Kako spavanje utiče na lepotu naše kože: 7 stvari koje treba da uradite pre odlaska u krevet

Sve činimo da naša koža izgleda zdravo, blistavo, glatko i nežno. Ali šta se dešava dok spavamo? Stručnjaci kažu da sati koje provedete preko noći imaju direktnu vezu sa zdravljem i lepotom naše kože. “Znamo da koža prolazi kroz dnevne cirkadijalne ritmove, gde se određene aktivnosti dešavaju ujutru, a druge uveče. Međutim, noć je najbolje vreme za odmor i saniranje oštećenja koja nastaju na koži tokom dana kao rezultat ekološke i druge stresore”, kaže Joshua Zeichner, dermatolog iz Njujorka. Pored odgovarajućeg odabira kozmetičkih preparata, prema potrebam i tipu kože, i redovne nege, kako bi postigli maksimalne rezultate i zadržali lepu kožu, potrebno je obratiti pažnju na vreme koje provodimo dremajući, odnosno tokom spavanja. Potrebe za snom se razlikuju u različitim životnim ciklusima, te i na to treba obratiti pažnju.

1. TEMELJNO ČIŠĆENJE LICA

Prvi i najvažniji korak je čišćenje lica, jer odlazak na spavanje sa šminkom može naneti štetu vašoj koži, što dovodi do akni, alergija, infekcija… Ukoliko želite da se uverite da vam je lice potpuno čisto, ne samo da ste skinuli šminku, već i masnoće i zagađenja koje se gomilaju dok smo budni, važno je odabrati nežno, hidratantno sredstvo za čišćenje koje će odstraniti nečistoće, ali bez skidanja prirodnih ulja koje koža poseduje.

2. NE ZABORAVITE NA HIDRATACIJU

Prema stručnjacima, nivo hidratacije kože opada uveče, što je ovo optimalno vreme za nakupljanje vlage. Ovo je posebno tačno ako imate suvu kožu. Odlučite se za bogatu omekšavajuću kremu prepunu lipida i ceramida, jer će se oni visoko apsorbovati u čistu i lepu kožu. I nemojte tu stati! Ne zaboravite na usne, oči i vrat, prijaće im krema na bazi vazelina.

3. SERUM NA BAZI RETINOLA

Za dodatnu hidrataciju i borbu protiv starenja, preporuka je da u svoju večernju rutinu nege uvrstite serum na bazi retinola, tri do četiri puta nedeljno. Danima kada ne koristite serum, jednom do dva puta nedeljno uradite AHA tretman sa voćnim kiselinama. Dodatnu hidrataciju možete obezbediti dodavanjem noćne maske, najmanje jednom nedeljno. Tokom sna ovi proizvodi podstiču mladost.

4. SKLONITE KOSU S LICA

Slično kao i sa vašom kožom, stručnjaci savetuju da ne idete u krevet sa previše masnom i prljavom kosom, idealno je da je držite dalje od lica. Ako ste skloni aknama, moraćete da budete posebno pažljivi prema uljima za kosu i proizvodima za oblikovanje koji se mogu preneti na jastuk ili kožu i dovesti do bubuljica. To ne znači da ne možete spavati sa maskom za kosu ili regeneratorom koji se ne ostavlja. Ali idealno bi bilo da spavate sa peškirom ili kapom za tuširanje.

5. SPAVAJTE NA LEĐIMA

Postoje sile trenja koje deluju dok spavamo i koje ubrzavaju starenje i izazivaju pojavljivanje finih linija, odnosno bora. Najbolji položaj za spavanje je na leđima. To znači da nijedan deo lica nije uz jastučnicu, da bi se potencijalno naborala ili presavila. Takav položaj spavanja, sa strane, ako praktikujemo duže vreme, može dovesti ne samo do bora, već i do neujednačenog gubitka volumena.

6. ODABERITE ANATOMSKI JASTUK

Kako biste umanjili napetost kože i kose, birajte posteljinu od prirodnih vlakana, najbolje pamučnu ili svilenu, jer ne iritira kožu, već deluje umirujuće, što je posebno važno za osobe sa osetljivom kožom koja je sklona bubuljicama, iritacijama poput crvenila, ekcema… A važan je i jastuk, najbolji je anatomski, poput kolevke, jer sprečava bočni položaj koji dovodi do gužvanja kože i stvaranja bora.

7. OVLAŽIVAČ VAZDUHA PRIJA KOŽI

Prostorija u kojoj spavate treba da bude hladnija, jer toplota može provocirati osećaj svraba, znojenje i mašćenje. U tome vam može pomoći ovlaživač vazduha, što je naročita pomoć suvoj i problematičnoj koži.

Foto: Unsplash