U FOKUSU / U fokusu

U fokusu

Ko je pravi Mr Big: Ejdan, Zverka ili Stiv?

Ako pitamo savremene gledateljke, one će reći: nijedan od njih trojice, jer gledamo na pogrešnu stranu      

Pošto su od nastavka Seksa i grada napravili neduhoviti pamflet političke korektnosti tako što su utrpali sve moguće trendove, od rasne do seksualne tolerancije, autori serije I samo tako usudili su se da snime drugu sezonu. Stali smo na mestu gde Miranda ostavlja svog supruga i sa ženom beži u noć, dok predstavnica bogate, patrijarhalne bele Amerike pod imenom Šarlot bez pogovora pristaje na to da joj maloletna ćerka postane sin. Samanta se prevorila u digitalne poruke, a Keri prosipa pepeo muškarca svog života u Senu. Poslednjih nedelja, internetom su se zavrtele fotografije za drugu sezonu “I samo tako” koja kreće u junu, samo da bi najavile glavni događaj – povratak Ejdana Šoa, u tumačenju glumca Džona Korbeta.

Na jednom snimku, Sara Džesika Parker kao Keri Bredšo, i njen dečko pre fatalnog Zverke, koračaju ruku pod ruku usred njujorške ulice, nesvesni saobraćaja. Takođe, vidimo Ejdana, od koga se nekada Keri skrivala kada je htela da zapali cigaretu, kako sada s guštom dimi jednu, na branču sa preostalim „devojkama“. Neki obožavaoci su bili zadovoljni povratkom “onog koji je pobegao” iz originalne serije. Drugi su užasnuti. U toj grupi ima dosta poznatih ličnosti, a vrhunac marketinške dosetljivosti stiže sa naloga brenda Old Navy, koji kliče: “Keri u svojoj Benifer eri!“.

Ejdan, visoki, zgodni stolar, prvi put se pojavio u seriji Seks i grad 2000. godine. I ostao još neko vreme, kako bi pokazao da moderna žena može da se ponaša loše prema muškarcu. Keri se jedva zanimala za stvari u kojima je on uživao, odbila je da živi s njim iako im je napravio savršeno ljubavno gnezdo, a onda ga prevarila, slomila mu srce i ponovo ga zvala nazad. Njih dvoje su se viđali, raskinuli, spojili se, verili i raskinuli. Poslednji put su naleteli su jedno na drugo u Abu Dabiju i poljubili se. To je bilo sve. Iza kamera, Parkerova je rekla da je srećna što ponovo radi sa Korbetom: – Njegova priča će u drugoj sezoni serije biti zaista značajna za publiku koja oseća mnogo naklonosti prema njemu – objasnila je tom prilikom. Dok publika uglavnom smatra kako Keri ne zaslužuje Ejdana posle svega kroz šta ga je provela, ali da ga zaslužuju fanovi, pravo pitanje je: ko je stvarno najbolji muškarac od svih likova?

Kada govorimo o omažu urbanoj ženi kao što je Seks i grad, ovu seriju ili živite ili ne. Dobar deo ženske publike je proveo svoje formativne godine pronalazeći se upravo u iskušenjima glavne junakinje Keri Bredšo. Više nije tajna da je u pisanju scenarija učestvovalo i nekoliko psihologa. Razmatralo se takođe u čijoj bi se još koži, od četiri njujorške drugarice, gledateljke najradije našle. Romantičarke su sanjale o ljubavnoj sreći Šarlote, karijeristkinje želele da su Miranda, a malo koja se nije potajno divila “muškoj” odvažnosti i seksualnoj energiji Samante. U pogledu Keri, najviše su se dovodile u pitanje njene odluke o muškarcima (kao i sposobnost da priušti prostrani stan na Menhetnu pišući jedan članak nedeljno). Iako je od prve epizode prošlo tačno četvrt veka, fanovi su i dalje u potrazi pod nazivom “Pravi za Keri”. Probudio se i Tviter, nedavno tražeći od članova da se odluče između “prvoligaša”, Zverke, Stiva ili Ejdana. Ako ponovo stavimo naočare političke korektnosti, videćemo da to nikada nije bio Zverka. Prema Stivu smo gajili više sažaljenja nego simpatija. Ali, najbolji muškarac nije ni Ejdan Šo. 

Džon Džejms Preston zvani Zverka ili Mr Big počeo je kao savršeni primerak zgodnog i pristupačnog bogataša. Danas je u vrhu rang liste najtoksičnijih likova Holivuda. Kada se prevaziđe njegov magloviti šarm, takav čovek je sve samo ne častan. Pošto ga uzbuđuje potera za plenom, on je Keri uvek gurao od sebe čim je osvoji, a onda opet igrao psihološke igrice da bi je vratio. I tako stalno. Taman se činilo da mu nema nazad kada Keri nije rekao da se seli u Pariz, a odatle se vratio oženjen drugom ženom, kada mu je uspela još jedna drskost: da pomenutu suprugu prevari sa Keri, u njihovom bračnom gnezdu. E, tada je bilo jasno da nešto nije u redu sa glavnom junakinjom, naročito kada se ispostavi da je ona, kada je u vezi s drugim muškarcem, Ejdanom, zapravo – Zverka.

Lik Ejdana Šoa je u takvom emotivnom mulju lako zaslužio titulu savršenog muškarca. Uprkos ranoj fazi tirkiznog nakita, kožnih pantalona, kariranih košulja i frizure polufudbalerke, on je, unapređen u dizajnera nameštaja, ponudio svojoj devojci samo ljubav i sigurnost. Nikada nije lagao niti skrivao emocije, otvoreno je želeo da se skrasi i zasnuje porodicu, obožavao je svog psa.

Međutim, Ejdanovi “tradicionalni” životni ciljevi nikada se neće poklopiti sa željama ćudljive gospođice Bredšo. Osim toga, ni ovaj muškarac nije bez mana. Malo koja gradska devojka bi mogla da razvije toliku posvećenost životu u prirodi, pa tako nije mogla ni Keri. Zatim, tu je i njegova ponuda za brak. Keri je prihvata, nakon što je par ponovo pokrenuo romansu. Međutim, ona jasno pokazuje zabrinutost zbog mogućnosti da se veže za njega, posebno kada je pogodi napad panike dok isprobava venčanice. Nakon što Ejdan pristane da odloži venčanje, on ipak nastavlja da gura tu ideju. Izgleda da je njegova želja za brakom bila toliko jaka da je odbio da proveri da li je i nevesta isto toliko srećna. Ejdan Šo je, zapravo primerak momka kakav majke priželjkuju za svoje ćerke. Ali, kao i uvek, pita se srce, a ono je u ovom slučaju htelo nešto sasvim suprotno, jedno prevrtljivo i nestabilno derište u telu odraslog muškarca.

Ostatak teksta pročitajte i našem rođendanskom izdanju magazina, koji je u prodaji!

Foto:Profimedia

Tekst: Milica Đorđević