Sindi, Klaudija, Naomi: 5 najvećih supermodela nekada i sada

Visoke, zgodne, ali ne i premršave, izvajanih tela, nogu dugih činilo se na kilometer, perfektnih crta lica i harizme koja je praktično bila opipljiva. One nisu bili modeli, one nisu bile samo manekenke, one su bile modeli za sve za šta ste tokom perioda kasnih 80-ih, te 90-ih, mogli da zamislite i na kraju: nisu bile ni samo modeli, one su bile SUPERmodeli.

Sa kog god dela planete da dolazite i kolko god godina da imate, moguće je da niste znali ko su predsednici država iz kojih su ove lepotice dolazile, ali za njih ste sigurno čuli tokom perioda 90-ih godina prošlog veka. Međutim, najprepoznatljivije žene tog doba i dalje su jedne od ne samo najprepoznatljivijh žena sveta, već i dalje viskoko na lestvici najlepših i ono što je mnogo važnije: najboljih modela, mada su se sve zvanično povukle iz posla još pre dve decenije.

Koliko su se zapravo promenile Sindi, kristi, Linda, Naomi i Klaudija tokom perioda od skoro četiri decenije, imaćete priliku da vidite u nastavku. Ono što se zasigurno promenilo to je njihov stav, jer više ipak ne vladaju svetom, te legendarna izajava “da ne ustaju iz kreveta za sumu manju od 10.000 dolara” nije aktuelna. No, važno je napraviti distinkciju i imati u vidu da i ukoliko je zaista postojala ovakva vrsta arogancije, kod bilo koje od navedenih devojaka, bila je opravdana – uzevši u obzir da je njihova popularnost bila tolika da im je onemugućavala bilo kakav normalan način života.

Modni svet je nemilosrdan i probiti se u njemu dovoljno je teško, pogotovo u njemu opstajati, te je stav i te kako presudan u ovoj profesiji za koju se mahom smatra kako je dovoljan samo dobar izgled, što je daleko od istine.

Upravo zbog tog stava, legendarna petorka mogla je sebi da dozvoli ovakve izjave bez mnogo razmišljanja. Da se vrlo brzo okiti prefiksom “legendarna” i da se ponosno diči činjenicom kako su samo one uspele da ostvare taj supermodel uspeh, koji ni jedna lepotica nakon njih nije pobila . koliko god perfektne mere posedovala.

Naomi Kembel

NEKADA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naomi Campbell (@naomi)

SADA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naomi Campbell (@naomi)

Klaudija Šifer

NEKADA

SADA

Sindi Kraford

NEKADA

SADA

Kristi Tarlington

NEKADA

SADA

Linda Evanđelista

NEKADA

SADA

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia