Kako prirodno izbeliti zube kod kuće

Želite holivudski osmeh, ali ne sanjate da odete kod zubara i dobijete fantastičan račun? Evo nekoliko načina za izbeljivanje zuba kod kuće.

„Oči su možda ogledalo duše, ali usta su prvo u šta ljudi gledaju“, rekao je dr Irvin Smigel, američki zubar koji je ulepšao osmeh Elizabet Tejlor 1982. godine. Takođe je izumeo laser za beljenje zuba i popularizovao upotrebu kozmetičkih faseta 1970-ih, iako prvo izbeljivanje zuba datira iz doba Kleopatrine vladavine, kada su bogati Egipćani svoj status demonstrirali snežno belim osmehom.

Danas su naše police za kupatila ispunjene širokim spektrom pomagala koja obećavaju da će izbeliti zube, od praha aktivnog uglja i boja za zube do specijalno formulisanih pasti i holističkih praksi za ispiranje usta sa kokosovim uljem. Ali da li je zaista moguće samostalno i brzo izbeliti zube? Evo šta vam može pomoći.

Kako prirodno izbeliti zube?

„Nežno operite zube mešavinom meda, sagorele soli i sirćeta“, savetovao je uticajni francuski hirurg Gui de Choliak u 14. veku. Danas, sa sledećom generacijom tehnologije beljenja zuba, još uvek postoji prostor za jeftiniju opciju za prirodno beljenje zuba. U današnje vreme postoji nekoliko popularnih tehnika samobeljenja, od kojih je jedna aktivni ugalj u prahu. Ali koliko je crni prah u stanju da nas oslobodi žutih nijansi? Teorija kaže da aktivni ugalj uklanja mrlje sa zuba postupkom koji se naziva „adsorpcija“. Smesa finog crnog praha, koja se sastoji od koštanog i fosilnog uglja, koštica maslina, piljevine i ljuske kokosa, kada se snažno zagreva, menja unutrašnju strukturu, postajući još poroznija od običnog uglja. Ne postoje naučni dokazi koji dokazuju efikasno beljenje zuba ovom mešavinom, ali pokazalo se da je efikasna u upijanju naslaga i drugih zubnih mrlja, prirodno stvarajući izgled belog osmeha.

Kako izbeliti zube kod kuće (uz pomoć zubara)

Zubari danas koriste vodonik-peroksid za trenutno beljenje, ali takvi tretmani mogu biti skupi. „To je efikasno, ali rezultati se razlikuju od pacijenta do pacijenta i teško je odrediti kakav će biti ishod“, kaže dr. Penelope Hall, britanska zubarka sa sedištem u Singapuru. „Mnogi ljudi takođe podnose ovaj postupak vrlo bolno, s obzirom na to da bolne senzacije traju još nekoliko dana.“ Dr Hall veruje da je najbolji način za izbeljivanje zuba kombinacija sredstva za izbeljivanje po meri i Opalescence 35% karbamid peroksidnog kompleta za beljenje kupljenog u prodavnici.

“Sjajna stvar kod beljenja koje je propisao stomatolog je ta što pacijenti mogu povremeno sami da dodaju proizvode za beljenje.” Ove pojedinačne kupke za izbeljivanje sadrže niži nivo peroksida od onog koji se nudi u stomatološkoj ordinaciji, pa ih treba redovno koristiti.

Izbeljuje li kokosovo ulje zube?

Još jedna glasina o beljenju odnosi se na kokosovo ulje. Ova ajurvedska praksa stara je više od 3000 godina, a sastoji se u držanju kašike kokosovog ulja u ustima svakog dana 20 minuta. Kaže se da ulje prodire u plak, pomažući da se zubi izbeljuju tokom vremena. Iako ulje može pomoći u održavanju zdravih usta uklanjanjem bakterija sa zuba i desni, malo je dokaza da zapravo beli zube.

Izbeljuje li soda bikarbona zube?

„Soda bikarbona odlično uklanja mrlje, ali može biti abrazivna“, kaže dr Hall. „Fizički ne izbeljuje gleđ, već jednostavno čisti zube uklanjajući plak i mrlje.“ Većina prirodnih metoda beljenja zuba zapravo je usmerena na uklanjanje mrlja. Površinske mrlje se pojavljuju zbog kofeina, vina,  duvana, kao i određenih lekova, bolesti i genetike, a često se može sprečiti njihovo pojavljivanje na zubima.

Kako sprečiti mrlje na zubima?

Nažalost, promena boje zuba direktno je povezana sa čestom konzumacijom kofeina i crnog vina, pa će izbegavanje ove hrane – zajedno sa cigaretama i smoothiejima od jagodičastog voća – vratiti beli osmeh. Proizvodnja pljuvačke je od presudne važnosti za razgradnju žutih naslaga. Najvažnije doba dana za pranje zuba je [dva minuta] pre spavanja. Tokom dana progutamo 2.000 puta, ali kada spavamo možemo progutati samo 20 puta, a usta nam se isuše. Nutricionistkinja preporučuje konzumaciju hrskave hrane poput jabuka, orašastih plodova i semenki, sirovog karfiola i brokolija jer pokreti žvakanja stimulišu proizvodnju pljuvačke. Ali efekat beljenja je privremen – uključujući trake za beljenje koje osvetljavaju deo zuba – tako da će čaj, kafa, vino, duvan i kola će ponovo „obojiti“ zube.