grazia
X

Nega kože

Lako do gustih i dugačkih trepavica

Većini nas, prva asocijacija na reč trepavice jeste lepota, odnosno zanosan pogled, koji pružaju dugačke, guste, uvijene dlačice na očima. Međutim, njihova prevashodna uloga je zaštita od štetnih spoljašnjih uticaja i prljavštine, te im je potrebno posvetiti posebnu pažnju, odnosno redovno ih negovati. To podrazumeva svakodnevno, temeljno čišćenje lica, naročito područja oko očiju, posebno ukoliko redovno nanosite šminku.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sačuvate kvalitet trepavica ili ih oporavite.

1. Kako bi podstakli rast trepavica, nekoliko puta nedeljno nanesite vazelin.

2. Koristite proverene proizvode, specijalno namenjene za područje oko očiju, sa što manje konzervanasa i boja.

3. Šminku nikada ne skidajte sapunom i vodom, jer isušuju dlačice i pospešuju njihovo opadanje.

4. Ukoliko koristite veštačke trepavice, nemojte na njima štedeti, već odaberite one najbolje, jer ćete na taj način mogućnost infekcija, iritacija svesti na minimum, a i komfornije ćete se osećati.

5. Nemojte nanositi više slojeva maskare, jer to opterećuje i oštećuje trepavice, naročito ukoliko to svakodnevno činite. Takođe, vodootporna maskara nije poželjna više od dva puta nedeljno.

6. Prilikom odabira šminke, naročito maskare, takođe birajte najkvalitetnije. Poželjne su maskare koje sadrže vitamine C i A, kao i keratin i pčelinji vosak (utvrdite da niste alergični na pčelinje proizvode).

7. Povremeno podarite vašim očima i trepavicama spa ritual, tako što ćete skuvati čaj od kamilice ili žalfije, natopiti tupfere i držati ih na očima petnaestak minuta. Takođe je dobra smesa od maslinovog ulja i soka aloje.

8. Ishrana bogata vitaminima B i E se preporučuje, jer njihov nedostatak u organizmu usporava rast trepavica.

Tekst: S. M. 

Fotografija: Pexels 

 

 

Pročitajte još

Povezane teme

Trendovi

(Ne)običan manikir za Dan zaljubljenih

Minimalistička srca na noktima - ko im može odoleti?

Trendovi

5 beauty trendova koje kopiramo sa Nedelje visoke mode u Parizu

Od minimalističkih i sjajnih do tamnih i metalik, donosimo vam beauty trendove direktno sa modnih pista za proleće/leto 2023.

Trendovi

Vraća nam se prirodna lepota

Za sada samo jedna, ali vredna, advertajzing kompanija više neće raditi sa inluenserima koji retuširaju svoja tela ili iltriraju lica za reklame. Jesmo li počeli da okrećemo leđa v...

Fitnes

Opsesija zdravom hranom

Fokus na navodno zdrave namirnice može se pretvoriti u suprotnost i dovesti do ortoreksije, sve češćeg problema koji ugrožava zdravlje