Silikoni u kozmetici: 7 dobrih razloga da ih izbegavate

Reći ćemo vam šta su zapravo silikoni, kakav efekat imaju na našu kožu i kako (i što je najvažnije) da ih prepoznamo u proizvodima.

Bez obzira na to koliko je vaša koža osetljiva i kojem tipu pripada, većina naučnih stručnjaka preporučuje da se ne koriste proizvodi koji sadrže silikone. Otuda i nastaje glavna poteškoća: daleko je uvek moguće odmah i lako ih pronaći na etiketi – proizvođači poučeni životnim iskustvom naučili su kako da ih uspešno „sakriju“, šifrujući sastojke pod svim vrstama visoko naučnih stručnih termina.

Pored toga, ne smemo zaboraviti da se sve njihove nove modifikacije silikona i dalje izmišljaju gotovo svakodnevno.

Zašto kozmetičke kompanije ne odbacuju silikone

Radi pravičnosti, primećujemo da šteta od silikona još uvek nije opšte dokazana činjenica (postoji određeni broj naučnika koji se snažno bune protiv ove hipoteze). Istovremeno, sve je više pristalica činjenice da se kozmetički proizvodi na bazi silikona ne mogu svakodnevno praviti među kompetentnim specijalistima. Na primer, merodavno kanadsko Ministarstvo zdravlja na nacionalnom nivou prepoznalo je mnoge podtipove silikona kao otvoreno štetne (u najmanju ruku štetne za celokupnu životnu sredinu: silikoni se ne razlažu i, kao rezultat, akumuliraju u ogromnim količinama u prirodi).

Oni čine teksturu proizvoda za ulepšavanje ujednačenijom. Pored toga, silikoni mogu učiniti proizvod mnogo trajnijim i plastičnijim. Dakle, ako osećate da je tekstura, na primer, vaše kreme baršunasta i takođe ne ostavlja neprijatan lepljiv osećaj na koži, najverovatnije je napravljena na bazi silikona. Zaključak: vaša koža izgleda hidrirano – i čini da mislite da proizvod zaista „deluje“, dok je u stvarnosti to samo kratkoročni i, što je najvažnije, površni efekat.

Silikon je jeftin

Budimo realni: svako poslovanje se prvenstveno bavi koristima. Dakle, niska cena silikona je glavni razlog zašto se dodaje gde god je to moguće. Na kraju, prirodne komponente koje se mogu razgraditi su mnogo skuplje, a njihov rok trajanja iz očiglednih razloga ističe mnogo brže.

7 glavnih razloga za izbegavanje silikonskih proizvoda:

Silikon je hidrofobna supstanca (to znači da njegovi molekuli praktično ne stupaju u interakciju sa vodom – u nastavku ćemo vam reći zašto je to loše). Dakle, može se reći da „zapečaćuje“ kožu, zbog čega mnoge kozmetičke kompanije smatraju da imaju pravo da se pohvale „zvanično dokazanim“ dugotrajnim efektom duboke hidratacije (indirektno oznake na ambalaži „vlaže 24/48 sati“). Potražite prirodne sastojke poput aloja vere i neškodljiva ulja poput shea i jojobe kako biste vlažili kožu.

1) Silikoni ne čine vašu kožu boljom. Silikoni, u stvari, ne vlaže i ne neguju kožu – to je činjenica. Štaviše, bez obzira na to koliko se skupe kreme pojavljuju na etiketi (kao što smo ranije pisali, zbog začepljenja filmom nevidljivim za ljudsko oko, stvara se samo površan i kratkotrajan osećaj da je koža zaista zasićena vlagom). Ali prirodni sastojci poput aloja vere, bezopasnih ulja kao što su shea i jojoba, snažno će se nositi sa ovim zadatkom.

2) Silikoni mogu učiniti da koža izgleda dosadno i dehidrirano. Ako je vaša koža prirodno normalna ili suva, sasvim je moguće da ćete osetiti trenutno olakšanje kada stavite kremu sa silikonima. Ali, ovom slučaju ćete naići na još veće stezanje i osećaj suvoće. Naravno, radi pravičnosti, napominjemo da ne samo da silikoni sprečavaju dovoljno vlage. Međutim, ovi „pomagači“, između ostalog, mogu uticati na prirodne procese obnavljanja kože. Pa čak i samo telo postaće manje fokusirano na prirodne procese hidratacije.

3) Silikoni vam začepljuju pore. Kao i plastična folija, silikoni su prepreka na vašoj koži i prepreka u negativnom smislu te reči. Činjenica je da blokiraju pore, prljavštinu, a koža neprestano proizvodi sebum i nove mrtve ćelije.

4) Silikoni ometaju prirodno obnavljanje ćelija. Kao što znate, od trenutka nastanka kože do njenog udumiranja potrebno je oko 28 dana (u zavisnosti od starosti osobe). Ovaj period se naziva ciklusom obnove kože. Silikoni takođe utiču na ovaj prirodni proces: barijera na koži sprečava uklanjanje mrtvih ćelija i stvaranje novih. Kao rezultat, povećava se verovatnoća razvoja pigmentacije, bora i crvenila.

5) Silikoni mogu izazvati akne. Ista ta barijera stvara okruženje za razmnožavanje bakterija, izaziva iritaciju i osip. Dakle, ako ste skloni aknama, tim više izbegavajte proizvode na bazi silikona.

6) Silikoni sprečavaju apsorpciju drugih sastojaka prilikom nanošenja proizvoda (tj. kada uzastopno koristite serum, kremu, eliksir, prajmer itd.). Tako, na primer, ako svakodnevnu beauty rutinu započnete sredstvom za čišćenje na bazi silikona, to utiče na apsorpciju sledećih tretmana, čineći ih mnogo manje efikasnim preko noći.

7) Silikone je teško ukloniti sa kože. Najčešći silikon – dimetikon – veoma je „težak“ za našu kožu i stvara prilično gustu neželjenu barijeru. Inače, samo visokokvalitetni dvofazni proizvodi za čišćenje uspešno se nose sa ovim. Sa kosom je, naravno, sve komplikovanije – voda neće isprati silikone, a opet se upravo te supstance najčešće dodaju u proizvode za negu kose i vlasišta (i praktično u sve!).

Kako prepoznati bilo koji silikon u proizvodu

U nastavku navodimo listu imena koja ćete verovatno naći u proizvodima za negu i dekoraciju.

Dakle, najčešći silikoni su:

Dimethicone
Methicone
Trimethicone
Cyclomethicone
Amodimethicone
Trimethylsilylamodimethicone

Siloxane:

Cyclopentasiloxane
Polydimethylsiloxane

Conol:

Dimethiconol

Polymers:

C10-30 Alkyl acrylate crosspolymer
VP / VA Copolymer
Polybutene
Polyisobutene