Vodič za upotrebu preparata za negu na bazi kiselina

Sama reč kiselina može vam zvučati pomalo zastrašujuće, ali nema razloga za brigu, jer savremena kozmetologija nudi potpuno bezbedna rešenja, savršeno izbalansiranih sastojaka i koncentracija, čiji su efekti zadivljujući. U susret letu, podarite svom licu dodatnu negu u vidu seruma na bazi kiseline.

VRSTE KISELINA

Najpoznatije su alfa-hidroksi i beta-hidroksi kiseline (AHA i BHA), koje pružaju benefite eksfolijacije, odstranjivanje odumrlih ćelija. One pospešuju regeneraciju, što utiče na smanjenje bubuljica, zaglađivanje finih bora, pružajući blistav izgled kože. Alfa-hidroksi (AHA) kiseline su rastvorljive u vodi i deluju na površinski sloj kože, što ih čini dobrim izborom za tretiranje finih bora, teksture i manjka blistavosti. One savršeno pospešuju proces pilinga površinskog sloja kože, čineći ten blistavim, ujednačene teksture i tona, a mogu pospešiti i stimulaciju blage regeneracije kolagena. S druge strane, beta-hidroksi (BHA) kiseline mogu dubinski prodreti u zapušene pore, te se često koriste pri tretiranju i sprečavanju akni. Beta-hidroksi kiseline se zapravo vezuju za sebum, masnoću koju koža luči.

DA LI SU BEZBEDNE

Kiseline koje se koriste za negu kože su blage i balansirane kako bi doprinele blistavosti kože kroz proces eksfolijacije. Takođe, većina kiselina dobija se iz prirodnih izvora, pa je, recimo, glikolna kiseline dobijena
iz šećerne trske, dok je mlečna (lactic acid) kiselina dobijena iz mleka. Blage kiseline deluju samo na površinskom sloju kože, pospešuju piling i postizanje blistavosti, te uglavnom ne zahtevaju da odležite izvesni period, i većina kiselina zapravo ne ljušti kožu. Jačina kiselina, u većini proizvoda za negu koji se primenjuju kod kuće, varira na skali između 0,01% i 30%, u zavisnosti od tipa kiseline i samog proizvoda. Za apsolutne početnike, preporuka je korišćenje blažih kiselina i slabijih koncentracija. Kako su kiseline generalno fotosenzitivne, korišćenje SPF je obavezno.

GLIKOLNA KISELINA

Kao najpopularnija alfa-hidroksi kiselina, utiče na eksfolijaciju, pigmentaciju i ima antiaging benefite. Najčešće se koristi u tretmanima za piling, serumima, tonerima i pogodna je za sve tipove kože.

MLEČNA

Reč je o blažoj kiselini i dobar je izbor za sve tipove kože, uključujući i osetljivu. Deluje na eksfolijaciju i hidrataciju kože.

SALICILNA

Pripada kategoriji betahidroksi kiselina, te se koristi u tretmanima za kontrolu lučenja sebuma eksfolijaciju, što je čini omiljenim sastojkom u borbi protiv akni. Može se koristiti jednom dnevno (idealno u okviru večernje rutine nege) ili jednom u nekoliko dana za one čija je koža sklona aknama.

FERULIČNA I ASKORBINSKA

Odličan su izvor antioksidanata koji utiču na pigmentaciju, fine bore i hidrataciju.

Tekst: S.M.

Foto: Pexels