grazia

Muzika

Sanremo u Beogradu 4. juna!

Čuveni italijanski muzički festival Sanremo dolazi u Beograd 4. juna u okviru internacionalne turneje, kada će na Kalemegdanu biti predstavljeni finalisti i pobednik selekcije mladih - „Sanremo Giovani, World Tour“. Internacionalna turneja „Sanremo Giovani 2022“ je  manifestacija  koju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije u saradnji sa televizijom RAI.

Ove godine turneja predstavlja sekciju posvećenu mladim talentima najomiljenijeg festivala italijanske pesme na svetu. To je i jedinstvena prilika da se mladi umetnici predstave međunarodnoj publici i mogućnost za brojne ljubitelje italijanske muzike da uživaju u odličnom koncertu.

Ambasada Republike Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Centar beogradskih festivala – CEBEF, organizuju izvanredan koncert u Beogradu, na otvorenoj sceni Kalemegdana. Nastupaju Juman, Martina Beltrami, Litame i Samia, koji će izvesti svoje pesme uz nove verzije velikih klasika italijanske muzike. Umetničko rukovođenje projektom povereno je maestru Mauriciju Filardu, muzičkom direktoru Pesme Evrovizije 2022. održane u Torinu. Pre Beograda „Sanremo Giovani“ nastupaju u Madridu i Briselu, a posle Beograda turneja nastavlja put ka Tirani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by iicmadrid (@iicmadrid)

Detalji o izvođačima:

- Pobednik „Sanremo Giovani“ Juman postao je laureat festivala sa pesmom “Mille notti” (Leave Music/Polydor/Universal Music), kada je prošao dve selekcije i istakao se među više od 700 primljenih prijava. Ova pobeda omogućila mu je učešće i na festivalu Sanremo 1. februara 2022. godine sa pesmom „Ora e qui“. Tokom učešća na ovom festivalu dobio je nagradu Janači,  koju dodeljuje udruženje Nuovo IMAIE „za upečatljivu interpretaciju koja je osnažila harmoniju, prefinjenost i eleganciju pesme“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by iicmadrid (@iicmadrid)

- Samia je učestvovala u finalu festivala „Sanremo Giovani 2021“ sa pesmom „Fammi respirare“, koja je napisana u saradnji sa Frančeskom Kataldom koji je uradio i aranžman i produkciju.

- Kantautorka Martina Beltrami je sa svega tri snimljena singla uspela da dostigne preko 5 miliona pregleda na platformi Spotify i postane jedna od najperspektivnijih umetnica italijanske muzičke scene. U decembru 2021. učestvuje na festivalu „Sanremo Giovani“ sa pesmom „Parlo di te“, gde stiže do finala.

- Anđelika Litame, poznata samo kao Litame, u junu 2021. godine, sa pesmom „Respiro su Marte“, koja je nedavno izašla na digitalnim platformama, plasirala se među prvih šest izvođača na festivalu novije italijanske muzike „Fatti Sentire“, koji se prikazivao na kanalu Rai2. U decembru iste godine, uživo na kanalu Rai1, učestvuje u finalu festivala „Sanremo Giovani“ sa singlom „Cazzo avete da guardare”.

Foto: Promo

 

Pročitajte još

Povezane teme

Muzika

Tipična mama: Rijana deli smešne snimke svoje bebe

"Dečak se ljuti jer ne ide na Dodelu Oskara".

Film

10 filmova i serija koje gledamo u martu

U duhu proleća, unosimo svežinu novim kinematografskim izdanjima.

Knjige

Kijanu Rivs napravio je strip po sopstvenom liku

A prva zemlja van Amerike koja je otkupila prava na objavljivanje je Srbija

Film

Snima se film o moćnom italijanskom paru Ferari

Jedni su ih poštovali skoro koliko i papu, a drugi mrzeli zbog despotizma

Knjige

Ko je Ani Erno, dobitnica Nobelove nagrade za književnost

82-godišnja književnica je prva Francuskinja koja je dobila prestižnu nagradu.