Da li su prirodni proizvodi sami po sebi bolji i mogu li sadržati hemikalije

Hemikalije nisu same po sebi loše ili prljave. Čisti proizvodi sadrže hemikalije, samo ne štetne ili nepotrebne. Važno je shvatiti da samo zato što je nešto prirodno ne čini da je dobro za vas. Otrovi poput arsena i cijanida su prirodni – arsen je prirodni mineral, a cijanid dolazi iz semena jabuke.

Koža svake osobe je drugačija i različito reaguje na formulacije. Istraživanja kažu da neki ljudi smatraju da njihova koža ne reaguje dobro na prirodne proizvode i da je bolje prilagođena formulacijama sa sintetičkim sastojcima.

Prisustvo bilo kakvih hemikalija ne otpisuje proizvod kao nečist ili prljav. Stručnjaci koji se bave ovom temom saglasni su da su dezinformacije o lošim sastojcima stalni izvor frustracije. Tako se za parabene (uobičajeni konzervans) i talk (prirodni mineral koji se koristi u proizvodnji pudera za bebe), često može čuti da su štetni, čak su ih mnogi u kozmetičkoj industriji označili kao štetne ili prljave sastojke koji uzrokuju rak, bez ikakvih definitivnih dokaza da su kancerogeni. Uprkos tome, čisti proizvodi neće sadržati nijedan od ovih sastojaka.

Tekst: S. Đ. 

Fotografija: Pexels