SCENA / Film

Film

Oskarovci žive duže?

U Americi (a gde drugde) sprovedeno je interesantno istraživanje, u kojem je učestvovalo 2. 111 glumaca. Na listi se našlo 934 nominovanih za Oskara, kao i oni koji nikada nisu bili ni blizu toga da osvoje prestižnu filmsku nagradu, a zaključak je da oni sa statuetom u proseku žive 76.4 godine, a ovi drugi 76.2. 

Istraživači sa Univerziteta u Torontu ispitivali su nominovane od 1929. do 2020, i objavili da očekuju da Oskarovci dočekaju 81.3 godine. 

– Dobitnici nagrada koje dodeljue Američka akademija nauka i umetnosti, bolje razumeju pozitivne asocijacije između uspeha i opstanka, piše u studiji koju je objavio naučni časopis Plos One.

Ova tema je inače vrlo interesantna naučnicima i o njoj se debatuje već decenijama, gde je u istraživanju iz 2005. godine pokazano da Oskarovci žive 4 godine duže od svojih kolega.  

Naučnik Donald Redelmejer (sa Univerziteta u Torontu) ove godine sproveo je detaljnije istraživanje. 

– Uzeli bismo jednog člana filmske ekipe koji je osvojio Oskara, a onda bismo ga uparivali sa kolegom istog pola, najpribližnijeg po godinama i socijalnom statusu u ekipi, ali koji nije nominovan. Na primer, Meril Strip koja je 1988. bila nomiovana za glavnu žensku ulogu za film ‘Ironweed’ i Margaret Viton, koja je samo godinu dana mlađa od Meril i igra sa njom u istom filmu, a nije bila nominovana, objasnio je Donald. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Raquel (@sheistheblackwidow)

Od 2111 glumaca koji su učestvovali u studiji, 1122 umrlo je do prvog jula 2020. Izračunat je prosečni vek Oskarovaca – 77.1, nominovanih – 73.7, a naučnici iz Toronta objasnili su i zašto veruju da nagrađeni žive duže. 

– Nagrađeni jedu bolje, vežbaju konstantno, spavaju dovoljno, izbegavaju konzumiranje droga, posvećeniji su zdravijem, ispravnijem načinu života kako bi postigli nešto, piše u istraživanju, gde još stoji i to da je vrlo verovatno da Oskarovci izbegavaju stres – bolje kontrolišu stres koji se javlja kad naiđu na neku prepreku ili kad pročitaju lošu kritiku o svom radu, kad naiđu na odbijanje.  

Studija je sprovedena u cilju otkrivanja veze između postizanja priznja i dužeg života, a treba da pomogne svima nama da živimo duže i bolje.

Tekst: J.M.

Fotografije: Profimedia