Letnja beauty priprema: Kako do zdrave i blistave kože direktno izložene suncu

Vreme odmora je idealno da se posvetite sebi i svom telu priuštite najbolje, kako biste imali zdravu, blistavu, sjajnu kožu.

U zavisnosti od tipa kože i načina na koji reaguje na spoljne uticaje, možda nećete morati da pravite radikalne promene u nezi tokom vrelih letnjih dana. Najvažniji korak nege treba da vam bude uklanjanje nečistoća i hidratacija. Ostale korake nege prilagodite svojim potrebama, ako želite  maksimizirate svoj letnji sjaj i sprečite neke uobičajene probleme.

Postoji nekoliko stvari kojih se morate pridržavati. Trebalo bi da zadržite (ili započnete) rutinu retinolom i antioksidansima, da lečite i sprečite probleme sa aknama i pigmentacijom, posvetite se zaštiti od sunca i razmislite da li treba da promenite čistač za lice i hidratantnu kremu. Ukoliko vam je koža masna, odaberite čistač na bazi salicilne i glikolne kiseline u formi gela ili pene, koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Birajte kreme laganije teksture na bazi vode, koje imaju više emolijensa za zadržavanje vlage.

Da biste izgladili bore, nastavite (ili počnite) da koristite retinoid. Kada je reč o nezi tela, bar jednom nedeljno uradite piling, kojim ćete ukloniti  mrtve ćelije. Osim toga, piling pomaže u čišćenju pora od prljavštine i znoja koji su se nakupili tokom dana. Samim tim, koža je mekša i zdravija. Međutim, prekomerni piling takođe može biti štetan, pa nađite meru.

Svakodnevno tuširanje takođe isušuje kožu, pa obavezno nanesite losion na telo još dok ste pod tušem (naravno, nakon što ste isključili vodu). Vlaženje dok je koža još malo vlažna zadržava deo vode za dodatno povećanje hidratacije. Birajte proizvode koji sadže kokosovo ulje i skvalan, prirodni antioksidans koji koži daje zdrav sjaj ili ši puter koji je takođe odličan sastojak kada je u pitanju hidratacija.

Ne treba zaboraviti kosu, koja je naročito izložena sunčevim zracima, te je sklona iskušivanju i drugim oštećenjima, a kako se to ne bi dogodilo, posebno ako ste na moru, obavezno je zaštitite sprejem koji sadrži zaštitni faktor. Hemikalije i slana voda mogu se zarobiti u korenu, izazivajući blokade koje ometaju rast kose. Uključite piling vlasišta u svoju rutinu nege kose, jer su oni dizajnirani tako da uklone mrtve ćelije kože i prljavštinu, a sastojci koje sadrže često neguju i vlaže kožu temena, pomažući u balansiranju masnoće. Ne zaboravite ni negu stopala, pored pedikira i redovnog odstranjivanja ogrubelih delova, svakodnevno ih mažite hranljivim kremama za tu namenu, kako bi ostala nežna i uredna.

Celovita slika lepote uključuje i dušu, kojoj treba pokloniti pažnju, a to podrazumeva duhovnu relaksaciju. Kako bi postigli osećaj mira i harmonije, prepustite se aktivnostima koje vam prijaju, a za koje inače nemate dovoljno vremena. Plivanje je najsvrsishodniji tretman za celo telo, pa maksimalno iskoristite mogućnost da na ovaj način budete aktivni, bilo da ste na reci, moru ili bazenu. Odmor, kako mu ime kaže, zaista to i treba da bude, vreme koncipirano tako da vašem telu i umu pruži potpuni detoks. A to znači biti u saglasju sa svojim željama i potrebama, bez ikakve presije i moranja. Na taj način, sami sebi bićete lepi. 

Tekst: Snežana Milošević

Foto: Pexels