Kako se negovati i biti u formi nakon 30. rođendana

Kada zakoračite u četvrtu deceniju života neophodno je malo više vremena posvetiti nezi kože lica i tela, budući da je to vreme kada koža počinje da gubi kolagen i javljaju se prve bore, i koži je potrebno mnogo više vremena za regeneraciju. Ona gubi elestičnost, te su joj neophodni dodatni minerali i proteini. Kako bi vam tonus kože ostao zadovoljavajući i da bi izbegli vidljive bore i opuštenu kožu u kasnijim godinama, nezi morate da pristupite temeljnije. Prvi i osnovni korak je neprestana hidratacija, kako spolja, tako i iznutra. Ukoliko se oglušite o to pravilo, džaba vam sve ostalo.

Što se tiče tela, pored nege, koja podrazumeva hranljive kreme, ulja, pilinge i slično, vreme je da se povede računa o ishrani. Bez obzira da li imate višak kilograma ili ne. Jer, hrana je zdravlje, a svi želimo da budemo puni energije, poletni, spremni da se suočimo sa svakim izazovom. Tridesete su još godine kada s lakoćom možete da promenite životne navike i sebe da stavite na pijedestal. Budućnost će vam biti zahvalna, odnosno sve naredne decenije koje ćete zahvaljujući tome kvalitetno proživeti.

1. TEMELJNO ČIŠĆENJE LICA preparatima koji ne isušuju kožu, jer hidratacija je najvažnija. Zaboravite na vlažne maramice za skidanje šminke, već birajte kvalitetniju micelarnu vodu koja sadrži sve nutrijente neophodne koži. Jer na taj način će koža biti spremna da maksimalno iskoristi kremu ili serum, koje nanosite posle čišćenja.

2. PROIZVODI PROTIV BORA – Jeste da zvuči zastrašujuće, jer tek vam je trideset, ali biologija je neumitna i sa njom nema kompromisa. Birajte proizvode na bazi retinola jer je reč o najefikasnijem sastojku u borbi protiv bora koji kožu čini glatkom i blistavom.

3. NOĆNA KREMA JE NEOPHODNA – Pored hidratantne dnevne kreme sa visokim zaštitnim faktorom, koju verovatno već uveliko koristite (ili bi bar trebalo), u svoju rutinu nege morate uvrstiti i noćnu anti-age kremu. Odaberite onu koja sadrži neki ili više sastojaka poput hijaluronske kiseline, lipida, vitamina A, C, E, aminokiselina ili retinola. Naravno, sve prema tipu kože koju imate.

4. POSEBNA BRIGA O PODRUČJU OKO OČIJU – Takozvane okoloočne kreme ili serumi neophodni su posle tridesete u prevenciji prvih znakova starenja. Jer reč je o vrlo delikatnoj, tankoj koži, bez masnih ćelija koja je prva na udaru stvaranja nepravilnosti i bora. Zato, na spavanje ne idite a da niste stavili antirid.

5. NE ZABORAVITE NA VRAT I DEKOLTE – Ovo su delovi tela, pored ruku, gde se javljaju prvi znaci starenja. Zato kada nanosite kremu, bilo dnevnu ili noćnu, ne preskačite vrat i dekolte.

6. OSAM SATI SNA izuzetno je značajno za celokupno zdravlje, imunitet, pa i za lepu kožu. Vreme je da neprospavane noći postanu vaša prošlost ili bar povremeni izleti, a nikako svakodnevica.

7. ZDRAVA ISHRANA – ako do sada niste vodili računa o tome kako se hranite, sada je pravi trenutak da pronađete zdravije varijante za svoju omiljenu nezdravu hranu. Krenite od malih i postepenih promena.

8. POČNITE SA REKREACIJOM – Održavanjem dobrog, snažnog i vitkog tela, bićete manje skloni povećanju telesne mase i gubitku mišićne mase i tonusa. Da ne spominjemo da redovna fizička aktivnost može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i simptome stresa i depresije

9. ZAKAŽITE PREGLED KOD GINEKOLOGA – Bar jednom godišnje uradite kompletan ginekološki pregled i ultrazvučni pregled dojki. Ne treba posebno naglašavati koliko je to važno u prevenciji raka grlića materice i dojki. Zato, budite odgovorni prema svom zdravlju.

Fotografije: Unsplash