Nove tendencije u sferi nege

Trend ekološke osvešćenosti, briga za opstanak planete i korišćenje prirodnih resursa se odražava i na beauty industriju.

Saznajte na koji način svako od nas može doprineti boljitku.

Kako smo zakoračili u novu dekadu, industrija lepote polako ali sigurno evoluira u jednom novom  pravcu. Ako se samo osvrnemo na poslednjih deset godina, videćemo koliko se mnogo promenio pogled na lepotu i negu. Međutim, sada pomno posmatramo kako će ova, toliko voljena grana industrije menjati svoje ciljeve u budućnosti. Ovo su neki od pravaca u kojima će se svet kozmetike razvijati, sudeći po mnogim brendovima ali i potrebama samih kupaca.

Iz perspektive biljaka

Veganska lepota poslednjih godina postaje sve popularnija. Širenjem svesti o čovekovom zdravlju, takozvana čista kozmetika i sastojci prirodnog porekla više nisu tabu tema. Brendova koji prate ovaj trend ima sve više, dok se i najpoznatiji giganti okreću ovom talasu i izbacuju svoje linije kojima podržavaju ekološki osvešćenu negu. Možemo slobodno reći da je ovaj pokret, nekada rezervisan samo za hipike i eko fanatike sada prešao u mejnstrim. Kada govorimo o nezi kože, formulacije na bazi biljaka su zaista postale fantastične. Međutim, i šminka ne zaostaje kao nekada. Nedavno je brend Saie predstavio maskaru baziranu na potpuno prirodnim sastojcima. Međutim, ona nije na bazi vode kao mnoge omražene prirodne maskare, već su joj osnova ulja i obećava nadogradivu formulu, gustinu i fleksibilnost trepavica.

Novi sastojci koji postaju must-have

Kada pričamo o konkretnim sastojcima koji ulaze u kozmetičke formulacije, onda moramo da vas upoznamo sa nekim od najpopularnijih trenutno. Za njih možda niste čuli do sada, a o njima će tek da se priča. Prvi je bakuchiol. Jednostavno rečeno, on je potpuno prirodna zamena za retinol. Ekstrakuje se iz biljke babci i dokazano daje slične rezultate kao retinol, ali bez nepoželjnih nuspojava. Drugi sastojak je takođe biljka, Centella Asiatica ili poznatija kao Gotu Kola, za koju ste verovatno čuli jer je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Vrlo je popularna u proizvodima korejke kozmetike, a znamo koliko su azijati pouzdani po pitanju nege. I poslednji sastojak za koji treba da znate jesu PHA (polihidroksilne) kiseline. Ukoliko imate izuzetno osetljivu kožu, a želite efekat eksfolijacije, zaboravite AHA i BHA kiseline, već se okrenite PHA kiselinama.

Korišćenje ostataka,ništa se ne baca

Verujemo da će cilj ove godine i u beauty industriji biti stvoriti manje otpada. Poenta je da budemo savesni potrošači i da ne samo što ćemo reciklirati ambalažu, već ćemo joj naći drugu namenu. Ako ste potrošili kremu za lice, umesto da je reciklirate, nađite joj drugu svrhu. Ukolite ste ljubitelj turske kafe, iskoristite ostatke samlevenih zrnaca i napravite piling za lice ili telo. Nalik konceptu poznatog brenda Frenk Body, i vi kod kuće možete napraviti svoj piling od ostataka kafe i malo kokosovog ulja i postići isti efekat.

Nega temena glave

Polako ali sigurno, prebacuje se fokus sa nege kože i šminke, na negu kose i temena glave. Dobro je poznato da zagađenje negativno utiče na našu kožu, ali sada spoznajemo kako deluje i na kosu. Čestice dima i prašine mogu da dopru do temena glave i tu ostaju sve dok kosu ne operemo. Naše teme sadrži duplo više zagđenih materija nego vazduh koji udišemo, te to može doveseti do gubitka kose ili usporenog rasta. Srećom, sada se sve više o tome priča, pa se na tržištu mogu naći razni preparati, serumi, ampule, pakovanja, kako za kosu, tako i za intenzivnu negu temena. Jer, kada imate problem sa kosom, gotovo sigurno imate problem sa kožom glave i nju treba tretirati.

 Nekoliko efikasnih proizvoda pogledajte u galeriji!