7 odgovora na 7 pitanja koja vas muče: Otkrijte zašto vam se koža preterano masti

Ukoliko imate masnu kožu koja prekomerno luči sebum, vrlo dobro znate koliko to zadaje muke, naročito kada nanesete make-up veliko je pitanje da li će se tu i zadržati posle izvesnog broja sati. I ne samo to, masnu kožu prate i drugi problemi poput bubuljica i akni. Kako biste kožu isušili potrebno je koristiti odgovarajuće prozvode koji će regulisati proizvodnju masti. Oni koji imaju taj problem sigurno su isprobali različite preparate u želji da se reše sjajnog tena, ali rezultati su uvek bili kratkoročnog efekta. Rešenje problema se krije u dnevnoj rutini nege i u istrajnosti.

1. ZAŠTO MI JE LICE MASNO

Postoji mnogo razloga zašto vam lice može biti masno. Prvo, genetika ima veliki uticaj na to, što znači da su neki ljudi jednostavno prirodno skloni većoj proizvodnji masnoće. A veliku ulogu imaju i hormoni, naročito tokom pubertetskog perioda i u dvadesetim. Sledeći faktor je ishrana, poznato da je hrana sa visokim sadržajem šećera, ugljenih hidrata, mlečnih proizvoda i zasićenih masti pokreće lojne žezde i izaziva disbalan u proizvodnji sebuma.

A, iznenadićete se, i rutina nege može učiniti lice masnim, posebno ako ne koristite odgovarajuće proizvode (one namenjene masnom tipu kože, previše se umivate, čistite lice…)

2. KAKO MOGU DA POPRAVIM STANJE KOŽE

Pošto proizvodnju sebuma kontrolišu hormoni i genetika nije uvek moguće potpuno sprečiti da vaša koža bude masna. Međutim, ono što možete da uradite je da kontrolišete višak proizvodnje ulja. U tome će vam pomoći umivanje, tri puta dnevno, nežnim sredstvom za čišćenje koje sadrži aktivne sastojke poput salicilne kiseline i retinola koji će smanjiti sebum.

3. KOJE PROIZVODE DA KORISTIM, A KOJE DA IZBEGAVAM

Pored blagog sredstva za čišćenje, koristite laganu, nekomedogenu kremu za hidrataciju bez ulja. Izbegavajte sve proizvode koji sadrže alkohol. Retinol je ključni sastojak za masnu kožu, koji pomaže u smanjenju mašćenja, sprečava lučenje sebuma, smanjujući pore. A tu su i beta hidroksi kiseline, poput salicilne i alfa-hidroksi kiseline, koje pogoduju masnom epidermu, te birajte proizvode koji ih sadrže.

Poznato je da proizvodi koji sadrže ulja, puter i petrolatum začepljuju pore, te preparati za negu masne kože nikako ne treba da ih sadrže.

4. KOLIKO ČESTO DA ČISTIM LICE

Izgleda logično da se masnoća sa lica što češće tokom dana uklanja, ali prekomerno čišćenje zapravo aktivira dalju proizvodnju sebuma. Iz tog razloga, ujutru i uveče je sasvim dovoljno tretirati lice. Temeljno čišćenje kože uveče pomaže koži da se prirodno regeneriše tokom noći pošto je epidermis posebno aktivan tokom noći. Dok je jutarnje čišćenje važno jer se na taj način uklanjaju produkti metabolizma kože (mrtva koža, znoj, sebum…) Kožu ne treba čistiti agresivnim proizvodima jer će je dodatno oštetiti i izazvati prekomernu produkciju sebuma. Što više iscrpljujete ulja iz svoje kože, to će koža želeti još viđe da ga proizvodi. Pravilno čišćenje (ne preterano čišćenje!) i dodavanje hidratacije su ključ za smanjenje proizvodnje ulja.

5. DA LI ŠMINKA POSPEŠUJE MAŠĆENJE

Proizvodi za šminkanje kao i oni za čišćenje treba da kombinuju efikasnost sa očuvanjem zaštitnog hidrolipidnog sloja. Proizvodi za tamne krugove ispod očiju i korektori su veoma efekasni kod prekrivanja lokalizovanih nepravilnosti i kod smanjenja crvenila. Takođe, postoje i specijalizovani proizvodi za ciljano prekrivanje bubuljica. Zeleni korektor je savršen za prekrivanje crvenila na licu od bubuljica ili ožiljaka, zato što je zelena boja na suprotnom kraju od crvene u paleti boja pa se međusobno neutrališu.

Šminka može da pomogne da se bubuljice sakriju dok se koža ne izleči u potpunosti. Ne oklevajte da koristite tonirane kreme, pudere ili korektore kako biste prikrili nepravilnosti. Ali, proizvode za šminkanje treba pažljivo birati: oni ne treba da zapušavaju pore, jer to može samo da izazove pogoršanje lezija. Neki sastojci mogu da izazovu pojavu bubuljica, zbog čega je važno da proverite na deklaraciji da li je proizvod koji kupujete nekomedogen.

6. HIDRATANTNA KREMA “DA” ILI “NE”

Bez obzira na tip kože, hidratacija je imperativ u nezi, tako da i mastan ten traži vlagu kako ne bi došlo do dehidratacije. S tim da je važno odabrati hidratantnu kremu lagane formulacije koju koža brzo upija, ne ostavljajući mastan trag. Znači, kremaste teskture zaboravite, jer su one previše teške, sadrže biljne masti koje mogu dovesti do začepljenja pora.

7. DA LI JE ISTINA DA JE SALICILNA KISELINA NAJEFIKASNIJA

Kiseline mogu biti korisne u bilo kom režimu, ali BHA koje se ostavljaju bez upotrebe poput salicilne kiseline igraju posebno važnu ulogu u kontroli preterane proizvodnje ulja, što zauzvrat minimizira razvoj mitisera i fleka. Salicilna kiselina je beta-hidroksi kiselina koja je lipofilna, što znači da pomaže u razgradnji viška ulja. Pored toga, ima antiinflamatorno dejstvo i može da prodre u pore kako bi izvukla sve ostatke, što je čini odličnim sastojkom za ciljanje zagušenja koje često dolazi sa masnoćom.

Najbolji način da uključite salicilnu kiselinu u svoju rutinu je dnevni piling, koji se prevlači preko kože nakon čišćenja. Samo nemojte praviti grešku da ga isperite: neće biti ni približno tako efikasan u uklanjanju bilo kakve masnoće. Ako umesto toga koristite sredstvo za čišćenje sa salicilnom kiselinom, ostavite ga dva minuta pre pranja (odlična prilika za malu masažu lica).

Foto: Pexels