određene tablete. Naravno, ukoliko se na njih previše oslonite i uzimate ih prečesto one prestaju da budu delotvorne.

U tom slučaju trebalo bi potražiti neki vid psiho-terapije, jer kombinacija tableta i terapijskog razgovora može doneti rezultate. Profesor Kevin Morgan sa univerziteta Clinical Sleep Research Unit smatra da je kontraproduktivno ukoliko vam san postane životni cilj. Suprotno tome, kaže da treba usmeriti energiju na higijenu sna – i time misli da treba poraditi na stvaranju zdravih navika. Očigledno mesto gde vaša praksa počinje jeste spavaća soba. Sve što bi stimulisalo san treba ga podstaći, i obrnuto, sve što remeti san, treba ukloniti. Jer, naše okruženje diktira i naše ponašanje i osećanja koja emitujemo. Pa tako, ne treba da jedete, radite ili gledate filmove u krevetu, jer se spavaća soba pretvara u kuhinju, kancelariju i dnevnu sobu. Stoga, ovaj prostor treba da služi isključivo za odmor. Umesto sjajnog monitora laptopa upalite mirisnu sveću čija će blaga svetlost uneti mir. Nemojte koristiti mobilni telefon i najbolje je da ga potpuno isključite posle nekog doba predveče, kao i sva intenzivna veštačka svetla koja u suprotnom stimulišu adrenalin i kortizol, dok sprečavaju proizvodnju prirodnog hormona spavanja melatonina.

Tople kupke, takođe, dokazano deluju na usporavanje otkucaja srca i super su da ih praktikujete pre spavanja. Takođe, blagi pad temperature koji sledi posle tuširanja inicira prirodni proces koji se svakako dešava pre nego što utonemo u san.

LAGAN I SLAB SAN

Slušate kako vam se koleginica žali da je spavala do podne i sada se oseća loše i grize je savest. A vi joj naglas zavidite i verujete da poseduje natprirodni dar o kome vi možete samo da sanjate. Kontinuiran i dug san je nemoguća misija za vas. Uspevate jedva da spojite četiri sata u kontinuitetu bez da vam je pretoplo ili prehladno, da ste žedni, da osećate potrebu da odete do toaleta ili imate pojačano lupanje srca zbog stresa na poslu. Kombinacija melatonina i antihistaminika (vrsta leka koji pomaže opuštanju tela) može pomoći, ali postoji mogućnost da ćete se osećati ošamućeno narednog dana. Čepovi za uši su takođe jedna opcija ako ste iritirani zbog zvukova koje čujete. Međutim, možda niste znali, ali postoje šumovi tj. kombinacija određenih frekvencija koje deluju smirujuće i uspavljuju. Pa tako postoji aparat ’LectroFan EVO koji upravo to radi. Emituje razne zvukove različitih frekvencija i tako stvara takozvani beli šum, te zaista može ubrzati odlaženje u svet snova. Još jedan faktor jeste dušek i posebno jastuk na kome spavate. Vrlo je važno da pronađete jastuk koji će pružiti odgovarajuću potporu vašoj glavi i vratu.

Međutim, i u ovom slučaju je bitno da poradite na svakodnevim navikama. Koliko god da je vaš problem sa snom redak ili hroničan, zdrave navike mogu mnogo doprineti. Leganje i ustajanje u isto vreme svakog dana je možda težak zadatak, ali može potpuno da promeni vaše stanje. Kontinuitetom u odlaženju na spavanje, vremenu kada jedemo i kada smo aktivni, vraćamo telo u biološki ciklus i olakšavamo mu da radi ono što mu je prirodno.

Priredila: Nataša Milošević

Foto: Pexels