grazia
X

Film

Milan Marić kao Žarko Laušević: Pad jedne zemlje, jednog društva i jednog čoveka

Nakon što je maestralno dočarao lik pevača Tome Zdravkovića, u filmu Toma, Milan Marić obreo se u još jednom projektu koji se bavi biografijom domaće poznate ličnosti, koja je voljena širom stare Jugoslavije. Vest da će upravo on igrati Žarka Lauševića u seriji Pad, koja se bavi životom i delom poznatog glumca, oduševila je fanove.

Televizijska serija Pad biće predstavljena u okviru ovogodišnjeg Sarajevo film festivala, a sada smo u prilici da pogledamo fotografije i prvi tizer ostvarenja koje režira Bojan Vuletić, a koje je nastalo po motivima knjige Žarka Lauševića, Godina prođe, dan nikad.

Serija Pad, koju čini osam epizoda, opisuje tragičan događaj iz avgusta 1993, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac.

Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u celom društvu, obeležili su devedesete godine prošlog veka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije, koja nedvosmisleno ukazuje na moralni, duhovni i konačno fizički pad cele jedne zemlje.

Preuzimajući samo osnovne motive iz autobiografske knjige Godina prođe dan nikad, serija Pad prati život glumca Ivana Maslaća od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka, nedaleko od mesta na kojem se u Podgorici upravo desio sukob sa tragičnim posledicama.

Priča se nastavlja u istražnom zatvoru SPUŽ, gde se glavni junak susreće sa galerijom živopisnih likova od sitnih lopova, kriminalca i ubica, pa do političkih zatvorenika.

Paralelno, upoznajemo odnos Ivana i njegovog oca Nikole, ozbiljnog i racionalnog čoveka, sa kojim Ivan od detinjstva ima komplikovan odnos.

Ove dve priče se usložnjavaju i proširuju, osvetljavajući s jedne strane zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvezda Jugoslavije.

- Serija Pad nije klasična adaptacija književnog dela, već predstavlja slobodnu interpretaciju kako knjige, tako i jednog tragičnog događaja koji je ustvari metafora tragičnog vremena koje je obeležilo devedeste godine prošlog veka, na ovim podnebljima. I kada jedan glumac, umetnik čiji je poziv da širi humane vrednosti, oplemenjuje druge ljude, postane slučajni akter tragičnog događaja i pređe na drugu, tamnu, stranu – to otvara sva moralna i etička pitanja. Koliko duboko treba da padneš da bi se iskupio? Da li posle pada možeš ustati i nastaviti dalje? Šta je adekvatna kazna? - samo su neka od pitanja na koja naš glavni junak traži odgovor.  Stoga se serija Pad ne tiče samo glavnog junaka - glumca, već kroz njegovu tragičnu sudbinu govori  o ljudima koji su,  kao i ta zemlja doživeli opšti duhovni, moralni i fizički pad. Zato su u našoj seriji sva imena promenjena, a mnoge nove izmišljene situacije i scene doprinose utisku prošlih vremena, objašnjava reditelj Bojan Vuletić.

Autorsku ekipu čine i scenaristi Bojan Vuletić i Petar Mihajlović, direktor fotografije Dušan Joksimović, scenograf Aljoša Spajić i kostimograf Dragica Laušević.

Osim Milana Marića u glavnoj ulozi, u seriji igraju i Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Slavko Sobin, Dragan Marinković, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Kemal Rizvanović i mnogi drugi.

Televizijsko prikazivanje očekuje se na zimu 2023. na Superstar TV, a za produkciju ovog originalnog ostvarenja zaslužni su Firefly Productions i Telekom Srbija.

Pogledajte tizer za seriju Pad

Tekst: J. M. 

Fotografije: FireFly Productions Promo 

 

Pročitajte još

Povezane teme

Film

Zašto je Ešton Kučer nakon 12 godina ponovo zaigrao u romantičnoj komediji

Glumio je u nekim od najboljih romantičnih komedija svih vremena a sada se vraća svojim korenima u nadolazećem filmu "Your Place or Mine" sa Ris Viterspun.

Film

Džulija Roberts i Dženifer Aniston u istom filmu: Stiže nam komedija kojoj se radujemo!

Iako im nije prvi put da će se naći u zajedničkom ostvarenju, ovog puta glumice će biti glavne zvezde filma.

Film

Nort Vest postaje Holivudska zvezda

Bilo je samo pitanje vremena kada će najstarija ćerka Kim Kardašijan i Kanje Vesta krenuti stopama slavnih roditelja

Film

10 serija i filmova koje gledamo u februaru

Od nove sezone "You" do najnovijeg trilera Sebastijana Stana "Sharper" evo šta možete da pogledate ovog februara.

Film

Zašto je zlatno doba striminga prošlo

Izgleda da će zabrana deljenja šifri oterati Netflix u zaborav

Knjige

5 dnevnika velikih umetnika, pisaca i revolucionara u koje želite da zavirite

Intimni zapisi jedne Fride Kalo, Virdžinije Vulf, Kafke...

Film

Treći u spavaćoj sobi

Pornografija je zanimljiva industrija koja raste, bogati se I ne odstupa, ali je zavisnost od njihovih proizvoda vrlo lična I intimna stvar.

Muzika

Selena Gomez prošetala sa novim dečkom

Pevačica je uslikana u izlasku sa pevačem Druom Tagartom.

Film

5 stvari koje niste znali o Florens Pju

Neke od njih će vas potpuno šokirati

Film

Emili Blant otkrila slatki razlog zašto još čuva jedan modni promašaj 

Ne nosim je, ali je nisam bacila. To je tako užasna jakna - rekla je glumica koju su starije generacije zapamtile iz filma “Đavo nosi Pradu”, a mlađe iz “Meri Popins” i “Tiho mesto...

Film

Zašto je Džejms Kameron "cenzurisao" Avatar 2?

Evo šta kaže tvorac jednog od najgledanijih filmovaa u istoriji.