Sve što treba da znate o kolagen banking-u

Kolagen postaje sve zastupljeniji, bilo kao dodatak ishrani ili u preparatima za negu kože. Iako deluje kao jedan od mnogih prolaznih trendova, praksa korišćenja kolagena je tu da ostane u dugoročnom smislu. Šta tačno znači kolagen banking i da li zaista pravi primetnu razliku?

Prvo što treba reći, kolagen je protein koji čini 25% do 35% našeg tela, pružajući strukturu, snagu i podršku našim mišićima, koži, vezivnim tkivima i kostima. Kolagen koži pruža elastičnost i punoću. Iako telo prirodno proizvodi kolagen, njegova proizvodnja usporava nakon 25. godine. Zato je potpuno normalno videti fine linije i opuštenu kožu kako starimo. Ipak, kolagen takođe može prerano opadati usled drugih faktora. Životni stil takođe može uticati na njegovu proizvodnju. Prekomerno pušenje i konzumacija alkohola podstaći će ubrzanu razgradnju kolagena. Važno je redovno vežbati radi poboljšanja cirkulacije krvi, koja podržava proizvodnju kolagena.

Šta je kolagen banking?

Zamislite to kao štedni račun za vašu kožu. Kolagen banking je pametno korišćenje tretmana i aktivnih sastojaka kako biste pomogli izgradnju i skladištenje rezervi kolagena. Razmislite o kolagenu vaše kože kao o skeletu koji podržava arhitekturu vaše kože. Bankarstvo kolagena omogućava koži da izgradi rezerve ili  barem povrati određeni procenat onoga što prirodno gubi kako starimo, tako da integritet kože ostaje snažan tokom vremena. Kolagen banking je najbolje početi rano, jer on počinje da opada već u dvadesetim godinama, ali nikad nije kasno. Čak i ako imate četrdeset, pedeset ili više, usvajanje bankarstva kolagena još uvek može koristiti zdravlju i izgledu vaše kože.

Kako pospešiti njegovu apsopciju tretmanima?

Radiofrekvencija, ultrazvučni tretmani lica, mikroiglice i mezoterapija su omiljeni tretmani za poboljšanje proizvodnje kolagena. Oni omogućavaju da se stvori plodnije tlo za dublju penetraciju aktivnih sastojaka. Oni variraju od retinoida, peptida, vitamina C i niacinamida, koji su poznati po podršci sinteze kolagena. Samo nanošenje kolagena u vidu krema neće imati nikakvog efekta, jer su njegovi molekuli preveliki da bi prodrli epitel kože.

Da li suplementi kolagena pomažu?

Čak i ako se suplementi uspešno apsorbuju u telu, ne možete ih usmeriti ka vašoj koži jer će prvo izlečiti područja kojima je najviše potreban. Međutim ukoliko ste dovoljno istrajni i dugoročno konzumirate kolagen, on se sa vremenom može preneti i na nivo kože.

Foto: Pexels