SCENA / Pozorište

Pozorište

Šta gledamo, slušamo i čitamo u junu?

Prvi letnji mesec je obeležen festivalima, novim, zanimljivim izložbama i filmskim premijerama, a jedinu preponu koju koju moramo preskočiti je romantično putovanje izvan utabanih staza.

LIKOVNA UMETNOST

PLAVA IZLOŽBA

U vidljivom svetu boje su izuzetno važne, nose snažne emocije, lična i simbolička značenja, pa tako mogu da inspirišu, razljute ili umire,  a po nekim verovanjima, i da leče. Ali, šta boja znači ljudima koji ne mogu da je vide? Odgovore na sva ova i mnoga druga pitanja, pokušaće da pruži Plava izložba u Muzeju savremene umetnosti. U saradnji sa Likovnom akademijom i Savezom slepih Srbije, posetiocima će biti ponuđena mogućnost stvaranja ličnog iskustva putem raznovrsnih čulnih doživljaja, a izbor dela podražava simboliku i vrednosti koje se najčešće povezuju sa plavom bojom: providnost neba, dubina vode, planinski vrhovi, ali i beskonačnost, dubina, uzvišenost, stremljenje visinama. Dok u psihologiji plava sažima suprotnosti: nežnost i vedrinu sa tugom i melanholijom, u tokom istorije je dobijala i značenje pobune. Na izložbi, koja traje do 4. septembra, posetioci će se upoznati sa simbolikom plavog kroz radove poznatih srpskih umetnika koja obuhvataju period od početka 20. veka do danas.

FILM 

PRVA DECENIJA BAŠTA FESTA  

Proslavljajući desetu godinu postojanja, Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma, održava se od 29. juna do 2. jula u Bajinoj Bašti. Program festivala se održava na otvorenom i besplatan je za posetioce. Nastavljajući uspešan prošlogodišnji program, ove godine na Bašta Festu biće održane tri radionice na tri festivala iz regiona, namenjene za razvoj kratkih igranih filmova koje će okupiti mlade filmske autore iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Ova manifestacija je značajno doprinela decentralizaciji kulture. Raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program skrenuo je pažnju na regiju prelepe prirode, koja je postala kulturna oaza za promociju mladih autora, domaćih i stranih, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima. Bašta Fest je , zajedno sa partnerima iz Severne Makedonije i Crne Gore osnovala i Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju ovog žanra u regionu.

FRANCUSKI FILMOVI POD VEDRIM NEBOM  

Festival francuskog filma, jedinstvenog događaja koji otvara još jedan prozor ka frankofonskoj kulturi, održava se od 14. do 18. juna u tri grada u Srbiji. U Beogradu će publika uživati u projekcijama pod vedrim nebom, na obalama Save i Dunava: Kosančićevom vencu, Silosima i kod kula na Ušću. Francuski filmovi gledaće se i u bioskopskim salama, Vilingrad u Nišu i Kulturni centar u Novom Sadu. Publika će imati priliku da se upozna sa deset najnovijih ostvarenja iz Francuske, među kojima i filmove sa ovogodišnje selekcije Kanskog festivala. Festival svake godine bira kuma ili kumu koji svojim reputacijom podržavaju festival. Kum ovogodišnjeg izdanja je reditelj Srdan Golubović, nagrađivani autor čiji su filmovi ostvareni u koprodukciji sa Francuskom. Osnivači festivala su Francuski institut u Srbiji i distributerska kuća MegaCom Film.

MUZIKA  

TRI DANA ARSENAL FESTA 

Kragujevački Arsenal fest održava se trinaesti put, a ove godine dočekuje publiku od 28 do 1. jula, koju u prostoru Kneževog arsenala   očekuju tri neverovatna dana. Sve ljubitelje dobre muzike očekuju uzbudljivi nastupi hedlajnera kao što su The Cult, Clutch, Parov Stelar (na slici), Pendulum DJ Set, Gibonni, Buč Kesidi, Dubioza kolektiv, Kanda, Kodža i Nebojša, Sajsi MC, Crna lista i još šezdesetak bendova i di-džejeva iz 16 zemalja sveta. Arsenal Fest se održava na tri bine, i uz mnoštvo festivalskog sadržaja, sprema se da dočeka rekordan broj posetilaca iz Srbije i mnogobrojnih zemalja sveta.

BIOSKOP

DEVOJKA ZA SVE

Dženifer Lorens, producentkinja i glumica u komediji rediteljke Džin Stupnici, trebale bi da budu tandem koji će vas nasmejati do suza. Mlada zvezda Holivuda ovoga puta igra Medi, devojku koja se suočava sa gubitkom svog doma iz detinjstva, a onda otkriva neuobičajenu ponudu za posao: bogati roditelji traže nekoga ko bi ,,izlazio” sa njihovim introvertnim devetnaestogodišnjim sinom Persijem pre nego što on krene na fakultet. Na sopstveno iznenađenje, Medi saznaje da osobenjak Persi nije onakav kakvim ga svi smatraju.

MISIJA KANDAHAR

Britanski srcelomac Džerard Batler nam se vraća kao američki obaveštajac sa Bliskog istoka koji razotkriva tajnu misiju. Curenje obaveštajnih podataka otkriva njegov identitet, tako da on i njegov prevodilac, zaglavljeni u srcu neprijateljske teritorije, moraju da se izbore izlaz iz pustinje do mesta spašavanja u Kandaharu u Afganistanu, izbegavajući elitne jedinice koje ih progone. Zato bi poruka ovog akcionog trilera reditelja Roka Romana Voga mogla da se sažme u jednu rečenicu: “Jedina opasnija stvar od misije je beg”.

IZLOŽBA I REVIJA

MODNA PROMENADA

Kako udružiti lepotu tradicionalnih tkanina i motiva sa savremenom modom, pokazuje izložba u Domu Ocića u Dalju, koju su priredile  Mirela Ravas, Dejana Ocić i Aleksandra Milić. Okosnicu ove nesvakidašnje postavke predstavljaju fotografije Marka Petkovića, na kojima današnji modeli nose odevne predmete kreirane s osvrtom na „mustre daljske”. Na savremenim odevnim predmetima, koje je vešto izradila krojačica i vezilja Slobodanka Orlić, korišćeni su stari motivi tekstilne baštine Srpkinja iz Dalja. Izložba, koja će trajati tokom juna, svečano je otvorena uz „modnu promenadu”, a «manekenke» su bile žiteljke Dalja, Borova, Beograda i Novog Sada. Svojevrsni modni performans i izložbu u neobičnom prostoru Galerije „Olajnica” organizovalo je Udruženje „Đorđe Ocić”, uz pokroviteljstvo Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

KNJIGE 

ANŽELIK – GIJOM MUSO

Policajac Matijas i primabalerin Stela Petrenko strmoglavo se uranjaju u neizvesnu istragu, a čitaoci u lavirint emocija, u kojem sve ono što je na jednoj stranici izvesno, već na drugoj nije. Osim toga, jedan od najčitanijih pisaca Francuske novom knjigom „pogađa“ u sam centar  emocija koje preovlađuju kod savremenog čoveka. – Govorim o strepnjama našeg vremena, ljudima koji više ne mogu da razgovaraju jedni sa drugima na civilizovan način. Jedna od glavnih tema moje knjige je ozlojeđenost, gorčina. Veoma je teško priznati sebi da ne živite život kakav zaslužujete – kaže francuski majstor neizvesnosti o svom novom romanu.

BRANA NA ATLANTIKU – Frederik Begbede

Begbede, bivši pariski dendi preobraćen u pustinjaka iz Getarija, pripoveda kako se njegov prijatelj Barterot, veličanstveni ludak koji istovaruje hiljade tona šuta u more, sav predao borbi protiv neizbežnog porasta nivoa vode. Rečenice u talasima osvajaju duhovni prostor i stranice, nižu se razmišljanja o samoći i neumornoj potrazi za umetničkim žarom. Odblesci prošlih dana se vraćaju, namećući se poput kakvog odbrambenog zida prema sadašnjosti. Priča se gradi natopljena šarmom nostalgije: detinjstvo provedeno u rastrzanosti između razvedenih roditelja, slobodarski duh sedamdesetih, mladost, žurke i flertovi… Prošlo doba. Žurka se završila. I kao jedina brana od samoće preostaje ljubav.

Foto: Unsplash, Promo

Tekst: Milica Đorđević