SCENA / Muzika

Muzika

Posle 26 godina, “Beogradsko proleće” ponovo u Beogradu!

“Beogradsko proleće” odigrava se nakon 26. godina pauze. Festival zabavne i pop muzike biće održan 29. aprila u “Kombank dvorani”, nekadašnjem Domu sindikata, gde je sve i počelo 17. i 18. aprila daleke 1961. godine. U najakustičnijoj dvorani prestonice, ponovo će se okupiti i takmičiti pevači sa prostora bivše Jugoslavije. Jedini žiri na prvom festivalu bila je publika, a pobednik prvog “Proleća” bila je pesma “Anđelina”, čije su verzije pevali autor numere Radoslav Graić i Đorđe Marjanović. Drugo mesto osvojio je Đorđe Marjanović sa pesmom “Nek’ prođe zima”, dok je bronzu uzeo Marko Novosel sa kompozicijom “Valovi”. Sve do 2000. festival se održavao u kontinuitetu, da bi, na inicijativu, sada pokojnog, Vojkana Borisavljevića, bio ponovo održan 2009, 2010. i 2014, ali pod nazivom “Proleće u Beogradu”.

Na konkurs za “Beogradsko proleće” koje se održava ove godine, pristiglo je više od 300 novih autorskih pesama, a selekciona komisija odabrala je 18 najboljih. To su “Čuvam ljubav” (Toni Cetinski), “Kompanjero” (Željko Vasić), “Kada kažeš ljubav” (Bojana Stamenov i Marko Tolja), “Lastavica” (Boris Režak), “Plakaćeš” (Mirza Selimović), “Ljubav” (Maja Sar), “Posle tebe” (Dejan Najdanović Najda), “Živim za nas” (Bojan Marović), “Oprosti mi” (Filip Žmaher), “Da znaš” (Lukijan Ivanović), “Beograd, ti i ja” (Lado Leskovar), “Beli grad” (Jasna Gospić), “Požuri” (Igor Simić), “Tirkiz” (Saška Janković), “Život” (Davor Jovanović), “Nismo mi isti” (Bojana Mašković) i “Život” (Boris Pingović). Sve numere biće otpevane uživo, u pratnji Revijalnog orkestra RTS, koji čini blizu 50 muzičara, a sve će biti uživo emitovano na RTS-u. 

Pobednika će izabrati i publika i stručni žiri. Publika putem SMS poruka glasa za prva tri mesta, a žiri će izabrati najbolju kompoziciju, tekst pesme, aranžman i interpretaciju, dok će Udruženje kompozitora Srbije dodeliti nagradu za najkompleksnije kompozitorsko delo na festivalu.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram