Saveti zlata vredni: Kako da znate da je vašem nakitu potrebno čišćenje

Nakit gotovo uvek nosi neku sentimentalnu vrednost. Bilo da je verenički prsten koji vam je darivao dragi, broš koji ste nasledili od bake ili skupa ogrlica kojom ste častili sebe kad ste ostvarili neki zapažen uspeh u životu, sigurno je da svaki komad brižno čuvate, pažljivo nosite i brinete o njemu. Ali, kao i sve na ovom svetu, i nakit ima izvestan vek trajanja, sem ako nije od dijamanata. Šta raditi kad zlato izgubi sjaj, srebro oksidira, a drago kamenje ne svetluca kao pre? Da li nositi skupocen nakit kod juvelira na popravku, kupiti aparat sa ultrazvučnim talasima za održavanje ili koristiti toplu vodu, sirće i deterdžent? Na sva vaša pitanja i nedoumice, odgovara Monika Vinader, osnivačica istoimenog brenda nakita. 

Zašto zlato gubi sjaj?

Ako ga nosite svakog dana, logično je da gubi sjaj. To se uglavnom dešava, kaže Monika, zato što koristimo losione, parfeme, gelove za samotamnjenje i dezinfekciju, a koji svakodnevno dolaze u kontakt sa nakitom. Ukoliko vaš nakit od belog zlata požuti, ne pokušavajte da skinete žutu boju jer se ne radi o prljavštini. Belo zlato je napravljeno od žutog, ali je u leguru dodat nikl ili paladijum kako bi nakit bio čvršći i obložen je slojem rodijuma koji mu daje dodatni beličasti sjaj. Taj rodijum se od nošenja može izlizati, pa je za čišćenje belog zlata najbolje da ga odnesete u zlataru, da se premaz obnovi. Na belom zlatu tragovi nošenja su vidljiviji i trebalo bi da ga pažljivije koristite. Trebalo bi ga skidati dok obaljate kućne poslove ili se kupate.

Aparat za čišćenje nakita – da ili ne?

Dok u mašini za čišćenje nakita možete da čistite zlatni ili srebrni nakit ili onaj od drugih plemenitih metala, ona, zbog ultrazvučnih talasa, može da ošteti komade sa dijamantima, biserima i dragim kamenjem.

Kako izgleda čišćenje kod kuće?

Mekana krpa od mikrofibera dobra je za 18-karatno žuto i roze zlato, kao i za srebro. Papir nikad nije rešenje jer, verovali ili ne, može da izazove grebanje, iako izgleda meko. Kad god se setite, a super ako je to svakog dana, tankom i nežnom krpom prelazite preko prstenja, ogrlica i narukvica. Na svakih nekoliko meseci (samo ako ga nosite svakodnevno) očistite nakit. U činiju sa toplom vodom (nikako u lavabou) sipajte nekoliko kapljica deterdženta, potopite nakit i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga očistite ga mekanom krpicom. Što se tiče nakita od dragog kamenja, trebalo bi da proverite kako se koji kamen čisti, recimo – u toplu vodu sa deterdžentom ne treba potapati tirkiz, bisere, smaragd. 

Kako čistiti srebro?

Nakit od srebra često deluje zaprljano zbog oksidacije, koja čini da potamni. Nemoguće je izbeći ovaj proces, ali možete duže očuvati sjaj svog nakita ukoliko ga budete redovno održavali. Srebro se čisti takozvanom krpicom za srebro, koja se kupuje u juvelirnicama, međutim, postoje i sredstva koja sigurno imate u kući. Potamneli srebrni nakit možete očistiti limunom ili ga potopiti u vodu u koju ste dodali sodu bikarbonu i ostavili da odstoji 15 minuta. Čvrsto istrljajte svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suvom krpom ili komadićem vate.

Drago kamenje

Drago kamenje varira u svojoj čvrstoći i otpornostosti i zato se čišćenje dragog kamena razlikuje od jedne do druge vrste. Za najtvrđe kamenje poput dijamanata, smaragda, rubina i safira dovoljna je topla voda i sapunica, zatim sušenje i glancanje krpicom. Ovako možete očistiti i ametist, samo se postarajte da voda nije pretopla. Kada čistite čvrsto drago kamenje, bezbedno je koristiti i vrlo meku, staru četkicu za zube, naročito ako je ugrađeno više kamenčića pa treba ukloniti prljavštinu u prostoru između njih.

Kako da održavate bisere?

Biseri se čuvaju položeni, dalje od metalnog nakita. Nakon nošenja ih prebrišite suvom, mekom krpicom kako biste uklonili masti i nečistoće. Ukoliko su na biserima vidljive fleke, možete ih čistiti vlažnom krpicom, nikako natopljenom, i ostaviti da se dobro osuše pre odlaganja. S vremena na vreme ih odnesite na profesionalno čišćenje – ako ih često nosite, jednom godišnje je optimalno. Bisere treba hidrirati, i prija im malo vlage (ali ne i kvašenje) zbog čega se savetuje da ih nosite često.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia (Kara Delavinj za Dior), Instagram