grazia

Inspiracija

10 tajni raskošne venčanice Grejs Keli

Mnogo pre nego što je svet postao opsednut venčanicama princeze Dajane i Kejt Midlton svojom raskošnom haljinom, davne 1965. godine Grejs Keli zadivila je svet i postavila standarde budućih kraljevskih venčanja.

Ipak, venčanica holivudske dive o kojoj se i dan danas priča, skriva detalje za koje možda niste znali.

1. Dizajn je kostimografkinje nagrađene Oskarom

Venčanica je zapravo bila venčani dar za Grejs od njenog filmskog studija Metro-Goldwyn-Mayer. Kostimografkinja Helen Rouz, koja je nagrađena Oskarom, izradila je ovu kreaciju.

2. Venčanica je skrojena od 10 različitih delova

Kako bi se izradila haljina dostojna jedne princeze, u MGM radionici, krojena je deo po deo. Gornji deo sastojao se od postavljenog steznika, koji je imao i svoj “podsteznik”. On se nastavljao u donji deo kao dodatna podrška podsuknjama.

Podsuknje su se nizale u glatkim i nabranim slojevima, a na njih se nastavljala plisirana suknja izrađena iz jednog dela. Šlep od čipke I svileni pojas upotpunili su zahtevan dizajn.

3. 336 metara tkanine utrošeno je da bi se napravila venčanica

Za sve, iznad navedene, komponente, trebalo je obezbediti puno materijala, tačnije 336 metara. Samo za suknju koja je napravljena od tafta u boji belokosti potrošeno je oko 90 metara čipkaste mreže.

4. Cvetna kruna

Nošenje kruni na kraljevskim venčanjima uobičajen je izbor royal nevesti, no Grejs je imala nešto drugačiju zamisao o ukrasu koji će joj pridržavati veo – izrađen od čipke, bisera i papirnatih cvetova pomorandže.

5. Čipka nije bila jedini ukras

Krojačice su rukom ukrašavale gornji deo venčanice, izrađen od antičke briselske čipke, dodavajući bisere kojih je bilo na stotine. Tako je i najmanja pukotina na haljini prekrivena.

6. Kružni veo imao je važnu ulogu

Veo glumice, koja je u to vreme bila jedna od najpopularnijih žena na svetu, bio je maksimalno fino urađen, kako bi njeno lice bilo što vidljivije za prisutne goste (600 zvanica), kao I za preko 30 miliona ljudi koji su pratili venčanje preko malih ekrana. Sićišni motivi na rubovima predstavljalis u papige.

7. Biblija umesto bidermajera

Sredinom 20. veka pobožne neveste, umesto bidermajera, nosile su male molitvenike. Primerak biblije koju je Grejs Keli nosila, takođe je dobila na poklon iz radionice MGM-a. Presvučena je svilom, čipkom i biserima. Buduća princeza nosila ga je zajedno s malim buketom đurđevka.

8. Novčić od bakra skriven u cipeli

Grejs i princ bili su skoro iste visine, te je princeza nosila mini potpetice, visine oko 6 centimetara. Cipele ukrašene čipkom i biserima dizajnirao je David Evins. Njeno ime "ugravirao" je u levu cipelu, a svoje u desnu, zajedno sa novčićem od bakra za sreću.

9. Postojala je još jedna haljina

Ružičastu cvetnu haljinu, koju je takođe dizajnirala Helen Rouz, Grejs je nosila na gradskom venčanju, koje se odigralo dan pre crkvenog obreda.

10. …kao i 3. i 4. haljina

Na kratkoj konferenciji za novinare povodom venčanja, Grejs je nosila romantičnu koktel haljinu, a za večernji bal tog istog dana presvukla se u belu svilenu toaletu pariske modne kuće Lanvin.

Foto: Profimedia

Priredila: T. M.

Pročitajte još

Povezane teme

Vesti

BOSS organizovao žurku za Naomi Kembel

Lepotica je tradicionalno proslavila rođendan u Kanu.

Vesti

Summer kolekcija brenda H&M je tu!

Uživajte u sjajnim lanenim sakoima, heklanim bluzama i haljinama, fantastičnim kupaćim kostimima

Stil dana

Smart casual u izvedbi Emili Ratajkovski

Blejzer, crop top i zvonaste pantalone za šetnju njujorškim ulicama.

Stil dana

Da li je ovo najsavršenija zlatna haljina?

Megan Markl pravi kraljevske stilske izbore.

Inspiracija

Modna inspiracija: Poput grčkih boginja

Ovog proleća desila se potpuna modna dominacija romantičnih tendencija iskazanih pre svega haljinama maksi dužina izvedenih od čipke i satena.

Vesti

Nova hot spot mesta za šoping u Beogradu

U TC Galerija otvorene su tri nove radnje luksuznih brendova Calzedonia, Intimissimi i Intimissimi Uomo.