grazia

Film

Stigla je 2. sezona najopasnijeg dokumentarnog serijala - evo šta sve možemo da očekujemo!

Mnogo je razloga zbog kojih volimo dokumentarce - osim što donose važne teme i upoznaju nas sa najrazličitijim dešavanjima širom sveta o kojima premalo znamo, i podstiču na razmišljanje i diskusiju, filmovi i serije ovog žanra su takođe dobri i za naše mentalno zdravlje, kako su pokazala određena psihološka istraživanja.

Dokumentarce obožavaju radoznale osobe željne otkrivanja neispričane istine i novih iskustava, a ljubitelji sedme umetnosti cene njihovu kreativnost i slobodu u načinu na koji predstavljaju teme i priče kojima se bave. 

Jedan od dokumentarnih serijala koji smo sa pažnjom pratili krajem 2020. i početkom 2021. godine, “Ilegalna trgovina: Marijana van Zeler”, dobio je drugu sezonu - od 27. februara, svake nedelje od 22h na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC, možemo da pratimo nastavak avanture sa one strane zakona, koja daje uvid u to šta se krije ispod vela tajni krijumčarskih mreža širom sveta. 

“Ilegalna trgovina: Marijana van Zeler” je nagrađivana dokumentarna serija koja je nominovana i za Emi priznanje, što može biti samo jedan od razloga da ovaj naslov dodate u svoju #mustwatch listu, naročito ukoliko vam je i tematika sama po sebi zanimljiva. 

Onda, šta možemo da očekujemo od novih epizoda?

Kroz deset epizoda novinarka Marijana van Zeler, dobitnica Pibodi i Dupont nagrada, nastavlja istraživanje najopasnijih crnih tržišta. Pandemija koronavirusa dovela je do porasta ilegalne trgovine. Zbog toga su se serijal, ali i Zelerova suočili sa još većim izazovom - da se infiltriraju još dublje u međunarodnu krijumčarsku mrežu i otkriju tajne poslovanja njenih velikih “igrača” i mehanizme funkcionisanja svetskog crnog tržišta vrednog više triliona dolara. 

U ovom ciklusu “Ilegalne trgovine” pratimo glavne puteve metamfetamina - od ogromne kartelske laboratorije u Sinaloi do kupaca u SAD. Videćemo i kako izgleda kalifornijsko crno tržište marihuane koje je procvetalo od momenta njene legalizacije pre četiri godine. Zatim, serijal prati krijumčarsku rutu ukradenih automobila, od ulica SAD do šlepera koji putuju u zapadnu Afriku, gde je potražnja za automobilima u dosad neviđenoj ekspanziji. Marijana će na kratko postati deo miljea motociklističkih krimi bandi, nakon čega će otići iza kulisa sveta nelegalnih plastičnih operacija, gde će se “iz prve ruke” u prljavim motelima uveriti kako kvazi hirurzi putem društvenih mreža mame naivne klijente na estetske zahvate opasne po život. 

Dok Amerika pokušava da se suoči sa prošlošću u kojoj je dominiralo verovanje u superiornost bele rase, Van Zelerova otkriva postojanje tajnog pokreta koji je opsednut stvaranjem budućnosti u kojoj su belci još dominantiji. To je pokret čija je ideologija jednako opasna kao bilo koja droga ili oružje, i koji je odgovoran za masovna ubistva širom sveta.

“Ilegalna trgovina: Marijana van Zeler” na čuvenom sajtu IMDb ima visoku ocenu, 8.4 od 10 - gledaoci vide Marijanu kao odličnog naratora, a za pohvalu je i njena hrabrost da se suoči sa izuzetno opasnim ljudima i situacijama, rizikujući svoj život, što samo potvrđuje da je ovaj serijal autentičan i impresivan, a ona vrsna novinarka. 

Foto: Instagram / National Geographic Serbia, Promo

Pročitajte još

Povezane teme

Film

Zendeja i Tom Holand staju na ludi kamen?

Šuška se o svadbi slavnog glumačkog para.

Film

Snima se dokumentarna serija o Megan Markl i princu Hariju

Dugoočekivana royal priča stiže nam uskoro na Netflix.

Film

Podmlađen Harison Ford: Snima se peti deo serijala "Indiana Jones"

Ima 80 godina, a reditelji ga doslovno nasleđuju kada je reč o liku dragog i neustrašivog arheologa

Muzika

Zašto je Rijana supermama

Kako joj polazi za (jednom) rukom da ređa uspeh za uspehom, dok pod drugom nosi sinčića starog ni celu godinu?

Film

Porodica Adams nekad i sad

Evo kako nakon 30 godina izgledaju glumci legendarnih filmova o porodici koja je obeležila čitavu jednu eru

Film

Elegantne kombinacije Ris Viterspun i Dženifer Aniston pravo sa snimanja

Serija “The Morning Show” uskoro dobija svoju treću sezonu, a njene glavne zvezde se ovako oblače za dolazak na set

Film

Svi dokumentarci o Lejdi Dajani koje morate pogledati

Ukoliko se pitate šta da gledate nakon 5. sezone serije “The Crown”, a i dalje vas zanima Lejdi Di, imamo predlog za vas

Film

17 filmova koji uvek popravljaju raspoloženje (a nisu komedije)

Poznati i kao “feel good” ili “comfort” filmovi koji mogu iznova i iznova da se gledaju, čineći da se osećate bolje.

Film

Sve što znamo o povratku Lidzi Lohan na male ekrane

Problematična glumica je konačno sredila svoj život i odlučila je ponovo da stane pred kamere

Umetnost

Umetnost na fudbalskim loptama: Posetite jedinstvenu street art izložbu u SC Stadion

Međunarodna izložba “Street art connection FWC Qatar2022” otvara se u petak 11. novembra.

Muzika

Kako izgleda Rijanin novi svet

Pevačica, preduzetnica i modna kreatorka, znala je da čim bude kročila ispred novinara, neće moći da izbegne neka od gorućih pitanja koja se tiču nove muzike i majčinstva.

Film

Serije i filmovi koji dolaze na striming platforme u novembru

Tu je mnogo novih, atraktivnih naslova, među kojima je i Tim Bartonova "Porodica Adams".