Kako je Londonska nedelja mode proslavila svoju 40. godišnjicu

Londonska nedelja mode ove sezone proslavila je svoju 40. godišnjicu, što je označeno sa mnoštvom energičnih žurki u noćnim klubovima u Sohou, tipičnim britanskim popodnevnim čajevima i, nama najznačajnije – uzbudljivim revijama kao što su Burberry, JW Anderson, Simone Rocha, i Erdem, između ostalih.

Dizajneri na Londonskoj nedelji mode usmeravali su nas u ono što žene žele I treba da se oblače danas, ukidajući plasirane ideje nostalgije, pružajući svežu, samoizražajnu paletu kolekcija. Buntovnost je oduvek bila u srži britanske mode. Zamislite Vivienne Westwood koja definiše šta znači biti pank ili Lee McQueen koji koristi često kontroverzne priče da predstavi izuzetnu odeću koja probija granice.

Simone Rocha

S druge strane, tu su i strogi tvid i tartani, dugo favorizovani od strane monarhije i elitnih slojeva visokog društva. Londonska nedelja mode oduvek je imala pomalo podeljenu ličnost – onu sličnu Njujorku, gde su underground i overground dva veoma odvojena entiteta. Ali sada, srednji put se pojavljuje u oba grada, a u Londonu se manifestuje u dizajnu koji spaja sofisticiranost sa subverzijom.

16Arlington

Marco Capaldo je za 16Arlington tražio fantazije iz bajki za svoju impresivnu kolekciju. Pokazujući svoju mračnu stranu Capaldo je prikazao gotičke I seksi prozirne haljine sa panelima, a detalji od srebrnih resa na šalovima i suknjama dali su upečatljivu notu monohromatskom crnom kompletu konfekcijskih komada.

Erdem

Govoreći o suštini, niko nije veštiji u pravljenju odeće za žene u Londonu danas od Erdema Moralioglua. Tokom poslednjih nekoliko sezona, dizajner je napravio veliki korak u dodavanju više bujnosti i neočekivanih detalja svom elegantnom repertoaru – sećate se onog Barbour patchworked kaput za proleće? – to je ponovo uradio za jesen.

Simone Rocha

Kolekcija pod nazivom “the wake”, poslednji je deo trilogije kolekcija – prva je prikazana na prošlogodišnjoj Nedelji mode, kao “generalna proba” “, sa modelima koji su držali cveće u potpunosti napravljeno od perli, dok su nosile haljine sa šavovima od ruža, nagoveštavajući šta će doći. Sledeća je bila couture kolekcija za Jean Paul Gaultier, koju je dizajnerka nazvala “the procession”, I konačno, revija Simone Rocha za jesen 2024, održana u crkvi Svetog Vartolomeja, bila je „buđenje“. Rocha je koristila korset i prozirne tkanine kako bi naglasila svežu, oslobođenu perspektivu senzualnosti. „Perverzno“ je bila reč kojom je opisala kolekciju i to je svakako prikladan naziv, ne samo za Rochu, već i za mnoge dizajnere u Londonu ove sezone koji redefinišu ženstveni stil.

Burberry

Na reviji za jesen 2024, dizajner Daniel Lee predstavio je neke nove rifove na kultnom trenču, što je radio otkako je preuzeo kormilo pre dve sezone. Ali ovaj put je predstavio i neku alternativnu gornju odeću koja je bila jednako britanska i jednako glamurozna. Manekenke su nosile čupave zelene kapute od mahovine, vunene mantile sa reverima prekrivenim spiralnim rajsferšlusom i najlonske bomber jakne sa preterano zelenim kragnama koje podsećaju na lavlju grivu.

JW Anderson

Jonathan Anderson previše dobro poznaje privlačnost perverznog. Poznat je po svom nadrealističkom pristupu banalnoj modi, uzimajući jednostavne pantalone, šortseve ili duksericu i pretvarajući ih u glinu ili rastežući njihove proporcije do komičnih dužina. Ove sezone za JW Anderson, koristio je skromni džemper kao polaznu tačku, a zatim ga je preoblikovao u razne skromne oblike: mini haljinu suženu u struku, suknju sa čvorovima i gornji uparendeo, ultra nizak V-izrez džemper koji se nosi sa cvetnim pojasom i suknjom sa trakom. Ovo nije kolekcija za ženu koja nosi polo majice, farmerke i ravne cipele od kašmira. Ovo je nešto mnogo maštovitije.

Foto: Profimedia