Želite savršen ten? Sledite ove korake

Budite uporni u primeni ovih važnih i proverenih saveta

Priprema kože

Pre svega, za lep i ujednačen ten, najvažnija je priprema kože. Tu najveću ulogu igraju vaša dnevna i noćna rutina. Jer, od stanja vaše kože zavisi kako će šminka izgledati na licu, ali i koliko će trajati. U odnosu na vaš tip kože pronađite odgovarajuću kremu, jer je ona obavezna pre nanošenja tečnog pudera. Ako nemate vremena da koristite prajmer, krema će sasvim dobro odraditi tu ulogu.

Pro tip: Kremu uvek ostavite par minuta da odstoji na licu pre nego što krenete sa nanošenjem tečnog pudera.

Prajmer, da ili ne?

Ukoliko ste naprednija korisnica šminke i želite da ispoštujete sve korake u make-up rutini, onda sigurno imate prajmer. Međutim, nije dovoljno  da kupite prvi koji vam padne pod ruku, već on mora da odgovara vašem tipu kože i vašim potrebama. Ukoliko imate masnu kožu potražiti prajmer na bazi silikona, koji matira i sužava pore, a ako imate suvu kožu, sklonu perutanju, potražiti onaj sa iluminativnim česticama koji pojačava hidrataciju i vraća koži sjaj.

Podloga

Izbor tečnog pudera zaista može biti težak. Posebno sada, kada nam je ponuđen maltene neograničen izbor u drogerijama. Tako da je relativno lako naći formulu koja nam odgovara, ali s druge strane, teško je naći i savršenu nijansu. Zato ne bežite od mešanja pudera kako biste došli do idealne nijanse.

Pro tip: Kada želite dodatno da istaknete sjaj i puder vam nije dovoljan za to, pomešajte ga sa tečnim iluminatorom ili kremom.

Tehnika nanošenja

Dobar puder je samo pola posla, jer se druga polovina odnosi na samu tehniku aplikacije. Vrlo je važno na koji način nanosite tečnu podlogu na lice. Ukoliko imate osetljivu kožu, sklonu iritacijama ili sušenju, vlažni sunđeri su pravi izbor, gusta buffing četka je odlična za blendanje gušćih formulacija, dok su prsti najbolja opcija kada želite prirodniji efekat.

Pro tip: Kako bi vam ten uvek bio besprekoran odaberite cushion puder. Idealan je za tašnu i brzo popravljanje u toku dana.

Uloga korektora

Korektor je mali, ali moćan, čak i kada nemate tečni puder, korektor uvek treba da imate pri ruci. On je dovoljan da zakamuflira sitne nepravilnosti, prekrije podočnjake i spremi lice za užurbana jutra. Najbolje je da imate korektor visoke prekrivne moći, jer će on uskočiti tamo gde tečni puder nije dovoljan.

Pro tip: Za prekrivanje veoma tamnih podočnjaka potreban vam korektor koji ima podton boje lososa. Ova nijansa najbolje kamuflira tamne kolutove plavih i ljubičastih tonova. Ukoliko nemate ovih problema, samo nanesite lagan, iluminativan korektor kako ne bi ste opterećivali osetljivuregiju oko oka.

Transparentni puder

Da biste produžili trajanje podloge, obavezno treba da je setujete. To podrazumeva korišćenje pudera u kamenu ili prahu. Ukoliko želite prirodniji efekat opredelite se za transparentni puder, a za jače prekrivanje možete koristiti mineralni puder u prahu, jer oni obično imaju i pokrivnu moć.

Pro tip: Kako bi umanjili preterano mat efekat, koji je česta posledica korišćenja praškastih proizvoda, naprskajte neki sprej za osvežavanje lica.

 

Nataša Milošević

Fotografija: Kamila Maciejewska unsplash.com