grazia

U fokusu

Ovako je Kejt Vinslet promenila pogled na žene srednjih godina

"Mer iz Istauna" bila je jedna od najgledanijih serija u 2021. godini, do sad, ali osim što nam je pomogla da skrenemo misli sa i dalje aktuelne pandemije, doprinela je nečemu mnogo važnijem - promenila je (ili je makar pokrenula taj proces) pogled na žene srednjih godina.

Glavnu ulogu u ovom HBO ostvarenju tumači Kejt Vinslet, "nesavršena majka srednjih godina", bez šminke i sa izrastkom, ali koja pak ima gotovo herojsku ulogu - rešavanje misterije nestanka tinejdžerke, takođe majke, u predgrađu Filadelfije. Tačno je, Mer je detektivka i ne pojavljuje se na crvenom tepihu da bi od glave do pete bila sređena, ali moramo primetiti i pohvaliti uopšte kreiranje takvog lika u doba kada svega jedan od četiri holivudska filma nudi ulogu glumicama u 50-im, čiji lik pritom nije pun stereotipa poput mrzovolje, lošeg izgleda i smisla za modu (uzgred, ovo je podatak iz 2020. godine).

Pročitajte još i: Da, Carrie, Miranda i Charlotte su ostarile - zašto nam to toliko smeta?

Ne znamo da li je "Mer iz Istauna" osvojila srca publike samo zbog radnje serije ili je to pak zbog svima dragog lica Kejt Vinslet sa kojom mnoge "obične" žene zaista mogu da se poistovete, ali glumica je prilikom primanja Emi nagrade za najbolju glavnu žensku ulogu istakla upravo to da je ova nagrada zapravo za sve nas, bez obzira na to kako izgledamo i koliko godina imamo jer sve mi takve kakve jesmo - vredimo. A baš to je ono što, po ko zna koji put, želimo da čujemo. Uz to, glumica je pohvalila kreatore serije za revolucionarno prikazivanje žena srednjih godina na malim ekranima, što je do sada zaista bila retkost.

Upravo zato je "Mer iz Istauna" jako važna serija. Važna za svaku ženu koja oseća pritisak zbog starenja, zbog ideje da će je mlađe generacije pregaziti, za svaku ženu koja se plaši da gubi svoj život, lepotu i vrednost, zajedno sa glatkom, jedrom kožom. 

Starenje je prirodno i normalno, baš kao što je normalno i dozvoljeno da izgledamo baš onako kako želimo i kako se osećamo. Šminka, farba, pa čak i razne intervencije, neće pokriti činjenicu da samo nesigurne, nesrećne i nezadovoljne. Starenje je privilegija i godine treba nositi sa ponosom i samopouzdanjem. A ako se već ugledamo na poznate ličnosti i likove iz serija, neka to bude neko poput Kejt Vinslet ili Keri Bredšo. 

Na kraju, glumica je otkrila da je jako uživala radeći na ovoj seriji jer se, kako kaže, osećala iskreno. "Na nama je da budemo apsolutno stvarni i da se predstavljamo sa integritetom i autentičnošću, da slavimo jedni druge, a ne da sudimo jedni o drugima", zaključila je Kejt. I ne možemo da se ne složimo. A isto tako ne možemo da se ne ponadamo, po ko zna koji put, da vreme promene zaista dolazi.

Pročitajte još i: Body positivity: Citati Kejt Vinslet o tome kako da zavolite svoje telo

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Da li zaista želimo da gledamo Keri Bredšo sa novim muškarcem?

Nedavno objavljene slike sa seta "And Just Like That" prikazuju kako Sara Džesika Parker ljubi novog lika koji je uneo najviše pometnje među fanovima, do sada...

U fokusu

Ženske priče iz Avganistana: Koliko košta kada se sloboda osvoji pa izgubi?

Dok žene širom zemlje beže i pokušavaju da se sakriju, donosimo vam priče o Avganistankama koje su pokazale koliko košta kada se sloboda osvoji pa izgubi.

U fokusu

Džoni Dep i Miloš Biković okupili srpski glumački krem na promociji zajedničkog projekta

Mladi srpski glumci prisustvovali su događaju u centru Beograda u čast animirane serije sa Depom kao jednim od glavnih likova.

U fokusu

Ne sanjamo: Džoni Dep privatnim avionom stigao u Beograd

Razlog je promocija glumčeve nove serije koju je producirala kompanija Miloša Bikovića.

U fokusu

Nova seks igračka Gvinet Paltrou već je osvojila poznate dame

Gvinet Paltrou ponovo oduševljava svojim poslovnim potezima!

U fokusu

Mesec borbe protiv raka dojke: Zbog čega je #RozeOktobar najvažnija tema svakog dana oktobra?

Rak dojke je najčešći oblik karcinoma i mesec borbe protiv ove bolesti ima za cilj podizanje svesti o učestalosti oboljenja i važnosti prevencije i pregleda, odnosno rane dijagnost...

U fokusu

Omaž slavnoj majci: Retko pojavljivanje ćerke Nikol Kidman i Toma Kruza oduševilo javnost

Retko pojavljivanje ćerke bivšeg bračnog para kojim je demonstrirala novi izgled.