grazia

U fokusu

Poslednje putovanje: Spektakularnu ceremoniju i grandiozni ispraćaj kraljice Elizabete II pratio je celi svet

Danas je po lokalnom vremenu - u 11 časova, a po našem u 12 (podne) počela sahrana kraljice Elizabete II, najdugovečnijeg britanskog monarha. Kraljica je umrla u 96. godini posle 70 godina vladavine. Britanska kruna je prešla na sina Elizabete Druge, princa Čarlsa. On je proglašen za kralja, sa zvaničnom titulom Čarls Treći.

Bio je ovo, definitivno, najgledaniji događaj u istoriji čovečanstva. Kraljevi i kraljice, predsednici, premijeri, slavne ličnosti i prijatelji iz celog sveta bili su među dve hiljade gostiju na sahrani - pozvani su lideri svih zemalja sa kojima Velika Britanija održava diplomatske odnose. 

Mediji pišu da se u Londonu od kraljice Elizabete Druge oprostilo više ljudi nego ikada do sada na nekoj sahrani. Sahrana je prenošena uživo na TV, radiju i na jutjub kanalu kraljevske porodice, a ispraćaj je mogao da se gleda u preko sto bioskopa i u parkovima na velikim monitorima u Londonu.

U London je stiglo čak milion posetilaca za istorijsku priliku, putevi i mostovi su bili zatvoreni za saobraćaj, a list Guardian piše da je život u Londonu gotovo stao, bile su zatvorene prodavnice, kancelarije, restorani, a iako je u toku Nedelja mode, većina dizajnera danas nije izlagala. 

Bio je ovo dan pun emocija i ceremonijalnih detalja, kakvi nisu viđeni još od prethodne državne sahrane, pre 60 godina, kada je sahranjen premijer Vinston Čerčil. Neke od kraljičinih želja i ideja unete su u planove za sahranu, a navodno su se, prema njenoj želji, na čelu pogrebne povorke nalazili predstavnici 56 zemalja Komonvelta, zajednice država koja obuhvata veliki deo bivše Britanske imperije. Među njima će biti kanadska konjička policija u crvenim mundirima, od koje je Elizabeta II 1969. dobila na poklon njenog omiljenog konja Burmanca.

U povorci su bile medicinske sestre i lekari nacionalne zdravstvene službe kao i drugi predstavnici pomoćnih službi. Vojnici novozelandskih i australijanskih trupa marširali su zajedno sa vojnicima iz Velike Britanije i Severne Irske - njih preko četiri hiljade.

U ranim jutarnjim časovima kovčeg sa telom Elizabete, njenom krunom i žezlom, prenet je u Vestminstersku opatiju, gde je krunisana davne 1953. godine. Raspored u opatiji je takođe bio detaljno isplaniran. U blizini kovčega nalazili su se kralj Čarls treći i kraljica supruga, kraljevska princeza, viceadmiral ser Tim Lorens, vojvoda od Jorka, grof od Veseksa i grofica od Veseksa. U redu iza njih bili su vojvoda od Saseksa, vojvotkinja od Saseksa, princeza Beatris, Edoardo Mapeli Mozi i lejdi Luiz Vindzor. Iza njih, u trećem redu bili Semjuel Čato, Artur Čato i Danijel Čato.

Princ i princeza od Velsa sedeli su u redu preko puta prolaza od njih. Uz svoje roditelje sedeli su princ Džordž od Velsa i princeza Šarlota od Velsa. Sva unučad kraljice sedela su blizu jedna drugih. Tu su bili princ Hari, princeza Beatrisa, lejdi Luiz Vindzor, vikont Severn, princ Vilijam, princeza Eugenija, Piter Filips i Zara Tindal. U blizini su sedeli i grof Spenser, brat prineceze Dajane, koji je bio kumče pokojne kraljice, kao i princ i princeza Majkl od Kenta i vojvoda i vojvotkinja od Kenta.

Kada je povorka krenula, napred je išao Čarls, pa njegova sestra i braća, potom kraljičini unuci, među kojima i novi prestolonaslednik Vilijam i napokon visoki predstavnici dvora.  Kraljica je sahranjena u maloj sporednoj kapeli zamka, pored supruga princa Filipa, koji je umro 2021.

U toj grobnici od crnog belgijskog mermera sahranjeni su njeni roditelji i njena sestra. Kapelica u kojoj je sahranjena kraljica nazvana je po njenom ocu, Džordžu VI, a tu su pokopani i njen deda Džordž V, kao i pradeda Edvard VII. Tu se princ Hari krstio i venčao, a Vilijam, sada prestolonaslednik, krstio.

Tekst: J.M.

Fotografije: Profimedia 

 

 

 

 

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Gde je nestala Dženi Hamfri?

Pre 15 godina, debitovala je u kultnoj tinejdžerskoj seriji, a onda je odlučila da male ekrane zameni muzičkom binom.

U fokusu

Sve boje izazova: Oktobarsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Sloboda. Živi, spontani, divni trenutak ili samo nedosanjani cilj s one strane obećane zemlje? A može li slobode biti previše? 

U fokusu

Zašto je ona bila najveća sutkinja svih vremena?

Ovog septembra navršava se dve godine od kako je svet napustila velika Rut Bejner Ginsberg - žena koja je sudila nepravdi.

U fokusu

Četvrta beba na putu: Blejk Lajvli i Rajan Rejnolds čekaju bebu

Glumica blista od sreće i lepote u novoj trudnoći.

U fokusu

Top 10 modnih naloga na TikToku koje morate pratiti

Bilo je samo pitanje vremena kada će moda preuzeti TikTok, pa vam stoga predstavljamo 10 naloga koja morate dodati na svoju listu ukoliko volite modu.

U fokusu

Pobednica svakog takmičenja: Selma Bler uskoro u Plesu sa zvezdama

Borba s teškom bolešću još uvek traje, ali glumcia se ne predaje.

U fokusu

Da li je u redu nazvati nekoga ružnim?

Ako pitate Emili Ratajkovski, jeste

U fokusu

Sergej Trifunović napunio 50! Najbolje uloge poznatog glumca

Srećan rođendan jednom od najpoznatijih srpskih glumaca koji danas proslavlja jubilej!

U fokusu

Zašto Elena Ferante i Benksi kriju identitet?

Kult misterioznih umetnika postaje sve veći.

U fokusu

Zašto se poznate ličnosti više ne hvale svojim bogatstvom?

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste. Da bi sačuvali privatnost i miran san, u stanju su da potroše milione na najluđe ideje...

U fokusu

Povratak u školu: Septembarsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Pogrešno su nas učili da je biti štreber nešto loše.

U fokusu

Zašto volimo Kleopataru, a uskoro ćemo još više

Možda glumica Gal Gadot u novoj verziji kraljice Egipta i ikone pop kulture ne bi bila na meti tolikih kritičara, da se u umetnost nisu umešali istoričari.

U fokusu

Unuka Džeki Kenedi mnogo je više od lepog lica

"Rouz je vođa čopora. Njeno mišljenje se sluša. U mnogim apektima, ona je budućnost klana"