grazia
X

U fokusu

8 strogih pravila koje deca Ilona Maska moraju poštovati

Stvarajući poslovne gigante poput Tesle i Spejs Iks, Ilon Mask se nikada nije slepo držao tradicije. Oduvek je znao kako da utisne lični pečat u ono što radi.

Sviđao vam se on ili ne, ne možete poreći da je ovaj čovek jedinstven po tome kako pristupa životu. Prirodno, to važi i kada treba vaspitavati sedmoro dece, uzrasta od jedne do 18 godina, koje je dobio sa nekoliko žena.

A kako to vide deca? Biti naslednik jednog od najbogatijih i najprepoznatljivijih ljudi na svetu dolazi sa određenim skupom pravila i očekivanja, od kojih mnoga potiču od samog tate. Predstavljamo vam osam strogih pravila kojih se pridržavaju deca Ilona Maska

1. Veruje u obrazovanje putem interneta.

Maskov pogled na obrazovanje je veoma nekonvencionalan. Tokom jednog intervjua uživo prošle godine, rekao je da veruje da su njegova deca naučila više od interneta nego bilo gde drugde. - Moje zapažanje je da su moju decu uglavnom obrazovali YouTube i Reddit. Pretpostavljam da je bilo i školskih lekcija, ali sudeći po količini vremena koje su proveli na mreži, činilo se da većina njihovog obrazovanja zapravo dolazi sa interneta - rekao je Mask tada. Takođe, rekao je da je koledž gomila „iritantnih domaćih zadataka“, a poznato je da od zaposlenih u “Tesli” ne zahteva da njegovi zaposleni u Tesli imaju fakultetsku diplomu. - Mislim da su koledži u osnovi za zabavu i da dokažete da možete da radite svoje poslove, ali nisu za učenje - izjavio je Mask na Satelitskoj konferenciji 2020.

2. Sinu Eksu nije dozvoljeno da mamu naziva „mama“

Jednogodišnji sin Maska i pevačice Grajms se zove Eks i on svoju majku ne zove „mama“ niti bilo kojom varijacijom te reči. Umesto toga, naziva je krštenim imenom, Kler. Mama smatra da njen sin to radi zato što je toliko pronicljiv da može da oseti njen nedostatak afiniteta da se zove „majka“.

3. Moraju da čitaju češće nego što igraju video igrice

Maskova ljubav iz detinjstva prema video igricama pomogla mu je da razvije strast za programiranjem koja mu je tako dobro poslužila u karijeri. Naravno, deca su sledila očev primer i takođe postala strastveni igrači video igrica. Dok Mask u načelu podržava svoju decu da se bave hobijima koje vole, on ima jedno veoma striktno pravilo u vezi sa igranjem. U intervjuu sa Ešli Vens za njegovu biografiju,  multimilijarder je rekao da deca moraju da provedu dvostruko više vremena čitajući nego igrajući video igrice. Kaže da to radi kako bi sprečio da deca postanu previše zavisna od ekrana.

4. Deca moraju da se suoče sa teškoćama da bi postala uspešna

Mask se suočio sa mnogo teškoća u detinjstvu i ranoj mladosti. Iz rodne Južne Afrike preselio se u Kanadu sa 17 godina, bez ikakve roditeljske podrške. Takođe je iskusio maltretiranje u školi. Mask veruje da su mu upravo ove poteškoće pomogle da se formira u uspešnog čoveka. Zato veruje da i njegova deca moraju da iskuse bar neku vrstu teškoća. „Imao sam užasno vaspitanje“, rekao je Mask na jednoj dodeli nagrada. „Imao sam mnogo nevolja dok sam odrastao. Jedna stvar zbog koje brinem sa svojom decom je da se ne suočavaju sa dovoljno nevolja“.

5. Deca su veoma svesna važnosti zdravlja

Jedna bivša dadilja je otkrila putem TikToka da su Maskove trojke, tri dečaka, veoma svesni zdravlja. „Svi smo otišli ​​na večeru u Whole Foods. Očekivala sam da žele u neki restoran brze hrane, ali su oni odbili i odlučili se za ovaj restoran”. Ona je dečake opisala i kao "dobro vaspitane".

6. Deca pohađaju školu koju je otac osnovao

U skladu sa stavovima o tradicionalnom obrazovanju, Mask je osnovao školu u kojoj se učenici podučavaju na način na koji on veruje da sva deca treba da rade. Zato je prirodno da svojom decom daje primer. Pre osam godina, osnovao je školu u južnoj Kaliforniji “Ad Astra”, što na latinskom znači „do zvezda“ i detalje izneo za jednu kinesku televiziju. U intervjuu je opisao školu koja se ne pridržava tradicionalne strukture razreda i koja se više fokusira na kritičko razmišljanje i rešavanje problema. Mask kaže da je mrzeo da ide u školu kao dete, ali da njegova deca vole da idu u školu koju je on osnovao.

7. Otac nije aktivan u životima svoje dece dok su mala

Tek sada, kada su stariji Maskovi sinovi tinejdžeri, mogu očekivati da će viđati oca mnogo više nego pre. Njegova mlađa deca će i dalje morati da se drže toga da se o njima brinu njihove majke i dadilje. Milijarder je 2020. otkrio da ne igra veliku ulogu u podizanju svoje dece kada su bebe. „Trenutno ne mogu mnogo da uradim. Grajms sada ima mnogo veću ulogu od mene“, rekao je Mask za Njujork tajms nakon što mu se rodio sin Eks. „Kada dete poraste, biće više uloge za mene. Mislim da samo radim ono što sam radio sa svojom drugom decom."

8. Deca moraju biti spremna da mnogo putuju

U istom intervjuu, Mask je otkrio da biti njegovo dete znači mnogo džet setera, bar kada je reč o starijoj deci. „Ako idem na put zbog  “Tesle” u Kinu, na primer, vodim decu sa sobom i idemo da vidimo Veliki zid ili idemo brzim vozom od Pekinga do Sijana, tada smo videli ratnike od terakote“, objasnio je Ilon Mask.

Da li biste voleli ovakvog oca?

Tekst: M. Đorđević

Foto: Profimedia

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Libido na akciji

Industriji seksualnog wellnessa predviđa se globalni rast, meren desetinama milijardi dolara. Vreme je da se upoznate s ovim pokretom ako već niste.

U fokusu

Najupečatljviji nastupi sa Super Bowla svih vremena

U susret muzičko-sportskom spektaklu koji nas očekuje za samo 2 nedelje, predstavljamo vam najbolje performanse muzičkih zvezda koji su ikada nastupili na pauzi tokom poluvremena

U fokusu

Kad se sretnu bivša i sadašnja žena - kako to izgleda u slučaju Orlanda Bluma

Kejti Peri i Miranda Ker prisustvovale su gala manifestaciji u Los Anđelesu.

U fokusu

Budućnost se može dizajnirati

Zanimanja sutrašnjice nisu nešto što nas tek očekuje, ona su već prisutna. Treba ih samo pronaći. Ako to nije moguće, onda ih valja izmisliti

U fokusu

Diskretni šarm mangupa

Cirkusku školu je iskoristio da razvije naročiti stil glume, a drskim humorom osvaja neke od najlepših žena sveta. Ružnim ga nazivaju samo zavidljivci.

U fokusu

Nova moda bez roda

Iako smo još od osamdesetih navikli da muške rokenrol zvezde poput benda Kiss, Dejvida Bouvija, Olivera Mandića i mnogih drugih koketiraju sa odećom za žene, ovaj fenomen nas šokir...

U fokusu

Samo dva meseca nakon razvoda, oženio se Kanje Vest

Reper se sa dizajnerkom Bjankom Censori venčao na privatnoj ceremoniji.

U fokusu

Kejt Hadson se uključila u raspravu o nepo bebama

Pošto je jedan njujorški magazin 2022. proglasio godinom nepo beba, debata se zahuktava između korisnika društvenih mreža, i poznatih koji se osećaju prozvanima