SCENA / Film

Film

Počinje Fest: Pogledajte ostvarenja koja su nagrađivana na prestižnim filmskim festivalima

Na bogatom programu ovogodišnjeg Festa, koji se održava od 25. februara do 5. marta, biće predstavljena filmska ostvarenja koja su osvajala nagrade na prestižnim filmskim festivalima. Fest otvara film reditelja Stefana Arsenijevića, “Strahinja Banović“, koji je osvojio brojne nagrade, među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrada za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

Film je inspirisan epskom pesmom “Banović Strahinja“, u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka. Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav.

Događaj 

Film rediteljke Odri Divan osvojio je nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festivalu u Veneciji. Ovo ostvarenje obrađuje problematiku ilegalnih abortusa šezdesetih godina. Glavna junakinja je mlada žena koja želi da prekine trudnoću kako bi nastavila sa studijama, u vreme kada je to značilo mogućnost vrlo stroge kazne zatvora.

Plavi mesec

Ovo je prvi dugometražni film rumunske rediteljke Aline Grigore, a osvojio je Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastijanu. Glavna junakinja je Irina, žena koja pokušava da stekne visoko obrazovanje i  pobegne od svoje disfunkcionalne porodice. Dvosmisleno seksualno iskustvo će podstaći njenu nameru da se bori protiv nasilja u porodici.

Nitram 

Film je osvojio nagradu za najboljeg glumca (Kejleb Londri Džons) u Kanu, a Australijska akademija za film i TV mu je dodelila nagradu za najbolji film, režiju (Džastin Kurcel), glavnu mušku ulogu (Kejleb Londri Džons), glavnu žensku ulogu (Džudi Dejvis), sporednu mušku ulogu (Entoni Lapalja), sporednu žensku ulogu (Esi Dejvis), originalni scenario i montažu. Nitram je zasnovan na masakru u Port Arturu 1996, koji je jedan od najgorih zločina u istoriji Australije u kojem je masovni ubica ubio 35 ljudi a ranio 23. Sredina je devedesetih, Nitram živi sa majkom i ocem u predgrađu Australije, izolovan i frustriran jer ne može da se uklopi u sredinu. 

Anet

Ovaj film je nagrađen za najbolju režiju (Leos Karaks) na Kanskom festivalu, dok je glumica Marion Kotijar nominovana za nagradu Zlatni globus za glavnu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu. Drama sa elementim mjuzikla, prvo Karaksovo delo na engleskom, prati Henrija, stand-up komičara žestokog smisla za humor i En, pevačicu međunarodnog ugleda. Uvek u centru pažnje, oni su savršen, zdrav, srećan i glamurozan par. Međutim, rođenje njihovog prvog deteta, Anet, misteriozne devojčice izuzetne sudbine, promeniće im živote.

Titan 

Maestralan film Žulije Dukorno dobitnik je Zlatne palme u Kanu. Ovu filmsku priču teško je smestiti u određeni žanr, a ona govori o mladoj ženi koja je kao dete preživela saobraćajni udes sa teškom povredom glave, zbog čega je kasnije postala ubica sa čudnim seksualnim apetitima. Film je skandalizovao i šokirao publiku, a mediji su ga opisivali kao “najstrašniji i najslađi film o ženi koji je ikada snimljen, a snimila ga je žena“.

Belfast 

Belfast je osvojio nagradu publike na festivalu u Torontu, kao i Zlatni globus za scenario, a nedavno je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film, režiju, originalni scenario,  sporednu mušku ulogu (Kiran Hajnds) i sporednu žensku ulogu (Džudi Denč). Drama o odrastanju devetogodišnjaka tokom nemira u Severnoj Irskoj kasnih šezdesetih 20. veka govori o mladom Badiju koji se kreće kroz pejzaž borbe radničke klase, nasilja i kulturoloških promena. On sanja o glamuroznoj budućnosti koja će ga odvesti daleko od nevolja, a u međuvremenu utehu nalazi u svojoj harizmatičnoj porodici.

Tekst: Jelena M. 

Fotografija: Profimedia, Promo