Mrlje, fleke, crvenilo: Otkrivamo kako da rešite problem neujednačenog tena

Prepoznavanjem uzroka nastanka neujednačenog tena na pola ste puta do željenog blistavog lica

Možete se naoružati svim podlogama na svetu za neujednačen ten, korektorima za potpuno prekrivanje i prajmerima za korekciju, ali morate doći do srži problema. Bilo da je uzrok nepravilnosti boje tena hiperpigmentacija, pege od sunca, fleke ili crvenilo izazvani aknama ili rozaceom, neujednačen ton kože je nešto kao krovni pojam i svaki uzrok zahteva drugačiji plan lečenja.

Od različitih tretmana, čudesnih sastojaka do onoga što treba izbegavati, pitali smo stručnjake kako se promena  boje kože može identifikovati, rešiti i prevazići jednom zauvek.

Šta je neujednačen ton kože?

Nešto što prvo treba da znate je da lekari i dermatolozi zapravo ne nazivaju kožu neravnom. To je samo nešto što je skovala industrija lepote.
– Neujednačen ton kože je sveobuhvatni izraz za kožu koja ima neki oblik promene boje i može se manifestovati kao mrlje ili mrlje tamnije kože, bez sjaja, svetlije kože ili crvene kože – objašnjava dr Džejson Tomson, dermatolog i stručnjak za kožu u Skin. + Mene. – Postoji mnogo osnovnih uzroka promene boje kože i u stvarnosti, dermatolozi nemaju tendenciju da koriste izraz neujednačen ton kože, jer je nejasan i ne daje naznake osnovnog problema. To je više termin koji koristi kozmetička industrija kako bi mogli da ciljaju proizvode za rešavanje neujednačenog tona kože.

Bez obzira da li to nazivate promenom boje kože ili neujednačenom, to u suštini znači da vaša koža ima fluktuacije u boji i teksturi. – Kada postoji prekomerna proizvodnja melanina, određene oblasti kože mogu izgledati tamnije ili svetlije nego obično. Ova prekomerna proizvodnja može biti uzrokovana raznim faktorima kao što su izlaganje suncu , hormonske promene, traume kože, suva koža i stanja poput melazme, koja se obično vidi u znaku tokom ili nakon trudnoće. Svi ovi faktori zajedno doprinose neujednačenom tenu i teksturi kože – kaže dr Grejs Hula, doktorka estetske medicine i osnivač G&M Healthcarea.

Kako možete znati da li imate neujednačen ton kože?

Najizrazitiji znak neravne kože su mrlje ili delovi kože koji su tamniji od vaše prirodne kože i obično se pojavljuju na licu, vratu ili rukama, mestima koja su izložena većini sunčeve svetlosti. Ostali znaci mogu uključivati opštu tupost tena, svetlije mrlje ili crvene mrlje na koži.

– Hiperpigmentacija je najčešći uzrok, ali stanja koja izazivaju upale na koži kao što su akne, ekcem i rozacea mogu dovesti do crvenila na koži zbog čega izgleda neujednačeno. Da to bude još komplikovanije, problemi sa teksturom kože mogu doprineti i suva, dehidrirana koža pogođena stvarima kao što je ekcem može dovesti do grube kože koja reflektuje svetlost drugačije od normalnih, glatkih delova, što dovodi do pojave tuposti – kaže dr. Džejson. Kao dodatni dodatak, ožiljci od akni, fine linije i mrlje takođe spadaju pod dijagnozu neujednačenog tona kože.

Kako popraviti neujednačen ton kože?

Od ključnog je značaja da se konsultujete sa specijalistom za negu kože kako biste odredili najprikladnije proizvode za vaš specifični tip kože i izradili personalizovani plan tretmana.

Uz to, lokalni proizvodi, posebno medicinska nega kože, mogu pomoći u smanjenju pojave neujednačenog tona kože inhibiranjem proizvodnje melanina, pilingom kože kako bi se otkrila svežija, svetlija koža ispod i jačajući kožnu barijeru.

– Azelainska kiselina , niacinamid, vitamin C (L-askorbinska kiselina), ekstrakt sladića i kojična kiselina su pokazali u naučnim studijama da ciljaju proizvodnju melanina kako bi poboljšali izgled hiperpigmentacije. Retinoidi takođe mogu inhibirati proizvodnju melanina, ali i povećati promet ćelija što pomaže da se ubrza gubitak pigmenta. Alfa hidroksi kiseline kao što su glikolna kiselina, mlečna kiselina i bademova kiselina mogu da deluju na pilingu kože i povećaju obnavljanje ćelija kože kako bi poboljšale izgled hiperpigmentacije i posvetle kožu u celini – kaže dr Džejson.

Možete li prirodno tretirati neravnomernu boju tena?

Sastojci kao što su ulje nevena, aloe vera, zeleni čaj i vitamin C mogu pomoći u održavanjuu zdrave kože i rešavanju neujednačenog tona kože, ali, nažalost, prirodni lekovi neće dati značajne ili dugotrajne rezultate u poređenju sa profesionalnim tretmanima i ciljanom negom kože. Zaštita kože od sunčeve svetlosti i nošenje kreme za sunčanje širokog spektra (najmanje SPF 50) takođe treba da budu obavezni.

Da li postoje tipovi kože skloniji neujednačenom tonu kože?

Iako svako može razviti neujednačen ton kože, oni sa tamnijim tenom podložniji su hiperpigmentaciji. – Oni afričkog, azijskog ili latinoameričkog porekla imaju veći nivo melanina koji je odgovoran za boju kože. Za osobe sa tamnijim tonovima kože važno je da preduzmu dodatne mere predostrožnosti kako bi zaštitili svoju kožu od izlaganja suncu, jer ultraljubičasti (UV) zraci mogu pogoršati postojeće probleme pigmentacije i doprineti razvoju novih“, kaže dr Džejson.

Tretmani koji deluju

Pored lokalnih proizvoda, određeni tretmani kao što su laseri i LED terapija mogu pomoći u borbi protiv hiperpigmentacije. – Mogu biti veoma efikasni u postizanju dugoročnih rezultata. LED terapija koristi različite talasne dužine svetlosti da prodre u kožu i stimuliše ćelijsku aktivnost, reguliše proizvodnju melanina, smanji hiperpigmentaciju i promoviše ujednačeniji ton kože tokom vremena. LED tretmani su generalno bezbedni, neinvazivni i pogodni za različite tipove kože – saglasni su stručnjaci.

Druga opcija bi bila IPL (intenzivno pulsno svetlo) ili frakciono lasersko obnavljanje površine. Intenzivnija od LED-a, laserska energija se apsorbuje od pigmentiranih ćelija, uzrokujući njihovo razbijanje i prirodno eliminisanje od strane tela, iako laserska terapija nije pogodna za sve i sve tipove kože. Tretmani takođe mogu biti skupi, a redovno održavanje i naknadni tretmani mogu biti potrebni da bi se održali rezultati.

Najbolji proizvodi za neujednačen ton kože

Kada je reč o gotovim proizvodima, dr Džejson preporučuje La Roche-Posai Pure Vitamin C koji sadrži 10% askorbinske kiseline, kao i salicilnu kiselinu i hijaluronsku kiselinu i dobro ga podnosi osetljiva koža; The Inkei List 10% serum azelainske kiseline i The Ordinari’s niacinamid 10% + cink 1%.

Stil života

Pored kozmetike, izbor načina života takođe može pomoći u održavanju glatke i ujednačene površine kože. Održavanje hidratacije, ne pušenju i ishrana bogata zdravim mastima i proteinima može pomoći da se obezbedi hranljivi sastojci koji su vašoj koži potrebni da ostane zdrava. To i dnevna doza SPF-a će bar donekle pomoći u sprečavanju da vaš ten izgleda dosadno i neujednačeno.

PREPOZNAJTE UZROKE

* Postoji mnogo uzroka neujednačenog tona kože, prvi korak je da se identifikuje šta uzrokuje problem. Najčešći je zbog izlaganja suncu. Preplanulost je obično neposredni rezultat ovoga, dok se sunčeve pege razvijaju tokom godina zbog produženog nezaštićenog izlaganja suncu.

* Drugi uzroci uključuju postinflamatornu hiperpigmentaciju (na primer, tragovi bubuljica i tamne mrlje koje ostaju nakon ujeda bube ili opekotine) i melazma, koja se obično pokreće hormonskom promenom (kada ste trudni ili koristite kontrolu rađanja, na primer.

* Crvenilo kože je još jedan uobičajeni faktor koji može doprineti neujednačenom tonu kože, koje je često uzrokovano dermatitisom (upalom kože), povredom ili kožnim stanjima poput rozacee. A takođe može biti izazvan izlaganjem suncu—koje slabi i proširuje površinske krvne sudove ispod kože, izazivajući crvenilo.

* Prekomerna proizvodnja ulja na koži (seboreja) takođe može biti faktor. To dovodi do izbočina i nepravilne debljine kože, čineći teksturu i ton vaše kože neujednačenim.

tekst: S.M.

foto: Unsplash