SCENA / Film

Film

Film Mrak je srpski kandidat za Oskara

Film Dušana Milića, Mrak, kandidat je Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film, odlukom Filmskog centra Srbije.

O tome je odlučivao žiri u kojem su se nalazili reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MRAK (@mrak_film)

Reditelj filma izrazio je veliku radost što se našao u trci za ovu prestižnu nagradu.

Vrlo sam počastvovan što je komisija sa toliko glasova podrzala naš film za prezentaciju za najznačajniju filmsku nagradu. Uradićemo sve što je u našoj moći da film što bolje predstavimo članovima američke akademije, izjavio je on.

Radnja filma inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. Film obrađuje životnu i potresnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice, koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

Glave uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić. Ostale uloge su poverene Mioni Ilov, Flaviu Parenti, Ivanu Zerbinati, Nikoli Kent, Darrenu Pettie, Nikoli Rakočević, Slaviši Čurović, Slađani Bukejlović.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Yana Lozeva, Instagram