grazia

Muzika

Posle 26 godina, "Beogradsko proleće" ponovo u Beogradu!

"Beogradsko proleće" odigrava se nakon 26. godina pauze. Festival zabavne i pop muzike biće održan 29. aprila u "Kombank dvorani", nekadašnjem Domu sindikata, gde je sve i počelo 17. i 18. aprila daleke 1961. godine. U najakustičnijoj dvorani prestonice, ponovo će se okupiti i takmičiti pevači sa prostora bivše Jugoslavije. Jedini žiri na prvom festivalu bila je publika, a pobednik prvog "Proleća" bila je pesma "Anđelina", čije su verzije pevali autor numere Radoslav Graić i Đorđe Marjanović. Drugo mesto osvojio je Đorđe Marjanović sa pesmom "Nek' prođe zima", dok je bronzu uzeo Marko Novosel sa kompozicijom "Valovi". Sve do 2000. festival se održavao u kontinuitetu, da bi, na inicijativu, sada pokojnog, Vojkana Borisavljevića, bio ponovo održan 2009, 2010. i 2014, ali pod nazivom "Proleće u Beogradu".

Na konkurs za "Beogradsko proleće" koje se održava ove godine, pristiglo je više od 300 novih autorskih pesama, a selekciona komisija odabrala je 18 najboljih. To su "Čuvam ljubav" (Toni Cetinski), "Kompanjero" (Željko Vasić), "Kada kažeš ljubav" (Bojana Stamenov i Marko Tolja), "Lastavica" (Boris Režak), "Plakaćeš" (Mirza Selimović), "Ljubav" (Maja Sar), "Posle tebe" (Dejan Najdanović Najda), "Živim za nas" (Bojan Marović), "Oprosti mi" (Filip Žmaher), "Da znaš" (Lukijan Ivanović), "Beograd, ti i ja" (Lado Leskovar), "Beli grad" (Jasna Gospić), "Požuri" (Igor Simić), "Tirkiz" (Saška Janković), "Život" (Davor Jovanović), "Nismo mi isti" (Bojana Mašković) i "Život" (Boris Pingović). Sve numere biće otpevane uživo, u pratnji Revijalnog orkestra RTS, koji čini blizu 50 muzičara, a sve će biti uživo emitovano na RTS-u. 

Pobednika će izabrati i publika i stručni žiri. Publika putem SMS poruka glasa za prva tri mesta, a žiri će izabrati najbolju kompoziciju, tekst pesme, aranžman i interpretaciju, dok će Udruženje kompozitora Srbije dodeliti nagradu za najkompleksnije kompozitorsko delo na festivalu.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

Film

Posetite "Ravno selo" filmski festival u Novom Sadu

Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma održaće se ove godine od 30. juna do 3. jula.

Film

Putujemo od kuće: Serije koje nam otkrivaju nove svetove

Izdvojili smo nekoliko fantastičnih originalnih dokumentarnih serija, filmova i emisija posvećenih prirodi, istoriji, nauci, društvenim fenomenima, svim onim temama koje vas fascin...

Umetnost

Uručena tradicionalna nagrada Telekom Srbija studentu Fakulteta likovnih umetnosti

Kompanija Telekom Srbija nagradila je šestu godinu za redom najbolji studentski rad na odseku Novi mediji, na otvaranju godišnje izložbe nagrađenih radova studenata Fakulteta likov...

Film

Neobičan par proslavio deset godina braka i obnovio zavete

Glumac Aron Tejlor-Džonson i 23 godine starija rediteljka Sem Tejlor Džonson, zaljubljeni su kao prvog dana.

Muzika

Bili Ajliš otkrila da bi radije umrla nego nemala decu

Pevačica se osvrnula i na nedavne pucnjave u američkim školama i priznala da se plaši za budućnost dece.

Film

Ko je sve bio na beogradskoj premijeri "Elvisa"?

Film leta opravdao je sva očekivanja.

Muzika

5 LGBTQ muzičara koji su ušli u istoriju

Slavimo njihov doprinos muzičkoj industriji.

Film

Ovo smo svi čekali: Veliki povratak Džona Snoua

Kit Harington je potpisao ugovor sa kućom HBO, a uskoro kreće sa snimanjem serije koju će pisati Džordž RR Martin.

Film

5 filmova u kojima ćete pronaći inspiraciju za italijanski letnji stil

Ukoliko vam je italijanski stil oduvek bio zanimljiv, u ovim nostalgično-prelepim filmovima pronaći ćete potrebnu inspiraciju da ovog leta svoje stajlinge podignete na viši nivo.

Film

Prvo pojavljivanje Amber Herd u javnosti nakon suđenja

Glumica je gostovala u televizijskoj emisiji i osvrnula se na tok suđenja sa bivšim suprugom.

Film

Srećan rođendan, Džoni!

Slavni holivudski glumac puni 59 godina.