Retinol, kalcijum, cink oksid - sve se složenija imena pojavljuju na kozmetičkim proizvodima.
Danas otkrivamo odakle ferulinska kiselina dolazi i zašto je sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda.
Ferulinska kiselina je biljni antioksidans. Može se naći u običnoj hrani: u ovsenim pahuljicama, pirinču, patlidžanu, semenima jabuke, citrusima. Obično se koristi za očuvanje hrane ili dodaje u sastav lekova (protiv kardiovaskularnih bolesti i Alchajmera). Ranije se ferulinska kiselina mogla naći u sportskoj ishrani, jer pomaže mišićima da brže rastu. I nekoliko svojstava je učinilo zanimljivom za kozmetičku industriju.
Izdvajamo: Bori se protiv slobodnih radikala i pojačava svojstva drugih antioksidanata, vitamina A, C i E. Zašto je to neophodno? U obliku seruma, ferulinska kiselina stabilizuje vitamin C (sam po sebi se dugo ne čuva) i povećava fotoprotektivna svojstva kozmetike (čini vašu kožu otpornijom na sunce).
Studija je pokazala da u kombinaciji sa vitaminima C i E, ferulinska kiselina udvostručuje fotozaštitu. Druga komponenta može primetno olakšati pigmentaciju. Ferulinska kiselina kao deo proizvoda protiv starenja poboljšava mikrocirkulaciju krvi i jača krvne sudove, pa se male bore primetno izglađuju i ožiljci nastanu posle akni. Ima plus za vlasnike osetljive kože - zahvaljujući svom mekom delovanju i biljnoj prirodi, komponenta ne nadražuje kožu i retko izaziva alergije.
Na pakovanjima se komponenta može naći pod nazivima Ferulinska kiselina, Trans-Ferulinska kiselina ili Prirodna Ferulinska kiselina. Najčešće u kremama za sunčanje, pilinzima, serumima protiv starenja. Koncentracija se kreće od 0,5 - 0,8%, u sastavu pilinga može dostići i 30%.
/365news.biz