LEPOTA / Nega kože

Nega kože

Pirinčana voda je još jedna TikTok opsesija: Istraživali smo da li zaista radi

Nije ništa novo, ali može biti delotvorno.

Supermoć TikToka sasvim sigurno je sposobnost da od bilo čega napravi trend, a kada kažemo “od bilo čega” to zaista i mislimo. Na primer, pirinčana voda koja se koristi za negu kože i postizanje onog čuvenog “glass” efekta nije ništa novo, naprotiv. Ovaj “tajni sastojak” u Aziji se koristi već hiljadama godina unazad, ali izgleda da je tek sada došao trenutak da postane revolucionarno viralan.

Šta je pirinčana voda?

Pirinčana voda upravo je ono što njen naziv sam za sebe govori – voda nastala potapanjem, a potom ceđenjem pirinča. U nezi kože obično funkcioniše kao tonik za lice, a glavne prednosti obuhvataju ublažavanje upala, posvetljivanje tamnih mrlja, a može se koristiti i u prevenciji starenja kože.

Odgovaraće gotovo svim tipovima kože (suva i dehidrirana koža možda neće dobro reagovati na pirinčanu vodu, te budite oprezni), dobro se slaže sa regularnim proizvodima za negu, a možete je koristiti jednom do dva puta dnevno.

Benefiti pirinčane vode

Zaštita od slobodnih radikala: Pirinčana voda je bogata antioksidansima, koji pomažu u zaštiti kože od štetnih efekata sunca. Jedno istraživanje je čak pokazalo da, kada se kombinuje sa nekim drugim biljnim ekstraktima, pirinčana voda deluje kao krema za sunčanje. Međutim, dermatolozi ne preporučuju korišćenje pirinčane vode na ovaj način, već savetuju da se držimo klasičnih SPF krema.

Borba protiv starenja: Iako je dokazano da pirinčana voda blokira aktivnost elastaze, jednog od enzima koji razgrađuje elastična vlakna i dovodi do bora i opuštenosti kože, potrebno je sprovesti još detaljnija istraživanja da bi se potvrdila ova teorija.

Hidratacija: Pirinčana voda poseduje hidratantna svojstva i pomaže pri zaglađivanju površine kože te poboljšavanju njene teksture.

Smiruje iritacije: Bogata skrobom i vitaminima, pirinčana voda može pomoći i u smirivanju iritirane kože.

Borba protiv hiperpigmentacije: Iako je potrebno više istraživanja, pokazalo se da pirinčana voda može imati efekat posvetljivanja kože, što bi potencijalno moglo biti od pomoći u borbi protiv hiperpigmentacije.

Postoje li neželjena dejstva?

Suštinski, pirinčanu vodu ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju alergiju na pirinač. Osim toga, kao što smo već spomenuli, može se desiti da suvoj ili dehidriranoj koži ovakav tonik neće prijati.

U slučaju da pirinčana voda ostavlja lepljiv trag na koži nakon nanošenja, koristite je štedljivije i sačekajte da se potpuno osuši pre nego što nanesete sledeći proizvod.

Kako da koristite pirinčanu vodu

Pirinčanu vodu možete koristiti jednom do dva puta dnevno nakon čišćenja lica, u svojstvu tonika. Potom možete naneti serum ili hidratantnu kremu kako biste pospešili efekat hidratacije.

A, da biste napravili sopstvenu pirinčanu vodu, potopite pola šolje pirinča u dve šolje vode i ostavite da odstoji 30 do 60 minuta. Nakon ceđenja, vaš prirodni tonik za lice je spreman! No, imajte na umu da je u ovom slučaju neophodno da redovno pravite svežu pirinčanu vodu kako se ne bi pokvarila odnosno kontaminirala bakterijama.

Foto: Profimedia

Tekst: Grazia Srbija